CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Strofe > Creatie >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 824 din 03 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

Marin VOICAN-GHIOROIU - DE PE MARGINEA UNUI CON DE LUMINĂ PRIVESC EXTAZIAT SPRE INSULA FERICIRII

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De mult îmi pusesem în gând să-mi iau un concediu de la eul meu şi să las „ispita de la trebi" pentru a mă retrage imaginar la marginea unui râu minunat care şerpuieşte liniştit printre arini. Ajuns cu bine aici, pentru a-mi reface forţele, ar trebui să mă aşez pe covorul de iarbă mirositoare ca o cosiţă de fată şi să trag în coşul pieptului mireasma fânului proapăt cosit. M-aş mulţumi cu acest colţişor mirific chiar dacă nu-i o „insulă cu multă fericire" şi prea depărtată de vacarmul lumii frenetice... M-aş mulţumi cu acest dar al bunului Dumnezeu fiindcă mi-aş curăţa mintea şi sufletul de necazuri şi aş putea scăpa pentru o clipă de relele vieţii cotidiene. Consider că ar fi un concediu pe cinste pe care aş putea să-l împărtăşesc oricând cu cei dragi...  
 
Dar nici de data asta n-a fost să fie cum mi-am plănuit, fiindcă prietenul meu GEORGE ROCA se apucă de treaba asta mai înainte decât mine. Păi, dumnealui, ne mai având ce să facă prin Australia, a evadat în marasmul unei fantastice călătorii, unde a-mpletit cu măiestrie poetică, dorinţa de singurătate cu scrisul. Folosind un condei bine strunit, ascultător ca un copil gingaş, a reuşit să scoată la lumina asemănătoare cu luna plină în nopţile de vis - şi să încânte ochiului cititorului avid de frumuseţi nebănuite - gânduri strălucite, într-o lucrare cu temelie durabilă, pe care a botezat-o „INSULA FERICIRII”: „Încercăm cu toţii să supravieţuim/ în secolul acesta a turbulenţei/ creându-ne în imaginaţie/ mici insule/ unde evadăm atunci când/ nu mai putem face faţa uraganelor şi cutremurelor/ care ne înconjoară.// Acolo,/ pe insula noastră/ jucăm şotron chiar dacă nu ne mai ţin balamalele,/ gângurim ca bebeluşii,/ ne aşezăm pe tronul regelui fără să ne fie frică de pedepse,/ sărutăm şi ne iubim cu toate vedetele intangibile ale lumii moderne.// Acolo,/ pe insula fericirii noastre/ este veşnic primăvară.// Acolo/ suntem mereu tineri/ şi sănătoşi/ şi veseli/ şi... buni!// Câteodată,/ când pe insula fericirii ne simţim singuri,/ invităm prieteni dragi/ să ne însoţească/ şi să împărtăşească bucuriile noastre.// Şi astfel,/ se produce o simbioză miraculoasă/ care vindecă sufletul de toate relele pământului/ făcându-te să gândeşti curat/ atunci când te reîntorci la realitate//”  
 
Şi cum nu avusei astâmpăr, pentru a-mi găsi fericirea după care jindusesc şi-i duc dorul nespus (Sic!), nerăbdător să ajung odată şi odată să calc pajiştea înflorită a locului vrăjit..., m-apucai să citesc „taina unei lumi himerice" (lăsată în pridvorul casei copilăriei), de care nu prea am parte să mă bucur în societatea unde-mi trăiesc viaţa printre concitadinii mei din „Micul Paris de altădată" aşezat pe malul Dâmboviţei.  
 
Ia ascultaţi domniile voastre ce găsiţi pe insula fermecată lui GeOrGe: „şotron”, adică ne desculţăm, sărim într-un picior şi „râzând în soare" strigăm bucuroşi „ă-uuu-ăăă!”... iar ecoul foarte ascultător ne răspunde cu „ăăă!”... Apoi ne punem la încercare plămânii, pentru a vedea cine-i mai tare-n gură şi neînfricaţi precum nişte „cavaleri victorioşi” ne aşezăm pe „tronul regelui" fără a ne teme că vom fi pedepsiţi dacă sărutăm şi iubim pătimaşi vedetele „lumii moderne". Şi cum pe acest plai „de rai" este veşnic primăvară, nu putem decât să fim mereu tineri, sănătoşi, veseli şi frumoşi, necunoscând tirania timpului care aduce bătrâneţea.  
 
Descoperind această lume de basm, care-şi duce viaţa în plai de dor şi linişte deplină, vă rog să mă credeţi că-l invidiez pe autor acuzându-l de „capitalism insular" şi, pe cuvânt de onoare!, primii bănuţi economisiţi îi investesc pentru a face această călătorie fantastică pe „INSULA FERICIRII". Dacă-l într-o zi îl voi întâlni pe George Roca – şi nici nu mă îndoiesc să ratez evenimentul – ne vom povesti impresiile despre acel loc exotic... dar atât de apropiat de sufletul nostru traumatizat şi veşnic în căutare de un panaceu al fericirii veşnice.  
 
Marin VOICAN-GHIOROIU  
Bucureşti  
sfârşit de martie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Marin VOICAN-GHIOROIU - DE PE MARGINEA UNUI CON DE LUMINĂ PRIVESC EXTAZIAT SPRE INSULA FERICIRII / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 824, Anul III, 03 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!