CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Marturii >  


Autor: Eugen Evu, academician, membru al USR din Romania         Publicat în: Ediţia nr. 14 din 14 ianuarie 2011

Marturii si marturisiri - Ligia Seman - un itinerar al vietii si cartii crestine
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Poeta şi romanciera hunedoreancă Ligia Seman a debutat literar în cenaclul „Lucian Blaga” al tineretului îndrumat de subsemnatul între 1974- 1995.  Provenind dintr-o familie  traumatizată, la un moment dat a  plecat din cenaclu, ( şi bine a făcut), mergând la biserica pentecostală din oraşul Hunedoara.  I-am preţuit talentul, pe atunci scria doar poezie, una tensionată de stările abisale, de suferinţe psihice  refulate prin scrisul literar, alegoric, narativ, poetizant uneori. 

Cum eu eram supravegheat de „ organe”, care îmi reproşau că „ agiti spiritele tinerilor”, mi-a spus că e mai bine pentru ea şi pentru calea ei, a vieţii ei. Ulterior s-a căsătorit ( Seman), şi are două fete, ne întâlnim uneori şi vorbim una- alta. I-am girat cu plăcere două întâlniri cu public, una la liceul unde ea preda  un curs de evanghelizare ( ?) , la „ concurenţă” cu preotul ortodox, alta la o lansare amplă cu public larg, cititori din biserici şi persoane cu dizabilităţi. Am elogiat şi atunci, pe merit, alături de pastorul Gligor Hada, vechi prieten al meu şi al familiei mele pentecostale. 

La revoluţie, am obţinut acte din sediul securităţii locale, cu „ tabele de tineri elevi infestaţi religioşi”, note informative pe care directorii erau obligaţi să le dea la partid… Ligia era şi ea printre acestea. M-au acuzat că eu am trimis-o ( ?!) la pocăiţi, deoarece şi eu sunt fiu de pastor pentecostal…Nu i-am spus, ca să nu îi otrăvesc copilăria. Un lucru e clar : Ligia scrie pentru a se mântui prin scris, în felul ei…Secretul este A CREDE şi a nu mărturisi mincinos, strâmb, cu voie ori fără voie. 

A publicat în ţară cel puţin  trei romane de factură creştină, neoprotestantă., având sprijin la editurile de resort din Oradea şi altele.Romanele ei sunt oarecum didactice, cu multe trimiteri biblice, deci au caracter formativ, apostolic, oarecum. După 1989, având studii teologice baptiste, a fost profesoară de religie în învăţământul hunedorean. „Nemeritat de ingrată a fost soarta” literară a Ligiei Seman, mai ales anii adolescenţei. Romanul „ Funiile dragostei”, debut orădean, cuprinde 300 de pagini de naraţie modernă, înţesată de citate biblice, într-o epică structuralistă moralizatoare- didactică. Cartea evocă memorabil şi dramatic anchete securistice în rândul studenţimii unui oraş din vestul ţării şi consecinţele asupra unor destine. Personajele sunt concis creionate, tensiunea stărilor deseori explozivă. Catarsic, dar şi iniţiatic, acest prim roman al ei a fost excelent salutat de cititorii din ţară şi străinătate.
 
Modernitatea travaliului epic se întrepătrunde cu apelurile (recursurile) la Noul Testament. Capitolele sunt întrepătrunse, modulare, cu inserţii psalmice, cronologic, amintind tehnica cinematografică (montajul eseistic); memoria  este ceea ce psihanaliştii numesc „ regresiune în memorie”, telepatie auto- indusă, uneori  voalata de „ falsa memorie”, datorată frustrărilor, este zguduită de trauma psihică a Sistemului activistic- securistic, vizând individul şi masificarea lui în societatea docilă, robotizantă. Supravieţuirea este de fapt subvieţuire, iar efectul este „ handicapul conştiinţei”, ştergerea – sau spălarea- memoriei – creierului, de fapt paranoizarea prin înregimentare, schizofrenizarea.Unica soluţie este credinţa în divinitate şi iubirea  de aproapele în sens creştin. Ligia Seman cea  din poeziile dintâi, terifiate şi sindromice ale unei patologii a alienării individului în societatea „ multilateral dezvoltată” , a optat pentru roman însă substanţa prozei ei a rămas lirică. După evenimentele din 1989, suntem debusolaţi şi singuri, chiar dacă nu am fost îndoctrinaţi, cum generaţia ei e salvată de „timp” şi schimbarea şocantă” - Provincia Corvina nr. 3, 1997.
 
Fin psiholog al personalităţii decăzute dar şi a colectivităţii ce devine complice , prin laşitate şi înstrăinare  sinelui, - conform relaţiei patologice sadomasochiste, victimă- călău, Ligia Seman (foto) controlează ingenios construcţia romanescă, situaţiile ce se succedă şi culminează în desfăşurarea dramatică pe care o numim stigmatică. Ceea ce în anii adolescenţei Ligiei era inflamabil în metafore ca într-un „ delir controlat”, subtextual, s-a deschis în romanele ei ca o ramificare semantică pe verticala unui arbore ancestral, revigurat de aerul tare al Libertăţii de exprimare şi de confesiune. În ambele romane, personajele – cheie sunt urmărite de implacabilul unui determinism ateu, în care instanţa divină intervine pedepsitor- justiţiar şi uneori iertător. În vidul tenebros al ateismului, entitatea umană se va surpa, opturarea conştiinţei (sinelui) conducând la autodistrugere. Ligia Seman scrie romanul continuu al acestei dileme existenţiale şi vocaţia ei teosofică este o chemare  şi un efect sublim al vindecării. De la bântuire spre mântuire, am spune.Drumul vieţii ei este „ magic” unul al scrierilor ei cu vervă evanghelică. Sunt convins că ea va finaliza ceea ce a început, efectul exorcizant şi catarsic al scrisului ei – se transferă terminologic în teoria modernă a literaturii.
 
Criza comunicării s-a adâncit, aparenht paradoxal, deoarece o  criminală inducţie dinspre profanul devenit seismic ca un siaj ce se amplifică  -  feed back -  (nu am spus placebo!), criza cândva resimţită dramatic în oraşul  sărac de pe dealul Hunedoarei,  este evocată îndrăzneţ şi cu har narativ,  prin perfidia unor forţe ocultate şi disimulate în „ salvatorii neamului” ce s-au reîncarnat (împieliţat) după lovitura  cripto-comunistă  din 1989 şi imediat  – inocularea diversoponistă a ideii că” toată naţiunea este vinovată” de totalitarismul acum prăbuşit, aparent agonic, dar stihial activ şi oricând gata să revină.  Aceasta umbră planează cumva în romanele ei.
 
După debutul  Ligiei  Seman, tăcerea anumitor medii literare în jurul primului roman, era complice „ handicapului conştiinţei” pe care Ligia Seman îl va relua în  romanul ulterior, cvasi-alegoric şi cu accente autobiografice. Am avut bucuria fostului ei mentor literar de a o prezenta publicului, în acea sală unde erau şi câţiva asistenţi în suferinţă, unii în cărucioare cu rotile. Puternicul suflu evanghelic al literaturii Ligiei Seman grevat pe un talent înnăscut şi întărit de conduita  proprie şi  experimentul  misionaristic  al propriei ei vieţi, al familiei şi prietenilor,  pot fi garanţia unui traseu modern – modern- apostolic în care implicarea ferventă a scriitorului în societate este modelatoare. Am evocat in două cărţi de memorialistică ale mele. Poate e monstruos, însă AZI se ştie că „ revoluţia” a fost făcută de unii din securitate şi alţii din sericiile secrte ale Armatei, olaltă cu activiştii de teapa lui Iliescu- Brucan Bruckhăr),  Petre Roman ( Neulander), gen. Militaru, Guşe, etc.  şi o cohortă întreagă de alţii. Cui îi mai pasă că personajele obsedante ale Ligiei, ale noastre, s-au metamorfozat  cameleonic, ca nişte ventriloci ai Răului ? Istoria o scriu mereu cei care trădează chiar cauza pe care , vezi Doamne, o pledează demagogic. Iar VRAJBA este cheia succesului distrugerii Fiinţei naţionale… 

Reluând acest text după câţiva ani, spre a-l semnala dlui Octavian Curpaş, adaug ceva poate semnificativ: îi cunosc efortul de a  fi primită în USR, numai că ştiu foarte bine că există o atmosferă complicată în acest sens, dacă nu chiar o reţinere faţă de literatura religioasă a confesiunilor netradiţionale din Romania. Un alt motiv al reţinerii este presiunea multora de a intra in USR pentru „ avantajul” de primi un procent la pensie, din fondul fostei Uniuni; numai că sunt preferaţi doar cei care au cotizat ani mulţi la fostul Fond Literar. Poate astea nu sunt relevante, însă pentru mine, sunt, deoarece fac parte din viaţa mea ( literară). Ligia va confirma calităţile de scriitoare, indiferent de încercările vieţii ei, traumatizante, ca a multor români.
 
Eugen Evu, academician, membru al USR din Romania.
*Articol aparut in Revista Agero si in Romanian Vip
 

  

Referinţă Bibliografică:
Marturii si marturisiri - Ligia Seman - un itinerar al vietii si cartii crestine / Eugen Evu, academician, membru al USR din Romania : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 14, Anul I, 14 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Eugen Evu, academician, membru al USR din Romania : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Evu, academician, membru al USR din Romania
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!