CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Marina Glodici         Publicat în: Ediţia nr. 920 din 08 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Marina GLODICI - DESPRE VÂRSTĂ ŞI PSIHOLOGIA INDUSTRIALĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Una dintre criteriile după care se grupează oamenii în societate este cel al vârstei, respectiv al generaţiei sau al contingentului. Dar acesta nu este unul care departajează absolut şi neapărat persoanele, deoarece societatea întotdeauna a fost compusă de persoane de vârste diferite cu aceleaşi profesii, afinităţi în multiple domenii ale vieţii sociale precum ar fi, de exemplu, cultura, religia, învăţământul, politica şi altele.  
 
Desigur că, fiecare generaţie are specificul ei, din punctul de vedere al condiţiilor şi al curentelor ori al modei. Totul e ca între generaţii să existe o legătură adecvată, fiecare generaţie şi contingent să ştie să se bucure de viaţă şi să fie un bun îndrumător pentru cei mai tineri, pregătindu-i pentru viitor. Din păcate, puţini sunt cei care se mai gândesc la formarea tinerelor generaţii ca buni profesionişti, ori oameni de cultură şi chiar politicieni. Care să fie cauza? Totul pleacă de la educaţie şi mentalitate, respectiv gradul de instrucţie. Fiecare dintre noi avem trecerea noastră, momentele specifice vârstei noastre şi de aceea trebuie să învăţăm să le respectăm şi noi pe ale altora. Am întâlnit atitudini extrem de diabolice, privind înţelegerea locului şi rolului în raportul dintre generaţii şi chiar din cadrul aceluiaşi contingent. Nu vă e dor de bătrânii pudici, înţelepţi şi sfătoşi, curaţi la suflet, echilibraţi şi tineri sufleteşte?  
 
Din păcate, obsesia sexualităţii a pus stăpânire pe minţile multora şi de toate vârstele şi unii se manifestă destul de ingrat în societate. În perioada când îmi desfăşuram activitatea de jurnalist la un ziar, cineva mi-a sugerat că o persoană oficială ar fi prea tânără pentru mine. Am fost foarte surprinsă de gândirea îngustă a acelei persoane care se pretindea a fi educată. Am zâmbit şi i-am răspuns cu generozitate că relaţia cu acea persoană este una oficială, profesională şi că nu are nicio tentă matrimonială ori sexuală. Specialiştii spun că oamenii reacţionează în funcţie de nevoile şi priorităţile pe care le au.  
 
Tot aşa se întâmplă şi în procesul de formare a tinerelor generaţii ca profesionişti. Am observat (şi asta nu e doar observaţia mea) că, proaspeţilor absolvenţi nu li se mai asigură o perioadă de stagiu pentru a se forma şi a-şi câştiga o anumită experienţă în domeniu, cerută de angajatori. Şi nu se ştie de ce. Neglijenţa acestui aspect, al psihologiei industriale ar putea avea şi chiar are, o repercursiune gravă asupra bunului mers al societăţii.  
 
Din păcate întâlnim tot mai puţină decenţă în gândire şi în vorbire. De aceea şi relaţiile dintre oameni sunt mult mai dificile şi superficiale, oamenii neavând un dialog autentic atât între persoane cât şi între generaţii. Cauza lipsei decenţei şi a seriozităţii ar fi în primul rând cea informaţională. Populaţia este supusă la un "bombardament" de publicităţi şi ştiri care caută numai senzaţionalul, toate bazate (în marea lor majoritate) pe foarte multă sexualitate, ceea ce constituie o distragere de la lucrurile eseţiale şi o schimbare în rău a mentalităţii despre viaţă, formând doar oameni uşuratici, nepăsători şi fără simţul realităţii, fără nicio morală sau un sistem de valori adecvat unei societăţi umane.  
 
Am susţinut dintotdeauna tinerii. Mi-a plăcut să îi sprijin în activităţile lor, având un deosebit respect faţă de seniorii care au dat dovadă de discernământ, au privit cu seriozitate generaţiile tinere, le-a înţeles şi au fost gata să le ajute prin puterea exemplului lor.  
 
Discutam zilele trecute cu un coleg de breaslă care şi-a exprimat îngrijorarea din punctul de vedere al psihologiei industriale. El îmi spunea că el nu ar amesteca religia deoarece acesta produce multă controversă. Dar, dragii mei cititori, lupta dintre bine şi rău nu o vom putea anihila, atâta timp cât va fi acest pământ. Sunt de părere că, până ce indivizii nu se vor analiza fiecare şi nu se vor relega de sursa de putere creatoare de unde îşi trag obârşia, adică de Creator, crezând în jertfa Domnului Isus, nu ne vom schimba în bine niciunul dintre noi. Dimpotrivă, depărtaţi de Dumnezeu, societatea va ajunge o ceată de animale vorbitoare fără principii şi fără umanitate şi spiritualitate. Controversa religioasă este un lucru care distrage oamenii de la Esenţa Divină, şi este una legată de teorii omeneşti şi nu de practica cerută de providenţă. Este promovată de oamenii care nu cunosc realitatea societăţii: oamenii au nevoie de Duhul Sfânt pentru a putea depăşi valul uriaş al dezădejdilor ce îşi deschid avid braţele zilnic prin diferite lipsuri ori nedreptăţi pe care trebuie să le suportăm.  
 
Trebuie să mărturisesc că sunt puţin dezamăgită pentru că oamenii caută căi pământeşti pentru rezolvarea problemelor spirituale şi risc să mi se spună „mistică”, deşi nu e nimic mistic în ceea ce am spus şi promovez privind marea şi prima nevoie a omenirii întregi: cea de Dumnezeu în vieţile tuturor. Până aceasta nu va fi acoperită, oamenii vor fi tot mai dezumanizaţi, tot mai lipsiţi de logică şi nu vor putea asigura generaţiilor viitoare un mijloc decent de a supravieţui demn, uman şi armonios pe suprafaţa pământului.  
 
„Nicio revoluţie care lasă inimile oamenilor neschimbate nu poate aduce un bine durabil omenirii. Revoluţia de care avem nevoie este naşterea din nou. Ea transformă oameni în făpturi noi, asemănătoare lui Isus Hristos. Noi ştim secretul revoluţiilor care reuşesc: dragostea desăvârşită”, a susţinut Richard Wurmbrand. Cum putem realiza acest lucru? Învăţând mereu cum să trăim din Biblie. „Oricine nu mai învaţă, la 20 de ani sau la 80 de ani este bătrân. Oricine învaţă este tânăr. Cel mai măreţ lucru în viaţă este de a-ţi păstra mintea tânără" (Henry Ford).  
 
Marina GLODICI  
Cluj-Napoca  
4 iulie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Marina GLODICI - DESPRE VÂRSTĂ ŞI PSIHOLOGIA INDUSTRIALĂ / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 920, Anul III, 08 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!