CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Istorie >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 641 din 02 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

MAREA PETRECERE DE DINAINTE DE FINAL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Finalul oricărui lucru poate fi anunţat atât de un fapt banal, cât şi de unul ieşit din comun, grandios. De-a lungul timpului s-a putut observa că nu este neapărat nevoie să existe o perioadă de agonie înainte ca o civilizaţie să dispară din istorie. Căderea poate surveni chiar şi după un mare moment de apogeu, fapt pentru care este util să privim la cauze înainte de a ne da seama ce anume a provocat o astfel de evoluţie a evenimentelor.  
 
În mai multe ocazii am comentat relatările din cartea lui Daniel din primele capitole, ce surprind situaţia deloc confortabilă a evreilor luaţi ca robi în Babilon. Dacă la început s-a putut constata o relativă toleranţă cu privire la obiceiurile şi religia lor, ulterior, datorită sistemului totalitar de conducere, drepturile aveau să fie restrânse, ajungându-se la situaţii dramatice în genul celor menţionate în capitolul 3, când trei tineri iudei au fost aruncaţi în foc din cauză că au refuzat adoptarea practicilor idolatre ale stăpânitorilor.  
 
În plus, dispreţul continuu şi abuzurile la care au fost supuşi aceşti oameni deportaţi din propria ţară au fost suficient de profunde pentru a răni şi altera simţămintele de încredere în Dumnezeu sau în providenţa Sa aşa cum fusese manifestată în timpurile străvechi. Singuri într-o ţară cu obiceiuri străine, cu numele schimbate conform cu limba şi tradiţiile din Babilon, supuşi unei presiuni de asimilare dintre cele mai agresive, evreii aveau treptat să îţi piardă conştiinţa de apartenenţă la un alt spaţiu spiritual, complet diferit de cel în care se aflau ca robi.  
 
Cu toate acestea, istoria a mers mai departe urmând legile ei imuabile prin dinamica unor evenimente ce pregăteau prăbuşirea de mai târziu, şi astfel, în timpul regelui Belşaţar marele imperiu a ajuns la limita existenţei sale, fiind cucerit ulterior de către puterea unită a mezilor şi perşilor sub conducerea regelui Cirus. Decăderea Babilonului a fost un proces ce s-a întins pe o lungă perioadă de timp în care diferiţi regi au preocupaţi mai mult de lux şi fast, decât de rezolvarea problemelor administrative şi militare ale întinsei împărăţii. Fără a se da atenţie ridicării unor noi centre de putere, Babilonul a continuat să trăiască din gloria trecută câştigată de către Nabucodonosor.  
 
Scena descrisă în capitolul al 5-lea din cartea lui Daniel ne oferă epitaful domniei lui Belşatar, acela care a secătuit rezervele împărăţiei Babilonului, un personaj lipsit de pricepere şi corupt în toate acţiunile sale. Astfel de guvernări au precedat mereu căderea bruscă a unor mari civilizaţii, iar lecţia pe care trebuie să o învăţăm este că nimic nu se poate menţine pe o perioadă lungă de timp dacă nu există prevedere, cumpătare şi moralitate.  
 
Dorinţa de a participa la „chefuri” care să dureze zile şi nopţi la rând provine de undeva din preistorie, când oamenii trăiau în condiţii de precaritate maximă, singurul lor gând fiind acela de a-şi procura hrană pentru a rezista agresiunii mediului ostil. De aceea, ori de câte ori se putea captura o pradă mai însemnată, întreaga obşte era fericită şi într-o atmosferă de fast şi veselie era devorată pe o durată mai lungă sau mai scurtă, după cum era şi dimensiunea ei. În urma chefului, nu mai rămâneau decât resturi alimentare, obiecte aruncate şi o mizerie de nedescris, fiindcă o dată cu descoperirea băuturilor alcoolice, astfel de petreceri deveneau o ocazie de manifestare dezordonată, ba chiar orgiastică, în care se dezlănţuia necenzurată toată animalitatea ce se află în fiinţa umană necivilizată.  
 
Acest obicei poate fi urmărit la toate culturile lumii, uneori fiind oferită chiar o justificare religioasă pentru a se câştiga din popularitatea lui. Cu toate acestea, reapariţia monoteismului a impus restrângerea lui, iar faptul că astăzi ne putem bucura de o relativă stabilitate socială provine şi din impunerea unor reguli ce restrâng astfel de tendinţe spre dezordine şi haos. Însă în Babilon moralitatea nu era binevenită, fapt pentru care în toiul marelui ospăţ al regelui, au fost aduse vase din Templul de la Ierusalim pentru a fi servite băuturi alcoolice şi pentru a fi profanat numele Dumnezeului Cel Prea Înalt prin lauda idolilor din Babilon şi prin blasfemii aduse la adresa Sa.  
 
Ceea ce a urmat este descris cu multe amănunte de către profetul Daniel, fapt pentru care vă invit să audiaţi materialul ataşat acestui articol. Fac precizarea că aceste comentarii au un caracter interconfesional şi nu reflectă doctrina unei anumite biserici sau organizaţii religioase.  
 
Octavian Lupu  
 
Bucureşti  
 
02.10.2012  
 

 

Referinţă Bibliografică:
MAREA PETRECERE DE DINAINTE DE FINAL / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 641, Anul II, 02 octombrie 2012, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!