AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 684 din 14 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Mariana Cristescu-admiraţia şi preţuirea noastră
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Părintele Gheorghe Şincan 
  
Mariana Cristescu - admiraţia şi preţuirea noastră 
  
Într-o lume trepidantă, deschisă la bârfă mai degrabă, la ridicol şi senzaţional, în care tot mai puţini dintre semenii noştri au răbdare să se aplece cu respect şi pioşenie asupra unei cărţi, la ce bun să mai scrii, la ce bun freamătul unei metafore, interesul pentru litera tiparită, când toate cele omeneşti sunt deşertăciune a deşertăciunilor? Într-o astfel de lume, iată că, anul acesta, Doamna Mariana Cristescu ne-a invitat, cu drag, şi mult curaj am putea spune, cu generozitate şi seninătate sufletească, la o dublă lansare, la un eveniment aşteptat îndelung şi minuţios pregătit, emoţionant atât pentru domnia sa, cât şi pentru noi cei de faţă.  
  
Mă consider extrem de onorat de posibilitatea ce mi se oferă să vorbesc la acest eveniment literar, deşi deseori simt că mă sufoc atunci când sunt invitat la diverse întâlniri. Citind din Patericul egiptean, mi-am amintit următoarea întâmplare: Un frate l-a întrebat pe avva Pimen: „Ce este mai sănătos, sa vorbeşti ori să taci?“. Bătrânul i-a răspuns: „Cine vorbeşte din dragoste de Dumnezeu, bine face; la fel, cine tace din dragoste de Dumnezeu“. Toate acestea sunt bune şi frumoase pentru bărbaţii plini de virtuţi şi evlavioşi. În ceea ce mă priveşte, de când mă ştiu n-am prea ştiut ce e tăcerea. Am socotit că mult bine face chiar şi un singur cuvânt, pornit din inimă, spus pe un ton potrivit, la vreme potrivită! Iar astăzi chiar e o zi potrivită pentru cuvinte. 
  
Este delicat să schiţezi portretul unui om, mai ales când vrei să vorbeşti despre cineva bogat, în idei, în operă, în credinţă. Voi merge după învăţătura Patericului, care prezintă imagini alcătuite doar din trăsături ce alcătuiesc portretul cristic al omului şi voi spune că Mariana Cristescu e un om deosebit. Pentru cei care-o cunosc este prilejul potrivit să-i adresăm cuvinte frumoase şi să luăm aminte cu atenţie la viaţa celei care s-a dăruit în mod aparte comunităţii, trudind mai mult pentru alţii decât pentru sine, într-o vreme în care încercările nu au fost puţine, iar solicitările, petiţiile şi nevoile celor mulţi se aflau în permanenţă în faţa ei. Om de cultură. Scrie frumos. Fină, elegantă, ascultătoare, veselă, bună, tristă, bucuroasă, emotivă, spirituală, comunicativă. Scrie! Scrie destul de mult! Scrie literatură! Proză, eseuri, jurnalistică. Păcat că nu avem timp să stăm mai mult la taclale. Scrie frumos şi bine documentat. Migăloasă pâna la cer şi doi metri mai sus. Poetă? Da! Scrie poezii! Şi cu ce talent!  
  
Sfântul Apostol Pavel îi învăţa pe creştinii din vremea lui, să se bucure cu cei ce se bucură şi să plângă cu cei ce plâng (Rom.12,15). Trebuie să recunoaştem că e mult mai uşor să plângem cu cei ce plâng, adică să ne arătăm compasiunea faţă de cei care trec prin prin diverse încercări ale vieţii. Atunci te simţi puternic, când poţi să-ţi oferi umărul pentru tâmpla unui prieten drag.  
  
Este însă foarte greu, trebuie să fim oneşti şi să recunoaştem lucrul acesta, e foarte greu să ai tăria de a te bucura cu cei ce se bucură. Tot mai puţini oameni găsesc o modalitate potrivită, de preferinţă gânduri sincere, pentru bucuriile semenilor. Aceştia sunt cei care au înţeles că iubirea este fundamentală în parcursul existenţial din lumea aceasta, care este doar pregătire pentru dobândirea Împărăţiei veşnice a lui Dumnezeu. 
  
A te întrista de suferinţele altora, aceasta o poate şi omul păcătos. Dar a te bucura de bucuria altuia, aceasta o pot face doar pruncii, şi cei ce sunt nevinovaţi asemenea lor. Copilul se bucură mai tare de binele altuia decât omul bătrân şi păcătos de binele lui propriu. Nimeni în lume nu-i mai aproape de Dumnezeu decât copilul neprihănit. Bucuria lui Dumnezeu de cel mai mic bine al nostru e nemărginită. 
  
Avva Pimen a povestit că, odată, un frate l-a intrebat pe avva Simon: „Dacă ies din chilie şi dau peste un frate care se bucură, şi mă bucur şi eu cu dânsul; apoi dau peste unul care plânge, şi plâng şi eu cu dânsul, când intru iar în chilie, nu-mi mai găsesc pacea dinainte“. Bătrânul îi zice: „Cum, după ce ieşi din chilie şi dai peste unul care se bucură, şi te bucuri şi tu cu el, dai peste unul care plânge şi plângi şi tu cu el, când te întorci în chilie ai vrea să fii cum erai mai înainte?“. Fratele l-a întrebat: „Şi atunci?“. Bătrânul îi zice: „Înăuntru păzeşte-te, afară păzeşte-te“.  
  
Unii oameni (foarte mulţi, din păcate) nu ştiu să accepte bucuria altora. Nu ştiu să seîmpărtăşească de bucuria altora, să o permită, sau măcar să o privească neutru. N-am înţeles asta niciodată. De unde atâta micime sufletească? E ca şi cum li se pare că, dacă cineva e fericit, implicit el va fi mai puţin fericit, ca şi când acel care e fericit îi ia din fericirea sa proprie. Astăzi Mariana Cristescu, la această dublă lansare, are nevoie de gândurile nostre bune şi de rugăciuni. Şi sigur mai puţină invidie...Unii au uitat să se bucure. Nu mai ştiu să viseze. Frumosul îi deprimă. Fericirea unora îi face nevrotici. Iubirea a devenit pentru ei un lucru învechit şi tocmai bun de luat în râs. În ţara asta, din păcate, sunt tot mai mulţi oameni mici şi trişti. Aşa că, dragă Doamnă Mariana Cristescu, continuă să ne bucuri cu poveşti şi să-i lăsăm pe cei trişti să moară de grijă. Vă salut, dragi prieteni, şi vă îmbrăţişez cu bucurie pe toţi. 
  
Părintele Gheorghe Şincan 
  
Paroh la Târgu Mureş 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mariana Cristescu-admiraţia şi preţuirea noastră / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 684, Anul II, 14 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!