CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Vocatii >  


Autor: Rodica Elena Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 887 din 05 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

MARIA BUTACIU – VALOROASA CREAŢIE A FOLCLORULUI ROMÂNESC
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

MARIA BUTACIU – valoroasa creaţie a folclorului românesc, sâmbătă, la Favorit TV  

Reîntoarcerea la valorile ce definesc identitatea naţională, la întregul tablou al simplităţii şi înâlţării către arta pură, născută din autenticitatea şi spiritul pur românesc, este cea care, indiferent de spaţii şi situaţii, rămâne fascinantă şi poate, printr-un magnetism indescifrabil , să creeze pasiuni.  

Folclorul românesc, cules din izvoarele limbii, din locurile neatinse de civilizaţie, din inţelepciunea mistică a dorurilor, a neamului este probil sursa de inspiraţie a naţionalismului, având forme diverse şi zone care merită conştientizate, descoperite, promovate, asimilate şi apreciate.  

In ediţia de sâmbătă, 8 iunie, în emisiunea “Fuego şi prietenii“, difuzată pe Favorit TV, Paul Surugiu va readuce folclorul neprihănit în casele românilor, având-o ca invitată pe speciala, pe doamna câtecului popular românesc, Maria Butaciu.  

Reprezentantă de frunte a Ardealului istoric, acolo unde cântul pune luminii zăvor, Maria Butaciu este una dintre cele mai autentice artiste autohtone, transmiţând mai departe portul, piesele şi tradiţia zonei sale, prin toată cariera în care s-a dovedit a fi o triumfătoare purtătoare a stindardului autentic, trăind fiecare clipă cu detaşare, si făcând ca românismul să fie promovat la justa valoare printr-un glas inconfundabil şi o decenţă demnă de urmat pentru toţi artiştii.  

Din dragoste de ţară şi pasiune pentru valorile neaoşe, Maria Butaciu a ridicat folclorul la rang de virtute în viaţa sa, transformând arta în formă a parcursului său, purtând portul popular ca pe un cântec din care, de fiecare dată, descoperă noi şi noi sensuri.  

Siguranţa glasului, tehnica interpretativă, vocaţia şi determinarea, fac din Maria Butaciu o nestemată a muzicii populare româneşti. Dorul sau pentru cântec, emoţia pe care acesta i-o transmite se reflectă în fiecare bijuterie a neamului românesc, asupra căreia îşi pune în doze precise amprenta.  

Cu un timbru unic, a fost şi este în continuare reprezentanta unei generatii glorioase, care i-a acordat toată aprecierea pentru ritmul pasionant, pentru seriozitate şi pentru cadenţele minunate create cu fiecare minune a cântecului popular.  

Urmăriţi aşadar, sâmbătă, incepând cu ora 21.00, o emisiune în care folclorul românesc îşi prezintă una dintre cele mai semnificative şi valoroase creaţii – Maria Butaciu.  

POVESTEA PUIULUI DE CERB - baladă:

http://www.youtube.com/watch?v=pjpKwXUthYM

Maria Butaciu, o voce emblematică, din comoara folclorului românesc. Şi cine nu îşi aminteşte cântecele interpretate de Maria Butaciu?

M-am suit în dealul Clujului
Bade pălărie nouă
Bădiţă sărutuş tău
Aoleu ce ploaie vine de la Cluj
M-am dus din Ardealul meu
Trandafir cu creanga-n apă
Balada puiului de cerb
Firule, măi fir de iarbă

Şi câte şi mai câte alte cântece minunate interpretate pe poarcursul anilor de artista Maria Butaciu care nu a uitat şi nu va uita nici dincolo de timp Ardealul, unde se află satul în care a văzut lumina zilei.

Cu dragoste de neam şi de ţară, artistul PAUL SURUGIU - FUEGO şi artista MARIA BUTACIU, vor aduce folclorul românesc în casele românilor.  

Rodica Elena LUPU  

membru al Uniunii Scriitorilor din România  

 

Referinţă Bibliografică:
MARIA BUTACIU – VALOROASA CREAŢIE A FOLCLORULUI ROMÂNESC / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 887, Anul III, 05 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!