CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Anne Marie Bejliu         Publicat în: Ediţia nr. 791 din 01 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Mărţişor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Pâlpâie candela cuvintelor.
Colţul învinşilor aduce aroma roşului, într-un pahar pe jumătate plin, cu amarul pasului neterminat al cărbunelui, pe fila albă de pe masa tăcerii impuse.
Mă arunc în băile primăverii privind ultimile tresăriri ale iernii, într-un final de februarie.
Mai este o jumătate de oră şi martie îşi lansează volumul de debut, în racla iernii sufletelor adâncite în uitarea rădăcinilor de brad. Miroase a răşină. Inspir adânc aroma primenirilor.
Părintele lasă pe masa cuvintelor înţelepte cartea grea, în care fiecare suflet rătăcit îşi regăseşte drumul încolţit de fiara fricii de a fi om, în inima pământului în care i-a fost definită menirea.
Actul doi al bucuriei poate începe. Se amână aprinderea felinarelor artificiale. E plină palma lui Dumnezeu de felinare naturale. Sunt licurici care strâng în trupul lor flăcările verzilor drumuri în alegerile încă negândite ale oamenilor.
Se adună la taifas literele şi mintea mea amorţeşte. O las să asculte glasul toacei. Mănăstirea dintr-un lemn se trezeşte şi porneşte chemarea prin via tresărire a clopotului firii. Întrebări şi răspunsuri, de-a valma se rostogolesc printre brazii uitaţi de privirile mirenilor obosiţi, plictisiţi de a mai fi pioni, într-un joc de şah contrafăcut. Aleg rând pe rând filele vieţii noi, după întunericul în care şi-au scăldat sufletele flămânde întru credinţă.
Părintele e mut. Ridică ochii spre plaja de suflete oarbe şi le strânge inimile cu vârful sfinţeniei cu care Dumnezeu l-a învelit . El nu a uitat harul. L-a păstrat neatins de ochiul şarpelui-ban, de ochiul şarpelui- îndoială, de ochiul şarpelui mort între ură şi minciuna zilnică desenată vag în fundalul zilelor şi nopţilor cenuşii ale umanului.
Când se roagă Părintele, munţii îşi lasă frunţile atinse de degetele care binecuvântă aerul iar izvoarele îşi dezbracă apele, de pietrele aruncate de oameni, în graba lor de a număra, de a înfige suliţa în peştii aurii ai înţelepciunii cerului.
Nu mai plouă în peştera cuvintelor şi literele ies pe pajiştea omului. Pasc bucuria florilor şi lasă lumină din trupul lor virgin. Mai târziu, primesc primăvara ierbii răscolind degetele poeţilor cu fuga lor vie.
Se nasc poeme ale sufletelor regăsite, ale inimilor trezite întru ruga visului copil.
Pe piatra albă a gândului, două fire împletite ridică tălpile cuvântului spre pieptul ca o fereastră larg deschisă, a poetului. Îi aştern în palmă şnurul visului, apoi infinitul îşi anunţă uimirea. În ochii lui, ai poetului, bucuria redevine matcă a iubirii de cuvânt, curgere între a fi şi a scrie mesajul cerului.
Pâlpâie candela cuvintelor...
 

Referinţă Bibliografică:
Mărţişor / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 791, Anul III, 01 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!