AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  Marmura vie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am nimerit, din întâmplare, în micuţul sat de pescari ce pare desprins dintr-un trecut mult prea îndepărtat, sau dintr-o carte de poveşti. Uliţa sătucului cu pulberea fierbinte era străjuită de câteva sălcii în care un stol de vrăbii se ciorovăiau pe un gândăcel. Am străbătut uliţa în grabă, uitându-mă mirată la colibele de stuf şi la câinii sfrijiţi de la porţi. Erau atât de hămesiţi că nici nu mai lătrau, doar dădeau leneşi din coadă, privind apatici cârdul de gâşte ce traversa uliţa, răscolind praful. N-am fost nevoită să merg prea mult, că am ajuns pe plajă, iar nisipul fierbinte îmi transmite fiori în tot trupul. Pentru câtva timp, luciul apei mă fură, astfel păşesc fără a fi atentă la scoicile sfărâmate ce îmi rănesc tălpile. Privirea mi-e aţintită spre orizont, aproape că nu simt durerea rănilor ce mă ustură din cauza apei sărate. Marea este cel mai tainic confident al meu. În tainiţa ei secretă păstrează şoaptele de iubire pe care i le-am încredinţat, cândva, ca unei bune prietene, în zilele de adâncă fericire. 
  
Pe ţǎrmul mǎrii, mi se pare că sunt mai aproape de tine, că sunt mai aproape de bucurie. Marea cunoaşte limbajul tainic al iubirii noastre de altǎdatǎ, al iubirii din nopţile cu lunǎ plinǎ, când ne aruncam în valurile verzi-albastre, urmǎrind jocul delfinilor şi sclipirile stelelor pe bolta senină a nopţii. Vin spre mine, dinspre larg, şoapte ce trezesc amintiri dragi păstrate în cămara secretă a inimii. Aud ecoul unei muzici ce-mi răscoleşte sufletul. E un viers încărcat de vrajă. Vraja iubirii! Încet-încet, barca se apropie de mal. Un pescar uriaş, cu barba pânǎ la brâu, coboară pe ţărm, venind direct spre mine. E un lipovean bine legat, cu barba albă şi ochi albaştri, sfredelitori. Cu o voce ca un tunet, îmi dă bunǎ seara, întrebându-mă de nu cumva m-am rǎtǎcit prin acel loc uitat de lume. Îi răspund cǎ asta s-a întâmplat, şi mi-e teamǎ cǎ nu voi avea unde să înnoptez. Politicos, mă invită să fiu oaspetele familiei lui, în acea noapte. 
  
Înainte de culcare, ne-am aşezat la masǎ. O masǎ cu mult peşte, stropit din belşug cu votcǎ. Limba lui nea Vasea s-a dezlegat, începând să fredoneze aceeaşi melodie pe care o auzisem mai devreme. E o baladă veche, rusească, îmi şopteşte Şura, soţia lui. Când a terminat de cântat, avea lacrimi în ochi. M-am simţit, oarecum, stânjenită, dar, totuşi, l-am rugat să-mi traducă versurile, iar el a început să-mi spună o poveste. De fapt, de unde îşi trage izvorul cântecul acesta atât de ciudat. 
  
Este vorba de o fetişcanǎ neasemuit de frumoasǎ, cu pǎrul de aur ce sclipea în soare, cu ochii precum floarea de in, ochi, în tăul cǎrora te pierdeai privindu-i, începe a povesti moş Vasea. Pe fată o chema Sonia. Era atât de gingaşă, de parcă venea dintr-o altă lume. Zilnic, îşi petrecea timpul la ţărmul mării încât, copila şi marea păreau legate de un tainic legământ. Ochii fetei ascundeau un mister pe care orice bărbat ar fi fost fericit să-l dezlege, dar inima ei era dăruită. Sonia s-a îndrǎgostit de un marinar care, într-o bună zi, a plecat fără a-şi lua rămas bun. Cu inima sfâşiată de dor, l-a aşteptat ani în şir privind îndelung spre orizontul nesfârşit. Când se plimba pe ţărmul mǎrii, Sonia murmura cuvinte al cǎror tâlc numai ea îl cunoştea.  
  
Într-o bună zi, oamenii n-au mai zărit-o. Sonia dispǎruse fǎrǎ urmǎ. În schimb, pe stânca cea mai înaltǎ şi mai abruptǎ de pe ţarmul sǎlbatic, a apărut o statuie albǎ. În zori, la răsăritul soarelui, statuia pǎrea vie, iar dinspre ea veneau şoaptele acestea: 
  
„Am fost iubită devotată, 
  
în templul iubirii, 
  
şi am devenit zeiţa 
  
încarcerată în marmură 
  
ca-ntr-o cetate, 
  
dorind să mă pǎstrez”. 
  
Pescarii care treceau prin apropiere se închinau crezând că este într-adevăr o zeiţă. Unii, mai îndrăzneţi, care s-au apropiat de statuie, spuneau că au auzit-o îngânând cuvintele de mai sus. Nimeni nu ştia ce zeitate înfăţişa, nici cine ori când o ridicase acolo. Oamenii locului o descoperiseră într-o dimineaţă, înălţându-se albă si strălucitoare, de parcă răsărise peste noapte din stâncă. Bătrânii micului sat de pescari o venerau, crezând că zeii le-o trimiseseră să-i apere de rele. Aceasta este povestea cântată de moş Vasea. Uneori, pescarii făceau cununi de nuferi pe care le depuneau la picioarele zeiţei din marmură albă. Mai făceau asta şi în amintirea Soniei, fata cu părul bălai.  
  
În seara aceea m-am culcat devreme, pentru că mă simţeam foarte obosită. Pe la miezul nopţii, razele argintii ale lunii pline s-au furişat în camera mea intrând pe fereastra larg deschisă. M-am trezit brusc. În clipa aceea, dinspre mare se auzea un cânt suav. Am ieşit din casă urmând ca hipnotizată sursa melodiei ce venea dinspre stânca sălbatică. Susurul venea dinspre statuia care părea că se unduie în bǎtaia vântului. M-am căţărat pânǎ la ea, am mângâiat-o, trupul era cald, inima bǎtându-i puternic, mai să-i spargă pieptul de marmură. Am crezut că visez, dar totul era real. Femeia-statuie mi-a vorbit împǎrtǎşindu-mi taina ei. Mi-a spus că este Sonia cea împietrită de dor, iar povestea ei seamănǎ cu cea a Lui Pygmalion şi a iubitei lui, Galateea. Pygmalion i-a dat viaţă femeii pe care o sculptase, însufleţind-o cu iubirea lui, pe când ea, Sonia, a împietrit din neiubire. Înduioşată, am cules un trandafir sǎlbatic, simbol al iubirii, pe care l-am aruncat în mare, încredinţându-l valurilor ... cu speranţa că parfumul lui delicat îl va urmări pe iubitul fugar, amintindu-i de iubita părăsită. 
  
În clipa aceea magică, de comunicare cu marmura vie, am simţit cǎ ceva din destinul ei seamǎnǎ cu al meu. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Marmura vie / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 397, Anul II, 01 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!