AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Marina Glodici         Publicat în: Ediţia nr. 929 din 17 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Marina GLODICI - SUFLET, GÂNDURI, NAŞTERE DIN NOU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Întreaga noastră viaţă fizică este marcată de cea a sufletului nostru (teologic intitulat „omul dinlăuntru”) care este format din: intelect, voinţă şi sentiment. Nimic nu este mai important în acest context al vieţii interioare decât gândurile de la care pornesc toate cuvintele şi acţiunile intreprinse de fiecare individ. Lumea gândurilor este esenţială deoarece fiecare cum gândeşte aşa şi trăieşte, spuneau bătrânii noştri. În acest sens se înţelege, aşadar, că gândurile omului formează logica după care judecă şi ia decizii în viaţă. Acestea sunt influenţate de o sumedenie de factori externi şi interni. Vorbeam în materialele anterioare despre înnoirea minţii (naşterea din nou din punct de vedere spiritual), adică a gândurilor care schimbă logica, modul de a privi lucrurile redând omului o mentalitate, total diferită de aceea de dinainte.  
 
Potrivit lui A.W. Tozer, gândirea poartă în sine un imperativ moral. Pentru a fi un gânditor eficace trebuie să fii înzestrat cu anumite calităţi indispensabile. Un proverb chinezesc spune că: „învăţătura fără gândire este o capcană; gândirea fără învăţătură este un pericol”. Ca să gândeşti corect trebuie să fii absolut de onest şi transparent de sincer, să ai curajul descoperirii de sine şi să deţii o măsură de cunoştinţe, asemeni afirmaţiei lui Kant, respectiv, „cerurile înstelate deasupra şi legea morală dinlăuntru”, şi bineînţeles să ai un bun simţ istoric şi creativ.  
 
Lumea gândurilor noastre poate fi influenţată de sistemul de valori şi de duhul care guvernează mintea noastră. „Omul este un închinător şi numai în duhul închinării poate găsi slobozirea tuturor puterilor intelectului său uimitor” ( A.W.Tozer). Specialiştii spun că oamenii pot face aceleaşi fapte, însă cu motivaţii diferite. Trebuie doar să medităm, acum, la priorităţile noastre şi atunci vom vedea cui ne închinăm în fiecare zi prin gândurile, vorbele şi acţiunile noastre. Nu putem detaşa fiinţa noastră, nici fizică şi nici psihică de Dumnezeu. Şi asta, datorită faptului că am fost creaţi de El şi în El avem viaţa şi de la El vin soluţiile pentru toate problemelor noastre de pe pământ. El este sursa noastră de putere în lupta împotriva răului care stă în primul rând în „locurile cereşti” din om, adică în sufletul lui şi implicit în gânduri, care se transformă în vorbe şi acţiune.  
 
Dacă am face o incursiune în ceea ce priveşte civilizaţia, am observa că, omul a devenit mai parşiv, una gândeşte, alta vorbeşte şi cu totul altceva întreprinde. Este vorba despre insul modern care trebuie să „supravieţuiască” şi se pretează la o viaţă duplicitară, omorându-şi sufletul în fiecare zi, călcându-şi pe conştiinţă până ajunge să ignore tot ce este sfânt şi corect. Acest fel de logică de a trăi este unul care seamănă cu expresia de a fi „morţi în păcate”. Totul se rezumă la o luptă spirituală dintre bine şi rău la care Dumnezeu a obţinut victoria prin Fiul Său, Domnul Isus Hristos, care prin jertfa Sa a adus mântuirea tuturor oamenilor care cred în ea, de sub influenţa răului şi eliberarea de sub puterea păcatului.  
 
Cum putem avea, oare, o conştiinţă curată ce e generată de gâdurile curate şi eliberate de tot ceea ce este rău? Cum putem cunoaşte, oare, adevărata libertate de sub puterea nefastă a răului care îmbracă diferite forme pentru a lega oamenii de materialism şi carnalitate şi dezlega de cer?  
 
Există doar o singură cale: naşterea din nou din apă şi Duh, de care vorbea Mântuitorul nostru, Domnul Isus Hristos. Ea se poate realiza prin acceptarea jertfei Domnului Isus prin care suntem absolviţi de pedepsa păcatelor comise şi umplerea noastră cu Duhul Sfânt.  
 
Trebuie să ştim că Duhul Sfânt este o persoană vie, a treia persoană a divinităţii. Cu ajutorul Lui avem o viaţă prin care căutăm doar onorarea Domnului Isus, lăsându-ne absorbiţi cu totul de El, ducând o viaţă de neprihăire, în cumpătare, dreptate şi evlavie. „Fă din gândurile tale un sanctuar curat. Înaintea lui Dumnezeu gândurile noastre sunt lucruri. Gândurile noastre sunt decoraţiunile dinlăuntru sanctuarului în care locuim. Gândurile tale decid în mare măsură dispoziţia, vremea, climatul dinlăuntrul inimii tale, iar Dumnezeu consideră gândurile tale făcând parte din tine. Gândurile de pace, gâdurile de compasiune, gândurile de milă, gândurile de bunătate, gândurile de dragoste, gândurile lui Dumnezeu, gândurile Fiului lui Dumnezeu, acestea sunt lucruri bune şi lucruri înalte. Prin urmare, dacă vrei să cultivi cunoaşterea Duhului Sfânt trebuie să nu permiţi minţii tale să fie o pustie care să colinde orice fiară necurată şi orice fel de pasăre. Trebuie să ai o inimă curată!”. (A.W.Tozer). Să căutăm încontinu să medităm Biblia şi arta recunoaşterii prezenţei Duhului Sfânt pretutindeni. Să fim curajoşi, deoarece „laşul poate fi viclean şi isteţ, dar niciodată nu poate fi un gânditor înţelept, fiindcă înţelepciunea este în mod fundamental un lucru moral şi nu va avea nicio legătură cu răul”.  
 
Prin ascultarea şi întoarcerea noastră la Dumnezeu vom obţine astfel o unitate a sinelui nostru în care intelectul şi sentimentul ori partea noastră emoţioală şi voinţa vor fi mereu în echilibru perfect sub conducerea şi cotrolul Duhului Sfânt. Vom avea astfel o inimă eliberată de amărăciune prin detronarea eului şi plină de o dragoste smerită şi o voinţă înnoită, acceptând în ea doar gândurile de seriozitate. „Gândurile solemne necesită o atitudine solemnă faţă de viaţă, faţă de omenire şi faţă de Dumnezeu” (A.W. Tozer).  
 
În concluzie, dragii mei cititori, nu eliminaţi din gândurile dumneavoastră dorinţa de relegare la sursa noastră de viaţă, adică Dumnezeu. Fără El nu vom putea învinge răul care urmăreşte să ne ia şansa de la mîntuirea ce ne este dată în dar. Hrăniţi-vă sufletele cu lucrurile sfinte şi veţi avea o minte instruită şi o inimă liberă şi plină de bucuria de a trăi. „Instruirea mintii este la fel de necesară ca hrana pentru corp” (Marcus Tullius Cicero).  
 
Marina GLODICI  
Cluj-Napoca  
14 iulie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Marina GLODICI - SUFLET, GÂNDURI, NAŞTERE DIN NOU / Marina Glodici : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 929, Anul III, 17 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!