CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  Mării de poveste în Rucărul vechi (I) de Ioan Muţiu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
A fost odată un Rucăr vechi de veacuri ce-şi rezema zidirea pe înalturi, ca scut în cale de hoarde şi stihii.  
  
Au fost odată oameni dârji şi sunt şi azi dar în alt fel, cu încropeală de om nou şi-nghesuială pe înalt. Plaiurile au rămas tot verzi dar cu păruşca îndesită şi codri-s ciopârţiţi de drujbe şi topoare.  
  
Rucărul vechi e-n amintire de poveste dar munţii-s tot Ghimbavul, Piatra lui Crai şi Posada – Vârful de Cruce, Cuculeţ şi Căpitanul – iar Dealul cu Podişor, Ţefeleica şi Măra udate-s tot de Râuşorul gârlă şi Dâmboviţa de început.  
  
Povestea spune că sătenii erau în vânj numai din lapte, măligă şi pastramă, trudeau în obşte cu sudoare şi-n sărăcie de avut. Bărbatul avea-n grijă s-aducă de-ale gurii iar femeia îşi punea casa-n podoabă de covoare şi copchii, îşi cinstea răsăritul cu icoane, apusuri cu moşii plecaţi şi-n rest doar alb de var. 
  
Când stâlpul casei pleca la oi cu bâta, la coasă, cu ţapinul ori la oaste, femeia lui grijea copchiii, mânuia furca, acul şi mesteca măliga. În turuit de gură mâna-i mergea cu spor şi când sfârşea pologul aia mai ţapănă se înălţa în pas cu fânul clăii ...  
  
Când se-ntâlneau în rar de împreună, bărbatu-şi îneca sudoarea-n mângâiere şi ea-şi uita nesaţ de pântec în scurt grăbit de aşteptare.  
  
În Rucăr era puzderie cu nume de sfinţi din care cei mai mulţi erau Ionii şi Mării, pentru cinstirea Sfântului Botezător şi a Fecioare Născătoare de Dumnezeu, ocrotitoare a Grădinii din Carpaţi.  
  
Din amintire-am scos Mării pe care eu le-am cunoscut şi-au scânteiat în ani grăbiţi de viitor. 
  
A fost-odată-n satul dintre munţi pe Valea Andreiaşului, într-o casă răzleţită de tulbur o Mărie grea în a şaptea lună ce-şi aştepta intrarea în fiinţă a celui de-al treilea copchil. Zvon de încrâncenare între lumi cheamă la oaste pe omul ei, pe Niţă, care o îmbrăţişează fără să-şi vadă fiul ce-ntârzia câteva zile ...  
  
Armata musceleană trecuse prin Rucăr să ocupe poziţii pe înalturi, invadatorii ocupaseră satul prin trădarea unui neamţ, umplând biserica de oameni fără apărare şi cei mai mulţi fugeau spre văi, cu Măriuţa noastră cu pruncu-n braţe şi ceilalţi doi de mână ...  
  
Frântă de osteneală şi surd de bombe femeia-şi lasă pruncul în groapă de obuz, adăposteşte pe ceilalţi într-o căsuţă şi se întoarce-n fugă să-l ia pe cel din faşa vegheată de un câine ...  
  
În altă noapte Maria are-un vis în care omul său îi dă poruncă să vină să-i arate pruncul neştiut şi-n zori porneşte ca să-l cate printe ostaşii noştri ce luptau în linia întâi. În şoc de rău îl află mort şi vrând ca să-l aducă acasă printe bombe soldaţii îl îngroapă în Mateiaş. Şi-a fost ca să nu-şi vadă soţul şi el pe fiul neştiut ... Iar tânăra Mărie s-a-ntors în sat să-şi crească orfanii în singur de bărbat. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mării de poveste în Rucărul vechi (I) de Ioan Muţiu / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 254, Anul I, 11 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!