AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Marina Glodici         Publicat în: Ediţia nr. 834 din 13 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

Marina GLODICI - ÎNTREBĂRI, RĂSPUNSURI, COMUNICARE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După cum bine ştim cu toţii, sau majoritatea dintre noi, comunicarea stă la baza tuturor relaţiilor interumane. Şi asta pentru că această capacitate de a vorbi şi de a ne exprima sentimentele şi intenţiile este ceva specific uman. Ea conferă membrilor societăţii modalitatea de a se cunoaşte reciproc, de a-şi dezvălui sentimentele şi de a închega relaţii de prietenie bazate pe respect, dragoste şi pasiuni comune precum arta, profesiile, principii comune, şi alte criterii după care oamenii se grupează, formând o comunitate. „Aşadar, cuvintele, fie ele rostite ori scrise, sunt un mijloc de comunicare a ideilor. Aceasta este un lucru de bază în natura umană şi îşi are rădăcina în originea noastră divină" (.A.W.Tozer). Întotdeauna când am pus ceva în balanţă, am încercat să judec anumite situaţii, mi-a plăcut să mă bazez pe fapte concrete şi nu pe vorbele auzite şi nevalidate sau din supoziţii. De aceea am pus întrebări, am primit răspunsuri şi astfel am încercat să trag concluzii exacte şi speram din tot sufletul să pot comunica armonios cu cei din jur, în vederea înţelegerii şi colaborării adecvate.  
 
Din păcate sunt oameni cărora nu le prea place să comunice direct şi practică aşa numitul circuitul închis de informaţii care poate fi foarte periculos, dar şi extrem de jenant pentru cei pe care îi implică. Am citit undeva despre o întâmplare. Se zice că un domnitor a fost odată bolnav şi a chemat un medic renumit. Acesta a întrebat despre simptomele bolii sale, despre apetitul pacientului, despre somn, despre digestie. Pe scurt, a pus o serie de întrebări. Acest lucru nu a plăcut domnitorului şi i-a spus că nu-i plac întrebările. Medicul s-a ridicat şi s-a îndreptat spre uşă. Înainte să iasă, s-a întors spre domnitor i-a spus politicos: "Excelenţă, dacă o să mai fiţi odată bolnav, vă recomand să chemaţi un veterinar. Acela nu pune întrebări pacienţilor". Puterea de a vorbi este un dar nobil din partea lui Dumnezeu. Trebuie să interacţionăm şi să fim înţelepţi, deoarece „Darul care îl face pe om de a transpune idei abstracte în sunete este un însemn al onoarei lui de a fi fost creat după chipul lui Dumnezeu" (A..W.Tozer).  
 
În activitatea mea jurnalistică mi-a fost dat să iau multe interviuri şi de fiecare dată eram uimită de frumuseţea sufletească pe care o descopeream în fiecare persoană interveivată. Îmi aduc aminte, chiar la începutul profesiei mele de jurnalist, am luat un interviu de la o mare personalitate ce reprezenta o instituţie publică. Aceasta a dat dovadă de un mare caracter şi cu multă amabilitate s-a arătat deschis pentru a discuta şi a educa populaţia. Este adevărat că „O vorbă spusă la timp este ca un măr de aur într-un coşuleţ de argint..., iar marea condiţie a adevărului, pentru stabilirea lui, este discuţia liberă şi cinstită" (Richard Wurmbrand).  
 
Desigur că sunt mulţi care sunt specializaţi în comunicare ştiu cum să manipuleze prin publicităţi inadecvate şi spre regretul nostru au o mare influenţă asupra populaţiei. Comportamentul nostru, deschiderea faţă de semeni, corectitudinea şi responsabiliatea de care dăm dovadă sunt foarte importante. „Nu ceea ce face un om este de o importanţă vitală, ci ceea ce este el în ceea ce face. Mai mult decât activităţile pe care le desfăşoară un om, atmosfera pe care o creează el este ce care are o influenţă de durată" (Oswald Chambers). Deci, cuvintele te învaţă, însă exemplele sunt cele care te pun în mişcare.  
 
Revenind la subiectul propus, comunicarea, vă învit, dragii mei cititori, să comunicaţi şi să fiţi fără prejudecăţi. Spuneţi mereu lucrurilor pe nume. Sincer şi direct. Nu vă uitaţi după zvonuri şi vorbe goale. Apreciaţi doar informaţia autorizată care se poate demonstra. Aşa se pot rezolva multe din probleme. Staţi de vorbă unii cu alţii ca să vă cunoaşteţi şi veţi redescoperii universul sufletesc al fiecăruia... Veţi fi încântaţi să vedeţi câţi oameni deosebiţi sunt în jurul dumneavoastră. Viaţa va fi mai simplă şi mai frumoasă dacă vom trăi într-o armonie plină de prietenie dragoste şi respect.  
 
În ceea ce priveşte întrebările şi răspunsurile „Important este să nu te opreşti niciodată din a-ţi pune întrebări".(Albert Einstein). „Nu căuta răspunsuri imposibile. Mai bine schimbă întrebările” (Confucius). „Fiecare comunicare este o şansă de a împuternici pe cineva. Învaţă când să fii tăios, când să fii agreabil şi când să menţii o poziţie echivocă" (Bruce Hyland).  
 
Marina GLODICI  
Cluj-Napoca  
13 aprilie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Marina GLODICI - ÎNTREBĂRI, RĂSPUNSURI, COMUNICARE / Marina Glodici : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 834, Anul III, 13 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!