CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 432 din 07 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Marea Enciclopedie PERSONALITĂŢI ROMÂNE ŞI FAPTELE LOR în prag de aniversare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Al.Florin ŢENE 
  
Marea Enciclopedie PERSONALITĂŢI ROMÂNE ŞI FAPTELE LOR 
  
în prag de aniversare 
  
Volumul 49 
  
Iată, că după mai bine de un deceniu, enciclopedia “Personalităţi Române şi faptele lor-1950-2010 “, scrisă de Constantin Toni Dârţu, a ajuns la volumul 49. După cum mă informa telefonic harnicul autor, lucrează la volumul 50. 
  
În anul 2002 când a apărut volumul 4 în care eram eu inclus împreună cu soţia, poeta Titina Nica Ţene, şi fiul, istoricul dr.Ionuţ Ţene, nu credeam că aceast dicţionar v-a ajunge la volumul 50, cu toate că prin anii 2007, pentru prima dată, am folosit, într-un articol, termenul de enciclopedie dat acestor volume. Şi de atunci această denumire, pe bună dreptate, s-a impus în toate mediile de informaţie. Impunerea acestui termen s-a datorat faptului că lucrarea, iată, ajunsă la volumul 49, este un tip de operă lexicografică de mare întindere, care cuprinde cunoştiinţe amănunţite despre personalităţi şi activităţile lor organizate metodic. Numele de enciclopedie venind de la titlul dat unui dicţionar francez prin anii 1751-1772 scris de Diderot şi D`Alembert. 
  
Am făcut această incursiune în trecutul istoric al denumirii pe care îl folosim în raport cu marea lucrare a domnului Constantin Toni Dârţu, şi în trecutul apropiat al evoluţiei acestei enciclopedii, pentru a sublinia importanţa pe care o dăm enciclopediei PERSONALITĂŢI ROMÂNE ŞI FAPTELE LOR. 
  
Volumul 49, de care facem vorbire, subintitulat ”De colecţie“, întocmit la iniţiativa regretaţilor preşedinţi ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România-Iaşi şi Cluj; acad.Cristofor Simionescu şi prof. univ.dr.DHC Crişan Mircioiu, şi cu aprecierile Academiei Române, prin prof. Leon Dănăilă, membru titular al Academiei Române, cuprinde următoarele activităţi umane:Medicină, Neurologie, Biologie, Muzică, Cultură, Tehnică, Istorie, Artă, Literatură şi Management. După cum observaţi acest volum cuprinde o paletă diversificată despre oameni deosebiţi şi activităţile lor. Personalităţile din acest tom intră în incidenţa aforismului scris de Alexandru Vlahuţă care scria:”Lucrurile bune trăiesc mai mult decât cel care le-a făcut, şi e o dulce mângâiere să ştii că pământul, care se va închide peste tine, nu va acoperi dreptatea, opera şi ce ai ctitorit în viaţă“. 
  
... Şi acest volum confirmă talentul de cercetător al domnului Constantin Toni Dârţu, preşedintele Ligi Scriitorilor Români, filiala Iaşi-Moldova, care cu dăruire, pasiune, competenţă şi iubire de oameni, a “ construit “ această mare enciclopedie care, în condiţiile fenomenului de globalizare şi de intrare în Europa ,a devenit “lada de zestre “ a spiritualităţi româneşti. 
  
În acest context doresc domnului Constantin Toni Dârţu, sănătate, putere de muncă, pentru a continua această mare enciclopedie a spiritualităţii româneşti, prima de acest gen din domeniul privat, în timp ce institute de stat plătite cu bani mulţi din buzunarul contribuabilului nu s-au înhămat la o astfel de amplă lucrare 
  
Închei, gândindu-mă la ce face autorul acestei enciclopedii şi a celor cuprinşi în ea, supunându-vă să meditaţi la ce exprimă un aforism al lui Marin Preda, care spunea:”E puţin lucru să scrii cărţi? Rousseau, Voltaire, Diderot, Montesquieu fuseseră mai puternici decât regii. Nu ei îi inspiraseră pe Robespierre şi Danton, revoluţionarii care aveau să schimbe destinul Franţei?“ 
  
Al.Florin ŢENE 
  
Membru corespondent al Academiei Americană Română 
  
Preşedintele Ligi Scriitorilor Români 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Marea Enciclopedie PERSONALITĂŢI ROMÂNE ŞI FAPTELE LOR în prag de aniversare / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 432, Anul II, 07 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!