CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1232 din 16 mai 2014        Toate Articolele Autorului

INTERPRETĂRI: PATRU PROZE DE ATMOSFERĂ, consemnate de CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Marian Malciu, Culese din instanţe, Editura PIM, Iaşi, 2014, Volum aflat la tipar, sub egida Asociaţiei Universul Prieteniei, Iaşi  

 

Calitatea de prozator a lui Marian Malciu nu mai poate fi pusă la îndoială. El s-a impus prin cele câteva romane de dragoste pe care le-a editat până acum, dar şi prin romanul psihologic „Tainicele cărări ale iubirii”, prin care şi-a probat virtuţile epice. De data aceasta el ne propune patru proze scurte, patru secvenţe de viaţă cotidiană pentru că, nu-i aşa? literatura este viaţă îndeobşte care dă naştere la interpretări şi la prilej de meditaţie pentru cei care le citesc. Iscusinţa cu care autorul operează în imaginar, pornind de la fapte reale atestă o vocaţie certă.  

Tentaţia detaliului îl preocupă pe prozator în aceeaşi măsură ca şi construcţia acţiunii propriu-zise. Cu fiecare volum, Marian Malciu demonstrează găsirea unor noi modalităţi de expresie şi conturarea unui stil concis, ferm, viguros specific prozei cu tematică actuală. O oarecare undă de mister este prezentă şi ea, sporind atracţia pentru lectură. Secvenţial, parcă sub ochii noştri, prinde viaţă o situaţie, o fărâmă de viaţă, cu final deschis, lăsându-l pe cititor să construiască finalul. Prima proză se numeşte „Partaj” şi e vorba, chiar de un partaj între fraţi, a averii mamei lor. Din păcate, personajele sunt puse în faţa unor situaţii dramatice, aşa cum se întâmplă. O dezbatere succesorală, un drum obositor, mai mulţi copii care se bat pe avere, socotelile meschine care ies la iveală în aceste situaţii, uitând de omenie, de creştinism, de eforturile şi sacrificiile părinţilor de a-i creşte la fel pe toţi, probleme vechi de când lumea, dar acutizate în ultima vreme când lumea s-a înrăit de tot. În mamă se găseşte toată înţelegerea chiar şi pentru cei care o neglijează, nedorind să-i nedreptăţească. De regulă, familiile mai numeroase se întâlnesc doar la evenimente: nuntă, botez, înmormântare, ori la moştenire, când se aprind spiritele mai mult decât cu altă ocazie. Aşa e în firea oamenilor. Şi gentileţea şi grija faţă de bătrâni ori, dimpotrivă, ingratitudinea şi indiferenţa fiilor se dovedesc tocmai în aceste cazuri.  

Bătrâna mamă oferă o probă de demnitate ţărănească în faţa judecătorului şi a asistenţei, specificând clar că renunţă la tot în favoarea celor şapte copii. Văzându-şi scopurile atense, fiii şi fiicele, grăbiţi şi neatenţi, o uită pe bătrână în sala de judecată. Un caz ca atâtea altele. Fiind atât de frecvente, aproape că nu mai emoţionează pe nimeni. Autorul tocmai acest lucru îl subliniază că dezumanizarea fiilor a ajuns să nu mai uimească şi e considerată un fapt banal, comun şi de la sine înţeles. Subliminal, autorul strecoară un mesaj pentru întoarcerea la umanitate şi la sentimente mai bune faţă de părinţi.  

În acelaşi cadru oficial, juridic, se desfăşoară şi acţiunea celei de-a doua proze, intitulată: „Judele şi cobra”. Judecătorul Preoteasa este surprins de autor în exerciţiul funcţiunii, având de făcut o arestare preventivă a patru inculpaţi care săvârşiseră unele furtişaguri. Deşi mai monotonă prin aşteptarea celor patru prezumtivi inculpaţi, cea de a doua proză este mai bine realizată artistic şi în aceeaşi parametri de performanţă.  

Marian Malciu ştie perfect cum să creeze atmosferă, cum să plaseze un personaj sau altul şi cum să construiască o intrigă, un conflict veridic. Aceasta ţine şi de experienţa scrisului, dar şi de o anumită intuiţie. Un incident neprevăzut care ar fi putut avea urmări tragice, se petrece în faţa completului de judecată, când sunt aduşi împricinaţii. Unul din inculpaţi îl agresează pe judecător într-o fracţiune de secundă şi este readus în boxă de către jandarmi.  

Aşadar, o dezbatere succesorală, un proces penal cu patru inculpaţi, un divorţ cu bucluc în care soţia trăieşte cu martorul soţului precum şi o reclamaţie, sunt cele patru subiecte cu profil juridic, din sediul Judecătoriei, descrise de autorul Marian Malciu. Situaţii paradoxale care te lasă pur şi simplu perplex. Sigur că dacă ai curiozitatea să asişti într-o sală de judecată la soluţionarea cazurilor, afli tot felul de situaţii care mai de care mai interesante. Dar să ştii să extragi esenţialul din toate aceste cazuri civile şi penale, este pe măsura jurnaliştilor, a scriitorilor ori a ochiului format al omului legii care „ghiceşte” dintr-o privire cum stau lucrurile, indiferent ce declară împricinaţii sau reclamanţii. Este o chestiune de perspicacitate, de fler şi de intuiţie, dar şi de rutina unei munci petrecute prin sălile tribunalelor. Este scoasă în evidenţă şi îndeletnicirea de grefier care implică o atenţie şi o meticulozitate deosebite în întocmirea şi programarea dosarelor pe rol. Florin Cocora din proza Divorţ - este un astfel de funcţionar juridic care-şi îndeplineşte exemplar sarcinile de serviciu.  

Ultima proză, intitulată „Un martor inedit” are ca subiect tot un caz de competenţa justiţiei care stârneşte amuzamentul audienţei din sala de judecată. Papagalul vecinei îl insultă pe domnul Ilie Gălbejitu, drept pentru care acesta, profund indignat face reclamaţie împotriva papagalului şi a stăpânei lui, cerând daune morale „de la ambele persoane” - ceea ce provoacă valuri de rumoare în sala de judecată. Ridicolul situaţiei este mai mult decât evident şi autorul, tocmai acest ridicol doreşte să-l surprindă. Sunt puse în antiteză două atitudini cetăţeneşti: grija şi dragostea faţă de animalele de companie şi revolta şi ura altora faţă de aceste făpturi nevinovate. Marian Malciu a dorit prin acest volum să scrie proză satirico-umoristică şi în mare parte a reuşit. Comedie amară. Ridicolul de situaţie, de limbaj atestă această reuşită. Suntem în plin Caragiale când diverşi mitici se confruntă spre hazul celor din jur dar numai ei nu realizează cât sunt de caraghioşi. Desigur, Marian Malciu nu ajunge la performanţele comicului lui Conu’ Iancu, dar strădaniile sale de a stârni hazul sunt lăudabile.  

 

CEZARINA ADAMESCU  

Referinţă Bibliografică:
INTERPRETĂRI: PATRU PROZE DE ATMOSFERĂ, consemnate de CEZARINA ADAMESCU / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1232, Anul IV, 16 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!