CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  MARIUS PETRESCU şi arta sa fotografică
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La marele eveniment, 130 de ani de la naşterea compozitorului George Enescu, care a avut loc la Liveni şi Dorohoi, printre persoanele cunoscute pe care le-am întâlnit prin prezenţa mea aici, am întâlnit şi un domn, care l-a început mi-a lăsat sentimentul ce este jurnalist sau foto-reporter. Convingerea care m-a determinat să cred acest lucru se datorează, sintezei cu care plimba aparatul de filmat, dornic să căpătuiască prin mijloacele sale, aproape fiecare moment al acestor manifestări. Admiram afinităţile sale profesionale cu care dorea să însuşească imagini de o uluitoare adâncime, făcând uneori comparaţie între luminozitate sau obscuritatea locului, dovedind strădanie în autodepăşire. Am privit câteva momente, apoi am avut îndrăzneala să întreb pe cineva ce-mi era alături – personalitate culturală - cine este aceast domn . Doamna de lângă mine, mi-a răspuns printr-o simplă bucurie; se numeşte Marius Petrescu. Este cunoscut aici în oraşul Dorohoi, pentru creaţiile sale, mai ales pentru fotografiile pe care le execută. Este foarte talentat în arta fotografică ! 
  
Atentă, ascultam tot ce-mi mărturiseşte doamna, veche cunoştinţă, însă cu frământarea gândului, să-i cunosc potenţialul artistic. Am adăugat apăsat pe cuvinte: aş vrea să-l cunosc personal, sunt curioasă să-i văd din fotografiile sale.  
  
După ce-mi făcu cunoştinţă cu dânsul, acesta plecă şi reveni în câteava minute cu o geantă în care se aflau o parte din fotografii. L-am rugat să-mi arate din ele. Sesizam o oarecare emoţie, sau poate dezorientare. Începu să vorbească în dulcele grai moldovenesc, de tot ai fi vrut să asculţi. Cu părul care-i umbrea puţin chipul bine centrat dar pictat natural de pistrui – care tocmai atunci le sesizam – adăugă printre altele că nu-i place să vorbească despre persoana sa... „ dar că inspiraţia nu bate de două ori la uşa minţii – iar atunci când vine, nu ar trebui să îndrăzneşti să nu fii acasă...deschide uşa repede ! La fel şi mâna de-ţi este închisă, nu poţi sădi flori, sau secera grâu. Acelaşi lucru este şi cu mintea; trebuie să zboare. „ 
  
Uimită la felul cum vorbea, priveam nestingherită la fotografii. 
  
Am întrebat ale cui sunt lucrările din fotografiile respective.  
  
Sunt lucrările mele, le-am executat din beţe de chibrit . Vedeţi dumneavoastră, aici la Dorohoi, nu sunt păduri imense; ici şi colo întâlneşti pâlcuri - palcuri si întinderi pentru agricultură. Pe lângă fotografie, fac şi aceste miniaturi fiind necostisitoare material şi bine de prelucrat. Fac acestea , în dorinţa de a-mi exprima gândurile mele în artă.  
  
Străbăteam cu ochiul foarte atent, la varietatea temelor compoziţionale imaginândumi-le una lângă cealaltă, ca o sinteză , el artistul - fotograf, inspirându-se din viaţa de zi cu zi, punând fiecărei lucrări strălucirea unui lucru bine gândit. Ca un meşter virtuoz, a reuşit să facă din beţe de chibrit, o creaţie profundă, dând plăcere ochiului, celui ce le priveşte.  
  
Amintire, Apa trece..., Cununie, Compoziţie , Tăietorii de lemne, Vânătorul, Solist-vocal. Aceste titluri de lucrări, sunt doar o parte dintre ele. Pe lângă linia unduioasă a beţelor ( a mai folosit şi alte elemente ca accesoriu , pentru executarea lor ) de chibrit conturate în musculatura personajelor ce sunt legate de pământ şi cer, reuşeşte să pună în valoare, materia vie în mişcare.  
  
Tonurile decorative folosite la colorarea acestora sunt pline de viaţă şi căldură, iar de pe chipul oamenilor se poate sesiza uşor, desprinderea vieţii lor interioare cu toate frământările lăuntrice ale fiecărei zile. 
  
Iată cum Marius Petrescu, prin fotografia sa la propriile lucrări executate din beţe de chibrit, ne conferă expresia sa emoţională din care nu lipseşte farmecul gândirii şi adevărul zilelor noastre . 
  
V-am împărtăşit această părere spontană, care nu a rămas nepăsătoere la imboldul său 
  
creator. Simplu şi modest, se bucură atunci când prin creaţiile sale pe care le face cu multă migală, bucură şi pe alţii. 
  
Urmăriţii o parte din lucrări !  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MARIUS PETRESCU şi arta sa fotografică / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 259, Anul I, 16 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!