CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Ion Măldărescu         Publicat în: Ediţia nr. 70 din 11 martie 2011        Toate Articolele Autorului

Masacrele mileniului trei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 


„Cele mai multe dintre cetacee îşi găsesc sfârşitul în plasele pescarilor. Ei rămân principala ameninţare la adresa animalelor, iar situaţia se va înrăutăţi", a declarat Randall Reeves, directorul Cetacean Specialist Group de la IUCN Species Survival Commission pentru Daily Telegraph”. Dintr-un ultim studiu citat de acelaşi cotidian, aproape un sfert din speciile de balene şi delfini sunt pe cale de dispariţie, multe dintre ele fiind serios ameninţate. Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) care actualizează periodic Lista Roşie a Speciilor Amenintaţe cu dispariţia, susţine că situaţia se prezintă mult mai gravă, jumătate din cetaceele existente fiind incluse în categoria „Deficit de informaţii”; datele despre ele sunt insuficiente pentru a putea fi efectuată o evaluare corectă. Studiul arată că următoarea specie care ar putea dispărea în curând este vaquita (Phocoena sinus), o specie de delfin din Golful Mexicului, care ar putea avea soarta delfinului baiji (Lipotes vexillifer), din Râul Galben, China, trecut pe Lista Roşie la categoria Serios Ameninţate, Posibil Dispărut.

Delfinul din Marea Neagră a fost trecut şi el pe această listă, de la „Vulnerabil” la „Ameninţat”. Principalul factor de risc al cetaceelor este pescuitul iresponsabil, urmat de distrugerea habitatului, dispariţia hranei şi de zgomotele generate de radarele militare cu ultrasunete, de cercetările seismice şi de navigaţie. Un alt factor nociv este încălzirea globală, care a început să afecteze existenţa acestor vieţuitoare. Descendenţi ai faunei terestre, iracole ale evoluţiei, delfinii, cele mai graţioase şi mai elegante vieţuitoare din mediul acvatic, înoată cu forţa şi graţia peştilor şi sunt capabili să despice apele mărilor şi oceanelor cu o viteză de invidiat. Se cunosc numeroase cazuri în care delfinii au salvat oameni de la înec, aducându-i la ţărm. Folosindu-se de înaltele lor capabilităţi, au fost utilizaţi în scopuri ştiinţifice, militare, utilitare, servind UMANITATEA. Fiind mamifere, structura lor se aseamănă cu a noastră, cu toate acestea OMUL, această fiinţă cu pretenţii de inteligenţă superioară nu se rezumă la a-şi asigura hrana, el ucide din plăcere, din cruzime, dintr-un sadism caracteristic cazurilor patologice grave. Asemenea unor asasini în serie, pentru a-şi dovedi „Bărbăţia” omul comite cruzimi de neimaginat. Suntem în mileniul trei, în secolul informaticii şi al celui mai înalt stadiu tehnologic şi totuşi ne aflăm pe ultima treaptă a sălbăticiei. Secolul XXI în care de-abia am intrat, ar trebui să fie unul mai înţelept privitor la resursele planetei, la eco-sisteme în general, la toleranţă si la drepturi egale ale tuturor fiinţelor de a vieţui, atâta vreme cât nu constituie un pericol pentru sănătatea sau viaţa altora.

Anual, în insulele Feroe, care aparţin Danemarcei, ţară occidentală cu pretenţie înaltă civilizaţie, se comit acte de barbarie, se comit masacre în masă, pe care un om normal nu le pot înţelege şi, cu atât mai puţin, accepta... Pentru a demonstra că au devenit adulţi, tineri cu apucături de canibali masacrează an de an, cu o cruzime de neînchipuit sute de exemplare de delfin Calderon, vieţuitoare blânde, netemătoare de oameni şi folositoare fiarei bipede. „Calderon”, un delfin extrem de inteligent, care obişnuieşte să se apropie de oameni din curiozitate, este ucis cu cruzime, nu oricum, nu dintr-o dată. Aceşti „bravi” tineri, deveniţi adulţi, înfig în trupul lui cârlige, le sfâşie carnea… Ţipătul sfâşietor al unui delfin, lăsat intenţionat să moară încet, în chinuri, seamănă cu al unui copil. El moare lent, în propriul sânge în care se scaldă şi asasinul, el, OMUL. Masacrul comis de aceşti tineri „occidentali” împotriva unor vieţuitoare nevinovate, nu este altceva decât o barbarie săvârşită împotriva oricăror percepte umane şi creştine. Românilor li se bagă pe gât tot felul de improvizaţii rentabile comercianţilor, sărbători păgâne şi obiceiuri ciudate provenind din LUMEA CIVILIZATĂ. Comunitatea Europeană observă şi condamnă anomaliile - reale - din România sau din alte state componente, de la „periferie”, dar nu observă că acolo, în chiar centrul civilizaţie, comiterea unor astfel de atrocităţi faţă de animalele lipsite de apărare, este o ilegalitate degradantă şi o lipsă de respect faţă de natură, însăşi. Ne mirăm de ce natura se răzbună uneori ? Masacrarea aberantă a acestor fiinţe atât de inteligente şi de rafinate, poate fi considerată, chiar dacă sună emoţional, CRIMĂ ÎMPOTRIVA UMANITĂŢII !  
Ion Măldărescu, Agero
www.agero-stuttgart.de  

 
Referinţă Bibliografică:
Masacrele mileniului trei / Ion Măldărescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 70, Anul I, 11 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ion Măldărescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Măldărescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!