AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1125 din 29 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Margareta Pâslaru. Muzica, bună pentru suflet, pe cât e ziua pentru viaţă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În momentele ei inefabile, generaţia de artişti a Margaretei Pâslaru a fost, este şi va fi cărămidăria din care s-au ridicat din iarbă, la văzduh, terasele grădinii unde au crescut şi rodit florile cântecului.  

Astăzi sosesc una după alta, în toată mass-media noastră, ştiri mai noi şi mai vechi despre drumul circular al valului de artişti pentru care aceleaşi publicaţii nu au destule laude azi, dar nici destule critici şi calomnii, mâine...! Au fost, sunt şi vor rămâne mulţi ani de aur ai generaţiei de artişti a interpretei Margareta Pâslaru, dovadă că onorurile pot fi date imediat şi luate înapoi fulgerător, pe când asupra iubirii lucrează timpul luându-i durata şi dându-i eternitatea.  

De câte ori reînvie un cântec, se spulberă un nor care a călătorit prin văzduh. O negură mare a trecut prin faţa stelelor muzicii uşoare româneşti, dar a plecat.. Artiştii se văd iar pe cerul cu şiraguri de mărgăritare şi safire de cântece.Ce mult am aşteptat-o pe Margareta Pâslaru…! Nu se poate concepe ce ar fi fost să nu revină în ţară, după ani de dor când am aşteptat-o din America! Se născociseră despre ea tot ce e prevestitor de rău şi credeam că nu o vom mai revedea. Dar astăzi, artista Margareta Pâslaru este regăsită în prim-planul vieţii culturale, vieţii artistice, vieţii civice, în mijlocul obiectivelor umanitare, din nou în mijlocul oamenilor.  

Rând pe rând ni s-au dus cântăreţii în lumea cea mare, iar alţii, în lumea de peste lume, stingându-se şi lăsând rădăcinile muzicii şi spiritul cântecelor lor. Margareta Pâslaru s-a întors, însă, este iarăşi aici de unde a plecat cândva, lăsând singurătate şi regret.  

În anii şaizeci, talentul ei s-a întrepătruns inefabil cu destinul muzicii, primordial şi definitoriu pentru întreaga viaţă. De atunci, melodiile Margaretei Pâslaru sunt lumina, aerul, via spirituală a culturii românilor, a condiţiei visului, bucuriei, fericirii lor.  

Cum, într-o scoică răsună, parcă, muzica oceanului, muzica uşoară românească îşi găseşte răsunet azi, ca graniţă cu generaţia fascinată de lumea eterică a Internetului sau de emisiunile tv, pline de nocivităţi pentru cultură şi artă, ca reper de căldură umană şi feerie revărsate din glas, configurate în spectacolul muzical...  

O umbrelă închisă nu-i utilă pentru nimic, dar una deschisă e necesară şi pe ploaie, şi pe soare. Aşa-s cântecele Margaretei Pâslaru care se reascultă neîncetat şi care învelesc sufletul în toate stările lui! Căzînd într-una mici bucăţi de temelie din templul readunării trăirilor umane, muzica le pune mereu la loc, cel mai bine dintre arte. Ieri, acum şi mult mai târziu, peste veac, Margareta Pâslaru va acredita muzica în veşnicia binelui sufletesc!  

Melodiile interpretei Margareta Pâslaru, dacă le asculţi eşti complicele artistei în reţinerea de la viaţa sufletească a superbităţii în act, precursoare fiecărei clipe răpite timpului şi infinităţii în reumanizarea făptuită de muzică; dacă le uiţi, îsă, sau le refuzi, eşti căzut sub neputinţa de a alege frumosul şi binele din fapt concret, în vis, din împrejurul fizic, în sinele spiritual!  

Melodiile Margaretei Pâslaru îndeplinesc funcţia eminamente recreatoare a resursei inepuizabile şi incontestabile de plăcere, pe care firea umană o desemnează ca odihnă, bucurie, fericire, reîntărire pentru om.  

Melodiile Margaretei Pâslaru sunt, din acest plan de examinare un bine sufletesc. Oricât de târziu, oricât de dimineaţă, zilnic să fie pala de aer din fereastra deschisă, cana de apă care împrospătează în fiecare zi, pe fiecare!  

Măcar o singură dată pe zi, o melodie a Margaretei Pâslaru e atât de bună pentru suflet, pe cât e ziua pentru viaţă! Când lăsăm să treacă zilele fără cântec, lăsăm să treacă viaţa fără ani şi ne trezim cândva sărind de pe băncile şcolii în bastonul bătrâneţii, având miezul etăţii neîncărcat cu nimic.  

Toate melodiile Margaretei Pâslaru şi ale tuturor cântăreţilor generaţiei sale, fără să fie secundare vieţii, sunt elemente de coerenţă, decid valoarea extazelor din viaţă, trecute ca lumina prin ochi şi iubirea prin inimă, prin anii noştri ce se depun dimpreună cu tot în nimic din ce nu ştim că ne aşteaptă!  

Consolarea scurgeri noastre ca nisipul, nu e alta decât ascultarea inimii care dovedeşte că nu bate în contra timpului, ci odată cu el, iar pe acompaniamentul sonor al cântecelor de altădată şi de azi, interpretate de Margarta Păslaru şi generaţia ei de artişti colosali, tinde spre idealul vieţii fără sfârşit! Muzica o deţine şi cine îi alege şi preţuieşte puterea şi farmecol, o resoarbe!  

Referinţă Bibliografică:
Margareta Pâslaru. Muzica, bună pentru suflet, pe cât e ziua pentru viaţă / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1125, Anul IV, 29 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!