CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 901 din 19 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

Marin VOICAN-GHIOROIU - VIOREL COSMA – PATRIARHUL MUZICOLOGIEI ROMÂNEŞTI LA 90 DE ANI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De la Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, către „Patriarhul muzicologiei româneşti” prof. Viorel Cosma  
 
În seara zilei de 30 Martie, când l-am sunat pe Excelenţa Sa, domnul general maior, maestrul Viorel Cosma, ca să-l felicit cu ocazia împlinirii a 90 de ani de viaţă frumoasă şi rodnică... precum viile Cotnarului care ne oferă ambra fericirii, culeasă din razele soarelui dumnezeiesc. Plăceri tainice pe care găsim şi în vasta operă a celebrului muzicolog: „Istoria muzicii româneşti”, carte de aur pentru învăţătura tuturor românilor. Domnia Sa mi-a răspuns mulţumiri, un cordial salut de prietenie, dar şi cu o invitaţie: „Mâine, pe 1 Aprilie, te aştept, dragul meu, la Muzeul Enescu, orele 18:00. Colegii mi-au pregătit o mică sărbătorire...”  
 
Cum 1 Aprilie este ziua mea de naştere, dată pe care i-am spus-o cu adâncă emoţie, Domnia Sa mi-a urat sănătate, viaţă lungă, să scriu cât mai multe cărţi şi să compun muzică autentică, avându-mă în planul de viitor, a fi inclus în lexicul muzical ca folclorist.  
 
Întreaga seară m-am gândit ce-i voi spune titanului, „Patriarhul muzicologiei româneşti” şi cuprins de-o puternică emoţie, am lăsat pleoapele să-mi acopere globii ochilor, iar de undeva din străfunduirile inconştientului mi-a apărut Capela Sixtină. Michelangelo Buonarotti, la vârsta de 90 de ani, sus pe schele, privea extaziat pe Dumnezeul nostru, creatorul tuturor văzutelor şi nevăzutelor - pe care-l imortalizase pentru eternitate -, iar pe bolta senină, luminată de stele strălucitoare, am desluşit o figură dragă mie... pe ilustrul profesor Viorel Cosma, care se apropia întruna, lua dimensiuni din ce în ce mai mari, avea pe faţă surâsul zeiilor din Olimp, căci în ziua aniversării (30 Martie 1923-2013) pe diorame stropite în pulbere diamantiferă se preofilau zecile de cărţi, studii, articole, „Lexiconul muzical”; era un OMU fericit şi înnobilat de trudnica sa muncă.  
 
La deschidere, o voce lăuntrică îmi spunea cu insistenţă: „...Acolo unde va sta profesorul Viorel Cosma, este panteonul celebrităţilor româneşti, loc de cinste ce îi revine maestrului" - căruia îi spun din toată inima: „Să ne trăieşti iubite maestre! La mulţi ani!”  
 
A doua zi, când am păşit în aula Muzeului „Enescu” (Palatul Cantacuzino), edificiu încărcat de multă istorie muzicală..., am întâlnit nenumăraţi reprezentanţi ai vieţii culturale româneşti, printre care membri ai Academiei Române, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, oameni de radio şi de televiziune, critici muzicali şi numeroşi admiratori ai sărbătoritului, sosiţi inclusiv din Republica Moldova, prezenţi acolo cu toţii pentru a omagia, printr-un regal, împlinirii vârstei de 90 de ani a muzicologului Viorel Cosma.  
 
Pot afirma că cel aniversat i-a întâmpinat cu prietenie şi sinceră bucurie pe distinşii săi oaspeţii: IPS Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Adrian Iorgulescu - preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, Octavian Lazăr Cosma - membru al Academiei Române, Manuela Cernat - cercetător al Institutului de istoria artei al Academiei, Victor Crăciun - Preşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi alţii. Evenimentul principal a fost, fireşte, un dar: lansarea unei noi lucrări, monumentalul volum „Copii minune ai muzicii româneşti (1673–2013)“, supraintitulat „De la Cantemir şi Enescu până la Lipatti şi Ursuleasa“. Autorul s-a adresat astfel invitaţilor, întregii asistenţe, din care au făcut parte şi câţiva interpreţi ce au beneficiat de această caracterizare, oferind publicului crâmpeie muzicale ale talentului lor. În carte sunt multe numele alese după criteriul selectiv al istoricului „copilului minune“,Viorel Cosma lărgind aria românismului dincolo de hotarele ţării, mai ales către Moldova. Muzicolog de vocaţie, savant prin muncă, nonagenar prin destin, semnatarul cărţii s-a sărbătorit oferind un dar fără preţ celor care ştiu să-l evalueze.  
 
Toţi vorbitorii care i-au adresat calde felicitări şi urări de viaţă lungă, au scos în relief personalitatea sărbătoritului, recunoştinţa ce i se poartă de către toţi românii pentru titanica muncă de peste 70 de ani în slujba culturii româneşti, iar ca supremă distincţie, Patriarhul României, Părintele Daniel, i-a acordat muzicologului Viorel Cosma Ordinul Patriarhiei Române «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena pentru mireni”, pentru întreaga sa activitate de profesor, istoriograf, lexicograf şi critic muzical.  
 
A consemnat scriitor-compozitor,  
Marin VOICAN-GHIOROIU  
Bucureşti  
2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Marin VOICAN-GHIOROIU - VIOREL COSMA – PATRIARHUL MUZICOLOGIEI ROMÂNEŞTI LA 90 DE ANI / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 901, Anul III, 19 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!