CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Selectii >  


Autor: Ion Ionescu Bucovu         Publicat în: Ediţia nr. 588 din 10 august 2012        Toate Articolele Autorului

MASA LUI CARAGIALE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Adesea scriitorii se întâlneau la Dragosloveni vara, sub răcoarea bolţii de vie, la conacul lui Vlahuţă. De fapt în casa lui Vlahuţă, Caragiale era un subiect permanent. O telegramă sosită de la Berlin de la Caragiale, îl ruga pe Vlahuţă să-i cumpere o masă de scris, voia să scrie în linişte. Vorba poetului: „Cu perdelele lăsate/ Şed la masa mea de scris…  
Doamna Vlahuţă, gazdă primitoare, discretă, o admiratoare fără rezerve a lui Vlahuţă şi a prietenilor acestuia, se grăbi să-i cumpere masa lui Caragiale, o masă albă de brad ( deşi masa a fost de tei), pe sufletul dramaturgului.  
Caragiale sosi de la Berlin la Dragosloveni cu o mare poftă de scris. Voia să mai scrie o piesă de teatru (Titircă sotirescu et copa.) dorinţa aceasta îl stîpânea atât de tiranic, încâi le spunea unor confraţi că piesa e gata. Aici era linişte, putea să se concentreze. N-apucă însă să scrie decât un rând şi călimara cu cerneală se răsturnă, pătând mândreţea de scândură netedă şi albă. Atunci maestrul se sculă repede şi supărat, n-a mai scris nimic. I-a fugit toată inspiraţia. I s-a părut că e un semn rău. Ca să se răzbune, luă tocul şi scrise: „Toate meseriile necurate lasă pete.”  
Când se adunară toţi ai casei, începură să râdă. Caragiale rămase trist şi îşi ceru scuze. De atunci toţi scriitorii care se ospătau la acestă masă, în diferite ocazii au lăsat câte o amintire. Unii au lăsat câteva rânduri, alţii numai o iscălitură, pictorii, printre care şi Grigorescu, câte o schiţă.  
Şt. O. Iosif a scris:  
„O pată nu-i un lucru tocmai mare  
Când te numeşti maestrul Caragiale;  
Şi soarele le are pe-ale sale,  
Dar pentru-aceea tot rămâne soare.”  
 
Octavian Goga a lăsat o reflecţie: „Picăturile de cerneală pe masa unui scriitor sunt ca picăturile de sânge pe câmpul unei lupte.”(din memorie) „Petele de cerneală pe masa unui scriitor sunt picăturile de sânge pe arena unei lupte”  
Jean Bart a exclamat în versuri:  
 
O pată! S-a găsit o pată  
Unui maestru nepătat,  
„O pată!”-strigă răutatea  
Şi toţi s-o vad-au alergat;  
 
Domol, domol, iubiţii mei,  
Nu vă grăbiţi la răfuială.  
Căci e…o pată de cerneală  
Pe masa lui de tei.”  
 
 
Sunt o mulţime de însemnări pe masa aceasta. Bunul prieten al lui Caragiale, Alexandru Vlahuţă, a păstrat-o cu sfinţemie. Ea a rămas ca o amintire scumpă marelui dispărut.  
De atunci, această masă tronează la loc de cinste în muzeul memorial Vlahuţă de la Dragosloveni, numindu-se masa lui Caragiale.  
( din relatările lui Victor Eftimiu)  
 
Ion Ionescu Bucovu.  
Referinţă Bibliografică:
MASA LUI CARAGIALE / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 588, Anul II, 10 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!