AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1103 din 07 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Marina Florea. Chiar şi numai un cântec al ei poate vindeca muzica uşoară românească
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Se naşte întrebarea dacă nu cumva extrapolarea de azi a muzicii uşoare româneşti, de la spectacolul muzical la sindrofia muzicală, de la superbitatea muzicii la ambiguitatea şi kitsch-ul ei, atrage sentimentul radical antipozitivist al refuzării din partea celor care au adorat cândva genul muzicii uşoare, a actualei muzici, prin a o repudia ca pe zaţul ei expirat.  

Păcat! Ce-ar mai rămâne de spus?! Ce va mai rămâne din muzică după supunerea ei unei îngheţări şi redarea ca pe o ploaie cu grindină, până dor urechile?! Ce mai rămâne din spectacolul muzical elevat dacă eleganţa artiştilor e contestată de portul de picnic, dacă decorul mirific este dematerializat de explozii zăpăcitoare, dacă fetele frumoase sau înfrumuseţate sunt depăşite de fete transformate, dacă de la costumaţiile lor de scenă, superbe, s-a ajuns la dezgolirea până la cea mai mică invizibilitate a totului?!  

Ce-am mai avea de spus dacă trebuie să pronunţăm despre muzică, de prea multe ori începutul de poveste, „a fost odată” cu eliminarea ontologiei stricto-sensu, de vreme ce atâtea stele ale muzicii uşoare româneşti, nu au dispărut fizic, numai că tinerimea de azi, nefăcând deosebire între răcnet, ori mormăit, şi sunet, alege prima variantă a audibilului muzicii în formă de bătăi de ciocan pe timpane.  

Dar, pentru cine iubeşte muzica adevărată şi pe cântăreţii care vor rămâne în istoria muzicii uşoare, lăsând o entitate a repertoriului în urma lor, nu umbra nonvalorii, sunt încă interpreţi care păstrează neîntreruptă aspiraţia sufletească la piscurile muzicii, prin aripile iubirii. De la debutul ei şi până azi, interpreta Marina Florea nu încetează să dea viaţă unui sentiment al muzicii, unei reacţii afective a muzicii, unui impuls armonios al muzicii, rămânând prin aceasta atrăgătoare şi iubită de români.  

O cronică muzicală despre Marina Florea, oricât de elegiacă, e un enunţ real! Marina Florea e o minunată artistă, acum şi oricând mai târziu, care va rămâne frumoasă corporal, frumoasă la spirit, frumoasă la glas, frumoasă în atitudinea cu publicul, plăcută publicului...! Dacă ultratehnicitatea redării muzicii epuizează din cântec armonia, lirica, sentimentalul vocii, cântecele interpretate de Marina Florea nu pierd nici un singur sunet neegal cu nimic, al glasului uman.  

Chiar şi numai un cântec interpretat de Marina Florea poate vindeca muzica uşoară de propriile dureri. Idealurile umaniste de viaţă nu pot exista fără splendorile muzicii, iar muzica, la rândul ei nu poate exista independent de idealurile umaniste de viaţă. Şi-atunci, de ce s-a născut prin cezariană muzica vorbită, de ce cântă obiectele, de ce se taie aripile sunetului uman şi i se dă rezonanţă ţiuitului pieselor electronice?!  

Câtă vreme, însă, ne cântă Marina Florea, nu suntem orfani de cântece, iar spectacolul muzical ne mai cheamă la întâlnirea cu frumuseţea şi plăcerea reveriei sonore! Marina Florea este o artistă neanalizabilă în privitul rece, neapropiat, neataşabil, Marina Florea e o artistă care trebuie privită cu ochii sufletului şi auzită cu mintea supusă inimii! Cântă strigător la vis! Dinamizează gesturi scenice neverbale decât în eleganţa dansului decent şi vivace. Expresia dansului de scenă al Marinei Florea induce izbucnirea în plăcere a spectatorilor, răpirea lor în clipe de extaz şi dragoste.  

O formulare pertinentă care aparţine criticii muzicale nu a vizat-o niciodată nefavorabil pe Marina Florea. Cu atât mai puţin a făcut-o publicul. Marina Florea e o cântăreaţă care s-a bucurat, se bucură şi se va bucura de popularitate.  

Popularitatea nedusă la prejudecată excesivă, dar care are în sine un indiciu al valorii artistului, are în cazul Marinei Florea confirmarea.  

„Nu vreau să te pierd”, „Un semn de dragoste”, „Îmi plac desenele animate”, „Tinereţe şi dragoste”, „A fost de-ajuns doar o privire”, „Iubirea mea de-o viaţă întreagă”, „Să cântăm, să dansăm, să visăm”, „Stele perechi”, „Pământ”, „O crizantemă”, „Dans non-stop”, „Nu te pot uita”, „Steaua iubirii”... sunt câteva melodii urcate la cerul inimii de Marina Florea!  

Au fost reculese, în coşul de flori spirituale şi resădite în albumele: „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1985), „Marina, Marina, Marina” (1986), „Să iubim muzica” (1987), „Nu te pot uita” (1996), „Steaua iubirii” (2001).  

Marina Florea, apărută frumos şi luminos între stelele muzicii uşoare româneşti aduce muzicii uşoare româneşti cea mai largă influenţă a binelui sufletesc, abordarea estetică, armonioasă şi fericită a vieţii. Este o cântăreaţă adorată de public acum, aşa cum va fi neuitată totdeauna! Numele ei selectându-se, într-o constatare de fapt, între numele artiştilor memorabili ai absidei scenei româneşti!  

"Debutul meu ca prezentator al festivalului de la Mamaia", spune prezentatorul Octavian Ursulescu", "a coincis cu al Marinei Florea: era în vara anului 1983. Am fost într-un fel ”stele perechi”, ea a cucerit cu brio Trofeul concursului de Interpretare, iar eu inauguram seria frumoasă a celor 13 ediţii de festival prezentate pe litoral. Au urmat trei decenii în care ne-am aflat adesea alături pe scenă sau pe platourile TV... Este una din solistele mele preferate nu numai pentru calităţile vocale de excepţie, dar si pentru cele umane: a rămas simplă, deschisă, sinceră, nimic artificial sau exagerat în tot ceea ce face. Iar faptul că popularitatea i-a rămas neştirbită mi-a fost dovedit convingător la remarcabilul spectacol nostalgic ”Ziua muzicii uşoare româneşti de altădată”, organizat in noiembrie 2013 de Casa municipală de cultură din Sibiu: alături de 8 colegi de breaslă aflaţi în topul genului, Marina Florea a fost ovaţionată minute în şir, în picioare, de spectatorii care făcuseră neîncăpătoare sala, semn că publicul s-a cam săturat de nonvalorile promovate agresiv pe micile ecrane şi se regăseşte în artiştii adevăraţi".  

 

(Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Marina Florea. Chiar şi numai un cântec al ei poate vindeca muzica uşoară românească / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1103, Anul IV, 07 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!