CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Cârdei Mariana         Publicat în: Ediţia nr. 207 din 26 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Mânzul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

În gajdul plin de fân proaspăt cosit, caii-şi iau tainul. 

Un nechezat uşor mă trezeşte în zori şi am simţământul ciudat că se întâmplă ceva.  

Propagată în tonuri calde, ca o mângîere, vocea bunicului îmi încântă auzul şi curiozitatea mă împinge în tindă.  

Un mânz roşcat, cu stea în frunte, cu picioare ca nişte lujeri, susţinut de mâinile puternice şi protectoare ale bunicului, încearcă să se ridice. Îmi era teamă că nu va reuşi. Deodată, bunicul Costea îl ridică şi-l pune pe picioare. Mânzul se clatină o clipă, apoi voinceşte pare că se înfige în rogojina ce acoperă podeaua. Se scutură o clipă, îşi încordează trupul, coada se ridică uşor şi pare gata s-o ia la goană. A reuşit! 

Mă apropii şi mânuţa mea mângâie uşor grumazul călduţ si umed al mânzului. Simt o mare bucurie când bunicul ne ia în braţele-i puternice şi intrăm în grajd. 

Iapa întoarce capul, priveşte mânzul cu ochii ei mari şi blânzi, îl adulmecă cu nările aburinde, călăuzindu-l spre sursa vieţii. Flămând şi însetat, mânzul suge lacom laptele ce i se prelinge pe botic.  

Bat din palme, plină de încântare şi mă bucur că aşa mic şi plăpînd, împreună cu iapa, arată ca descrierile din basme.  

Bunicul îl numi „Roibul” şi-mi spuse că va fi un armăsar de toată frumuseţea – lucru ce avea să se adeverească în timp. 

Urechile ciulite, pivirea ageră, botul umed, trupul cambrat şi coada în vânt îi dau alură de campion. Când nechează-i văd dinţii – asemeni unor perle albe, ca steaua-i din frunte, ce fac un puternic contrast cu roibul pursânge. 

În câteva luni Roibul crescu şi i-am atârnat la gât un clopoţel să sune – cling-cling – să ştim unde este mânzul minune. Adeseori îşi urma mama şi învăţase să alerge, când la trap, când la galop. 

Caii ţesălaţi şi periaţi în fiecare dimineaţă străluceau în soare. În zile de sărbătoare, bunicul le împletea cozile şi coama, împodobindu-i cu coliere din mărgele albastre, cu clopoţei. 

Bunicul era mândru de caii săi. Le făcuse harnaşamente din piele şi periodic mergeam cu ei la potcovar, prilej de întîlnire cu alţi posesori de cai şi discuţii despre bunul mers al treburilor satului. 

Aşezată pe un trepied priveam cu uimire la foalele ce atâţau focul, la bara de fier înroşită care urma să fie transformată în potcoave. Cu un cleşte-foarfecă cu braţe lungi, potcovarul tăia dimensiunea potcoavei, o îndoia şi apoi, cu un bros, o bătea pe nicovală. După ce-i dădea găurile necesare prinderii, potcoavele erau scufundate într-o baie de apă. Odată făcute potcoavele, fierarul le scotea pe cele vechi, curăţa meticulos copitele calului, le tăia şi apoi fixa noile potcoave cu caiele cumpărte de la prăvălie. 

Mai târziu, când am învăţat să călăresc, această sarcină îmi revenea mie. Mândră, că pot fi de folos, mă implicam în treburile gospodăriei. Cînd mă vedeau venind la potcovar ceilalţi clienţi glumeau binevoitori zicând: iată-l pe nepotul lui Hogea, ce faci măi băiete? 

Roibul a crescut transformându-se într-un armăsar de toată frumuseţea, ce a procreat serii intregi de urmaşi, câştigând multe trofee la întrecerile organizate-n sat vara de hramul bisericii Sfinetei Marii sau iarna, de Bobotează. 

După mulţi ani, pe un hipodrom din Turkmenistan - Aşhabat, urmărind întreceri ecvestre, am realizat valoarea si frumuseţea cailor Ahaltekin atragându-mi atenţia un cal roib, cu stea în frunte.  

Gândurile mi s-au limpezit şi din străfundul memoriei mi-a aparut ca pe un ecran imaginea Roibului copilăriei mele – Mânzul. 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Mânzul / Cârdei Mariana : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 207, Anul I, 26 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Cârdei Mariana : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cârdei Mariana
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!