CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 1249 din 02 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

SCRISOARE NEEXPEDIATĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!


I N V I T A Ţ I E
 

Azi 2 Iunie, Sala IOAN DALLES, orele 18,30 va avea loc un spectacol extraordinar dedicat de Fundaţia „CASA TUTUROR” tuturor copiilor, unde-şi vor da concursul artişi renumiţi, soprana Rodica Anghelescu, actriţa Doina ghiţescu, scritorul-compozitor Marin Voican-Ghioroiu şi o tânără speranţă a muzicii uşoare, Iuliana Zaim.  

SCRISOARE NEEXPEDIATĂ
De la bunicul Marin
 

Într-o dimineaţă căutam în bibliotecă o carte de călătorie „Miracolul lumii” , când am dat cu ochii de un plic neexpediat către COPILĂRIE, semnat de bunicul Marin. Cum nu prea se mai păstraseră prea multe amintiri de la cel care mă crescuse cu dragoste şi, în acei ani minunaţi... pe care nu-i pot uita, mă lua cu el la pădure şi-mi arăta pe unde cresc fragile, în marginea însorită a codrului, iar când ascultam păsărelele cum cântă; Doamne, cum le răspundea în galsul lor, că micuţele înaripate îi făceau un cor de toată frumuseţea, spre amuzamentul meu; vă daţi seama că amintirile m-au năpădit ca nişte dulci adieri ale unei brize primăvăratice şi, cu degetele tremurându-mi de emoţie... am scos scrisoarea şi am început să citesc, în timp ce lacrimi fierbinţi îmi udau obrajii.
„Scumpa mea COPILĂRIE, mi s-a făcut un aşa dor de... că nu mai pot dormi nopţile tot gândindu-mă la tine cum ai plecat de lângă mine chiar când mă simţeam mai fericit. Şi azi mă văd cum mă plimbai prin tot satul, iar la sărbătorile de iarnă erai nedespărţită de noi când spuneam sorcova, steaua sau aram cu pluguşorul brazde strălucitoare... şi semănam bob de grâu ales pentru hrana noastră cea de toate zilele, pâinea dumnezeiască, iar de sfintele Paşti cântam în corul bisericii, de Învierea Domnului. Toate luminile pe care le vedeam din balcon, unde stătea corul, când oamenii, cu lumânări aprinse, se rugau evlavioşi să li se ierte păcatele, mă făceau să mă simt în rai alături de serafimi şi îngeri. Iar la miezul nopţii când preotului ne aducea vestea minunată, spunând: CRISTOS A ÎNVIAT! Toată sufalrea creştină răspundea într-un glas: „ADEVĂRAT A ÎNVIAT!”. Dulce mea copilărie, floare de migdal crescută-n băii de soare pe-al mării litoral... cât mă bucuram că au venit Paştele şi ciocneam ouă roşii cu părinţii, fraţii şi prietenii, iar de Înălţarea Domnului Iisus Cristos la cer, când era şi ziua Eroilor neamului, mergeam la monumentul din mijlocul comunei, aşezat sub ramurile unui stejar secular şi spuneam poezii de slavă pentru cei ce şi-au dat viaţa să păstreze trupul ţării mele, România. Iubita mea Copilărie, aş vrea să citeşti aceste rânduri şi să vii lângă mine să mai ascultăm pe micuţul flaşnetar care cânta cu atâta patimă o romaţă pe care ţi-o trimit în dar.
 


C O P I L S Ă R M A N  


În colţul străzii, lângă berărie,
Se-aude flaşnetarul meu...
Mă duc spre el, cu bucurie,
S-ascult un minunat tangou:
 

- Copil sărman, când te-ai născut
Mai bine-ai fi murit pe loc!...
Căci mama ta n-a mai trăit,
Şi ai crescut fără noroc.
 

Cu ochii-n lacrimi se ruga:
"O!... Dumnezeul meu ceresc,
Tu lasă-mi viaţa, nu mă lua:
Vreau băiatul să mi-l cresc!"
 

Mai trist pe lume nu va fi...
Să nu-ţi cunoşti părinţii,
 

Şi viaţa-ntreagă vei trăi
Plângând pe la toţi sfinţii.
 

Of, să te ajute să trăieşti...
Să ai şi tu un pat în casă;
Dar speriat că nu găseşti
Puţină pâine pentru masă,
 

Din zori şi până-n noapte...
De foame cânţi să-ţi treacă;
Că zic: "Cum de mai poate
Să fie vesel şi să placă?"
 

* * * * *
După ani, mulţi ani de zile...
Văd în stradă, lângă gară,
Un bătrân cânta din gură
Tot povestea cea amară.
 

- Sărman, când m-am născut,
Măicuţa mea, să mă fi luat!...
Ce rău pe lume am făcut...
Păcate n-am, nu-s vinovat!
 

Flaşneta-n glas avea durere,
Şi cerul sângera-n apus...
Abia i-am spus: "La revedere!"
A dat din cap şi mi-a surâs.
 

Referinţă Bibliografică:
SCRISOARE NEEXPEDIATĂ / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1249, Anul IV, 02 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!