CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Marcel Turcu         Publicat în: Ediţia nr. 1076 din 11 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Marcel TURCU - PLUMIERA – DESPRE URZICILE LUI ION PACHIA-TATOMIRESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Îi vom considera, ca un lector cu liberă trecere, recentul volum al poetului şi eseistului Ion Pachia-Tatomirescu, intitulat „Urzici prin verze de Paris“ (Waldpress, Timişoara, 2013), nu epigrammatic, cum şi e, ci – mai degrabă – sintagmatic, încorporându-l pe autor între Alphonse Daudet, al cărui Tartarin „nu minte, ci se minte“ (condescendent) şi „Ulise“-le lui James Joyce, cu „umorile dumitale fantastice“ (p. 197).  
 
Între „textier“ ? (v. Mallarme) şi „textologic“ (Valéry) e mică distanţă.  
Epigrama crispată, dar extaziată caracterologic, cum şi trebuie, devine în periodica volumului, jurnal de bord pe un ocean gotic (cuiburi grafice în munţii stâncoşi !).  
Autorul are meritul de a nu încurca paserile – exemplarul sau specia.  
Noroc că nimic nu dispare, inerţial.  
„Scriitura corporală“ sau doar scriitura, lucrată într-o etică şi o estetică sinuoase.  
 
Numai că nimeni nu ştie ce se întâmplă cu textul: nu se risipeşte; nu se dezintegrează structural. De asemeni, sensul rămâne monolitic: pare fix, hieratic şi atât! Pare a nu jubila deopotrivă cu bucuria poetului de a(-şi) scrie.  
 
Finalul e afin începutului :  
– carte nomotetic-contemporană (aproape, o contemporaneitate în uz) ;  
– sistem referenţial-reflex (poeţi şi poetroni de naţie) ;  
– tirania evenimentului (cf. recursului epigramei)  
– Craiova la vârf de cinste: literar, istoric, afectiv (aici nu e nimic conjunctural !);  
– fabule, idiomuri, seme, paradox-isme, mitosofii moleculare etc.  
 
Structuralist ofuscat, poetul – căci poet este – precum şi un fundamental om al culturii, I. P.-T. are dreptul a se interoga, în ale sale – „epigrame la minut“ – precum acelaşi Valéry: „cum să nu fiu obscur ?!“  
 
Marcel TURCU  
Timişoara  
6 decembrie, 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Marcel TURCU - PLUMIERA – DESPRE URZICILE LUI ION PACHIA-TATOMIRESCU / Marcel Turcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1076, Anul III, 11 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Marcel Turcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marcel Turcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!