CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Marina Glodici         Publicat în: Ediţia nr. 900 din 18 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

Marina GLODICI - DESPRE FERICIRE ŞI BUCURIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Una dintre cele mai importante lucruri din viaţa omului din toate timpurile a fost şi este fericirea. Chiar şi din punct de vedere juridic există dreptul la fericire al fiecărui cetăţean. Dar ce este ea şi unde o putem găsi?  
 
Fericirea este o stare de mulţumire şi satisfacţie sufletească intensă şi deplină. Bucuria se defineşte a fi un sentiment de mulţumire vie, de satisfacţie sufletească. Aşadar, aceste două stări ar putea fi chiar confundate. Un mare gânditor spunea că fericirea este starea aceea de pace, de linişte interioară a unui om care şi-a atins aspiraţia. Aşadar, fericirea şi bucuria se împletesc oarecum, însă, totuşi, fericirea este ceva ce nu depinde de împrejurări, ci de răbdarea noastră a fiecăruia de a-şi pregăti inima pentru ea. Scriitorul Alexandru Vlahuţă spunea că atunci când oamenii îşi pierd răbdarea pierd tot ceea ce au construit până atunci şi „de aceea sunt aşa puţini oameni fericiţi. Atâţia câţi merită!". Numai oamenii buni, modeşti şi cu o conştiinţă curată pot fi fericiţi. Bucuria este o stare care poate fi continuă doar în viaţa unei persoane care cultivă dragostea de oameni, fiind a doua componetă a Duhului Sfânt, din punct de vedere teologic.  
 
Aşa ar sta lucrurile din punct de vedere al definiţiilor, dar, din păcate, fericirea şi bucuria nu înseamnă pentru fiecare dintre noi acelaşi lucru. Pentru unii oameni care sunt curaţi la suflet, fericirea este de a se apropia de Dumnezeu, de a cultiva lucrurile spirituale în viaţa lor, adică: dragostea, bucuria, pacea , îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor. Iată ingredientele unei vieţi cu adevărat fericite. Aşadar, fericirea o dă viaţa interioară şi nu cea exterioară.  
 
Am întâlnit persoane foarte realizate din punct de vedere material şi familial, dar nefericite. Şi ştiţi de ce? Invidiau pe alţii, vorbeau de rău, se băgau în vieţile personale ale altora, doreau să controleze viaţa altora, complotau şi mereu se frământau, de parcă... ei trebuia să intervină oriunde... E o problemă şi de instrucţie, deoarece fiecare om care se pretinde instruit ştie să facă distincţie între viaţa personală şi cea socială. Cine amestecă aceste două noţiuni în relaţiile interumane poate genera multă discordie şi nefericire în jurul lor. Personal, am înconjurat întotdeauna astfel de indivizi, deoarece mi-au adus şi aşa multe prejudicii... şi unele sunt ireparabile. Mi-a fost milă de ei, cât de nefericiţi pot fi de au satisfacţie când alţii sunt nefericiţi şi „la pământ". Dumnezeu să îi cerceteze şi să-i aducă la valorile cu adevărat veşnice de la care au făcut un rabat considerabil. Mai mult, acest gram de „fericire" de moment al păcatului, îi va costa o veşnicie întreagă când vor fi judecaţi de Cel care va judeca vii şi morţii. Adică de Domnul Isus Hristos!  
 
Aşadar, dragii mei cititori, ce vă face să fiţi fericiţi şi bucuroşi? Asta va spune mult despre sistemul dumneavoastră de valori şi despre credinţa pe care o nutriţi. Fericirea pare un subiect filozofic, sau empiric, ori abstract pentru alţii, dar nu este chiar aşa. Chiar de ar fi aşa, orice viaţă frumoasă are la bază o filozofie adecvată.  
 
Am învăţat în şcoală, studiind unele lucrări literare despre drama intelectualului care caută fericirea în absolut. În oameni nu putem găsi absolutul, deşi ne străduim să tindem spre el. Absolutul este doar Dumnezeu. Perfecţiunea o găsim doar în Unul singur care a trăt aici pe pământ, adică în Fiul Său, Domnul Isus Hristos.  
 
Poate vreţi să ascultaţi ori să citiţi o prelegere sau o predică frumoasă despre fericire şi bucurie care este unică! Este vorba despre Predica de pe munte a Domnului Isus Hristos ce se găseşte în Evanghelia după Matei capitolul cinci. Dacă veţi sta la picioarele Lui, veţi înţelege că oamenii modeşti, blânzi, cu inima curată şi corecţi, amabili şi milostivi, cei care caută pacea şi chiar cei prigoniţi din cauza dreptăţii pot fi fericiţi cu adevărat. Şi ştiţi de ce? Deoarece au conştiinţa curată. Cum se poate avea? Doar acceptând jerfta Domnului Isus. Aşadar, „Ferice va fi de voi, când din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni, şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră. Bucuraţi-vă şi veseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri; că tot aşa au prigonit pe proorocii care a fost înainte de voi", zice Domnul Isus.  
 
Fericire! Bucurie! Chiar şi în necazuri? Da. Deoarece acestea nu sunt decât nişte încercări trecătoare. Nu suntem singuri. El a spus: „Iată Eu Sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor". Atât fericirea cât şi bucuria adevărată se pot clădi doar pe Adevăr care aduce în noi o natură nouă, duhovnicească, veşnică. Şi „bucuria e un resort puternic al naturii veşnice" (Romain Rolland).  
 
Marina GLODICI  
Cluj Napoca  
17 iunie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Marina GLODICI - DESPRE FERICIRE ŞI BUCURIE / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 900, Anul III, 18 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!