AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1178 din 23 martie 2014        Toate Articolele Autorului

LANSARE DE CARTE/ PATIMI DULCI/ ELISABETA GÎLCESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

Cuvânt ocazionat de lansarea volumului „Patimi dulci”/ Elisabeta Gîlcescu/ Tîrgu-Jiu/ 21.03.2014  

 

Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor,  

Vă rog să-mi permiteţi să vă spun „Bine v-am găsit” şi să-mi exprim bucuria că sunt aici pentru a doua oară şi, totodată, mulţumirea că regăsesc câteva persoane cunoscute la prima vizită făcută în aşezarea ce păstrează cu mândrie Coloana lui Brâncuşi!  

Onorat fiind de chemarea făcută să-i fiu alături pentru a-i împărtăşi emoţiile, dar şi bucuria firească, izvorâte toate din aceste momente devenite unice la fiecare lansare de carte, am răspuns cu plăcere şi am sosit mai emoţionat decât autoarea însăşi, şi, în calitate de invitat apropiat sufletului său, am venit cu dorinţa de a-mi exprima câteva gânduri raportate la „patimile dulci” ale doamnei Elisabeta Gîlcescu, ,, patimi dulci” pe care i le-am descoperit prin încrederea domniei sale de a mi le împărtăşi când încă versurile se aflau în creuzetul creaţiei.  

Dragi prieteni, amintindu-vă că „poezia, ca orice artă, trebuie să exprime frumosul”, după cum bine susţinea Titu Maiorescu, subliniez reuşita autoarei de faţă în a preţui şi a oferi cititorului frumosul. Este vorba de acel frumos pe care îl simte ori îl descoperă la fiecare pas şi în fiecare ceas, de dimineaţă până seară, oriunde s-ar afla. Tema în jurul căreia a închegat domnia sa volumul „Patimi dulci” şi, aproape în totalitate, fiecare poezie, este dragostea.  

A ales bine sau nu, veţi stabili dumneavoastră după ce lecturaţi versurile cuprinse în acest volum. Sunt convins că, citind, veţi fi în asentimentul meu considerând că dragostea a existat, există şi va exista atâta vreme cât va fi viaţă pe pământ. Izvorâtă din dragostea lui Dumnezeu pentru creaţia sa - omul, ea nu va muri niciodată. Se va regăsi întotdeauna, inclusiv în scrierea oricărui poet, în lucrarea oricărui iubitor de frumos şi în cuvântul iubitorului de Dumnezeu. Nu va fi necesar să fie căutată în anumite tipare şi nici nu va trebui să fie regăsită în canoane, ci oriunde versul se poate aşeza liber, acolo unde a ales autorul său.  

Elisabeta Gîlcescu a ales să-şi aşeze versul, de data aceasta, într-o carte mai aparte, care ne surprinde, în primul rând, prin titlu. Expresia „patimi dulci” poate şi are multiple conotaţii şi, vă rog să mă credeţi, sunt multe persoane care se vor gândi la cu totul altceva decât la ce a dorit şi a reuşit autoarea să exprime! La fel de liniştită sufleteşte, precum s-a manifestat în cele patru volume de versuri publicate anterior, dar, cel puţin aparent, mai tulburată de data aceasta, ne invită să urmărim un spectacol unic, pur, original şi spontan, imposibil de cuantificat, de descris în formule şi convenţii, care se poate sustrage, subtil, analizei.  

Susţin această afirmaţie prin a sublinia că, la prima vedere, sunt unele poezii ce se lasă mai greu decriptate, mesajul lor fiind, poate, mai greu de pătruns, iar cheia se găseşte doar la autoare şi, obligatoriu, doar la cititorul care are iubire în suflet, primeşte şi oferă iubire, înţelege iubirea sub toate formele sale de manifestare. Cred că voi fi uşor de înţeles amintind expresia plină de adevăr, moştenită de la George Călinescu: „poezia nu se poate defini, ci numai descrie”! Deci să nu căutăm a stabili genul de poezie ales de Elisabeta Gîlcescu ori curentul literar în care este ancorată. Să nu încercăm să-i numărăm metaforele folosite ori stilistica aleasă pentru a conferi supleţe şi frumuseţe versului.  

Că scrie poezie clasică ori că foloseşte versul alb, mai puţin interesează. Important este că l-a creat astfel încât să oglindească adânc dragostea permanentă pentru anumite persoane din trecutul ori prezentul său şi pentru oameni, în general, că s-ar putea crede că versul său este destinat unui iubit, unei anume persoane. Nicidecum! Poezia Elisabetei Gîlcescu se adresează emblematic semenilor şi tuturor elementelor ce ne înconjoară. Aşadar, este nelipsită dragostea pentru Natura mamă cu multitudinea ei de forme existenţiale pe care, din nefericire, mare parte din oameni nu mai au timp să le observe, să se bucure de ele. În aceeaşi măsură este redată o gamă bogată de trăiri sufleteşti şi fundamentul pe care acestea sunt construite, numit, într-un cuvânt, dragoste.  

Tot gândul, amintirea, emoţia sau visarea, sunt imaculate în creaţia autoarei, aşa cum imaculată este dorinţa saltului într-un viitor pe care şi-l doreşte mai sincer şi luminos, chemând întru împlinire, miracolul, atunci când altfel nu este posibil. Am spus miracol pentru că Elisabeta crede în Creatorul suprem şi toată îndrumarea şi ajutorul vin de la El, dacă nu prin forţa rugăciunii, prin acel miracol sperat de ea. Tocmai aici este cheia de boltă a iubirii: crezul! Aducând şi alăturând „un zbor” speranţei de viaţă, obţinem tabloul complet al Crezului poetei, acel crez care o determină, mai mult ca oricând, să iubească: „un zbor ce zace azi înfrânt/ la masa cea de prânz, tăcută,/ doar amintirile mai sunt/ minunea astăzi renăscută/ ea prinde/ rădăcini în noi/ să fie limpede şi vie/ minunea noastră, a tuturor,/ în zbor de vineri, poezie/ un zbor ce nu va fi prescris/ printre atâtea amintiri/ tot zi de vineri au înscris/ minune, rugă şi iubire”.  

Elisabeta Gîlcescu reuşeşte în acest volum să se manifeste plenar, să-şi câştige dreptul de a fi numit poet. Nu prin exerciţiu de versificaţie, ci prin conţinut, prin mesaj, prin sensibilitatea şi prin muzicalitatea versului său. Reuşeşte, în aceeaşi măsură, să-şi definească stilul personal, rămânând ancorată, fizic şi spiritual, în cel mai îndrăgit loc cu putinţă, acolo unde se simte în siguranţă cu amintirile şi trăirile ei: acasă! Acasă îşi simte sufletul şi timpul aparţinându-i şi tot acasă, vede şi simte cum fiecare piatră ori fir de iarbă, cum fiecare pom sau floare care creşte şi înfloreşte, au legătură cu viaţa, iar viaţa lor este comună cu a ei.  

Lecturând în linişte fiecare poezie, veţi descoperi omul în care fiecare gând, trăire sau vis, sunt câte o poveste. Fiecare răsărit de soare ori fiecare noapte înstelată, este o poveste. Fiecare frunză şi fiecare clipocit de izvor, fiecare rod al câmpului şi fiecare tril de păsărele, este o poveste. Fiecare în parte este o poveste şi fiecare poveste devine o poezie…  

Aceasta este Elisabeta Gîlcescu!  

 

Marian Malciu  

Referinţă Bibliografică:
LANSARE DE CARTE/ PATIMI DULCI/ ELISABETA GÎLCESCU / Marian Malciu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1178, Anul IV, 23 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!