CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Mariana Mion Pop         Publicat în: Ediţia nr. 612 din 03 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Mariana MION-POP - TAINA SCRISULUI (34) – ARTA MINŢII INELIGENTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Printre altele, fiind autoarea cărtii „Etichetă şi protocol”*, vă pot spune „deschis”, dar foarte discret, locul şi data naşterii mele: La Lună, luna era plină în cel ce-al 12 ceas al nopţii... când Sfântul Andrei a decis să deschidă şi pentru mine porţile Grădinii Maicii Domnului. Florile şi grânele dormeau sub mantaua de zăpadă, cum alta nu fusese până atunci. De ziua mea, ţară este în sărbătoare. Mi-am dedicat timpul cu folos în slujba îndrumării profesorilor şi tinerelor generaţii pe care am încercat să-i formez după tiparul meu şi a formatorilor mei, profesori universitari de mare valoare precum: Renzo Renzi (Padova), Francesco Tessari (Padova), Cicerone Poghirc (Padova), Marius Sala (Bucureşti), Ioan Neacşu (Bucureşti), Sorin Cristea (Bucureşti), Ecaterina Vraşmaş (Bucureşti), Ioan Toma (Bucureşti), Eugen Man (Timişoara) şi alţii...  
 
Am terminat facultatea de limbi străine şi am găsit frumuseţea lor în arta comunicării. M-am preocupat constient de iluminarea sufletului meu prin cursuri de specialitate şi master. După ani, curiozitatea m-a împins din nou pe băncile facultăţii şi am aplicat la „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti. În acest răstimp, am publicat articole, cursuri universitare, cărţi în limba română, franceză, italiană, traduceri de poezie, texte vechi şi tehnice şi am participat la conferinţe şi congrese pe teme de educaţie, instruire şi formare.  
 
Ca preşedintă a ONG „Centru de Performanţă Educaţionala Fibonacci”, promovez arta predării, învăţării şi evaluării, dar mai cu seamă cea a comunicării de la suflet la suflet, indiferent dacă sunt copii, tineri, adulţi sau vârstnici. Studiile de coach s-au intersectat perfect cu cele de pedagogie, susţinute de o pasiune profundă a filosofiei cartesiene şi a cunoaşterii nevăzutului; toate împreună mi-au arătat drumul în căutarea educaţiei, instruirii, formării şi cunoaşterii interioare.  
 
Am ajuns la un moment din viaţa mea în care simt nevoia celui de-al doilea Iluminism. Ţelul profesiei mele este iluminarea generaţiei viitoare care să comunice prin telepatie, să citescă fotografic, cu gândurile la vedere, cu idei creative, inovative şi selective, în căutarea valorilor OM-ului şi repunerea lor în folosul Creaţiei – pe care o putem numi Formator prin Predare-Învaţare experienţială.  
 
După ani, mi-am dat seama că ştiinţa trebuie împărtăşită urmaşilor. Nu toţi suntem adepţi ai comunicării prin scris, dar încă omenirea nu a învăţat să acceseze arhiva mentalului universal şi vrând-nevrând trebuie să scriem... deocamdată. Am comunicat sentimentele mele încă de la o vârstă foarte fragedă; prima mea publicare fiind în revista liceului „Mihai Viteazu” din Turda. Talentul poeziei nu s-a dovedit a fi „în forţe” pentru mine de-a lungul anilor. Am preferat să mă ocup de cele două comori cu care Tatăl Ceresc m-a gratificat, fetele mele Ofelia şi Claudia. Dar locul meu era lângă tineri! Aşadar, le-am dăruit acestora din ştiinţa mea scriind şi ştergând pe tablă.  
 
Am ajuns la concluzia că ştergând scrisul de pe tablă, tinerilor vlăstare nu le rămâne în minte decât o mică amintire din ceea ce le spuneam. Nu îmi rămânea altceva de făcut decât să alcătuiesc pentru ei „caiete de suport de curs”. I-am învăţat să structureze şi să sintetizeze; să înmagazineze în memoria de scurtă şi lungă durată, să facă şabloane personalizate şi să le scoată la iveală atunci când au nevoie. Atunci mi-am dat seama că, scrisul este arta minţii inteligente! Nu este îndeajuns să scrii pentru tine dacă ceilalţi nu te înţeleg şi nu le rămâne nimic din ştiinţa ta. Prin scris am învăţat să dăruiesc. Îmi pare rău că prin scris nu se pot transmite emoţiile vii ale autorului; percepţia lor rămânând doar la latitudinea şi înţelegerea cititorului.  
 
Scrierile mele sunt destul de tehnice şi nu cer a fi percepute prin vibraţii emoţionale; ele, mai curând trebuie să fie utile celor care le citesc. Din acest motiv este suprasolicitată atenţia şi motivaţia de a cunoaşte a cititorului. Mă întreb, dacă nu ar fi fost Gutenberg, câţi s-ar fi bucurat de scrierile mele, de experienţa mea şi a celorlalţi care dăruiesc prin scrierile lor!? Dacă nu ar fi internetul, cât de circumscrisa ar fi area difuzării scrisului şi cunoaşterii...?  
------------------------------------------  
MION-POP Mariana, Etichetă şi protocol, Ghid Expres, Editura Universitară, Bucureşti, 2008, 375p.  
 
Mariana MION-POP  
Veneţia, Italia  
31 august 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Mariana MION-POP - TAINA SCRISULUI (34) – ARTA MINŢII INELIGENTE / Mariana Mion Pop : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 612, Anul II, 03 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mariana Mion Pop : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Mion Pop
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!