CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  Manele de IOAN MUŢIU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Manele 
  
Dumnezeu a dat graiul ca un dar şi cântul ca un har. Omul cântă de dor în inimă, de jale, în dorul lelii, la chef, de inimă albastră ori pentru bani în pungă. 
  
Cântul pentru sine arată o inimă curată, iar cântul pentru alţii se face cu caznă şi e primit în fel şi chip. 
  
La 12 februarie 2008 televiziunea naţională aduce la masă rotundă pe ministrul culturii, un mare muzician, un profesor universitare de limbă română, compozitori de manele, directoarea Muzeului Ţăranului Român şi câţiva lăutari specializaţi. 
  
Manelele s-au născut din influenţa turcismelor asupra muzicii lăutăreşti, adăugând izul muzicii indiene din filme şi modificate de cântăreţii de petrecere. 
  
Pruteanu arată că manele se cântă pe texte jalnice. Se evită cultura şi pe locul necultivat vin buruieni, adică se întinde măgăria până în Franţa unde s-a prezentat un clip cu manele.  
  
Ioniţă de la Clejani zice că avem şi noi dreptul să cântăm şi avem publicul nostru. Am cântat şi la operă.  
  
Dan Grigore îl atacă: eşti ţigan de la noi, că ai telefonul bun, adică ai ureche muzicală. Maneaua e un gen minor de manifestare muzicală făcută după ureche. La Paris n-au înţeles textul penibil. 
  
Mihaiu: Cele bune şi-au trăit traiul !? Compoziţiile manelelor au nivel cultural scăzut şi nivel comecial ridicat. Copiii să meargă la şcoală şi să aibă profesori buni. 
  
Ministrul Iorgulescu: Clipul n-avea ce căuta la Operă. Pictura de gang, telenovela, romanul erotic şi maneaua de cartier sunt o ladă de bani. 
  
Din public: Auzim manele şi în piaţă, la televizor şi în comerţul cu CD. 
  
Pruteanu: Maneaua este un fenomen privit cu condescendenţă, resemnare şi are influenţă nefastă. Muzica bună cere educaţie, studiu şi decenţă. 
  
Manelist: Vreau să ne ajutaţi să ne îmbunătăţim cântul şi să ne corectăm greşelile din texte. 
  
Iorgulescu: Să fie cultivat folclorul românesc autentic. Maneaua nu are nimic românesc. Barbu Lăutaru cânta folclor autentic. În spatele manelelor stau interese materiale, bani mulţi şi renume nemeritat. 
  
Publicul aplaudă... 
  
Dan Grigore: În spatele manelelor este banul şi lenea, folosite de oameni fără personalitate care fură din muzica rock şi muzica populară e cântată pe texte penibile. 
  
Din public: Se fură melodii pentru bani de la proşti! 
  
- Rebuturi la brevet! 
  
Două fuste lungi s-au ridicat în sus cu tupeu – de pe scaune 
  
tari. 
  
- Şi pictorii fac copii de pe tablouri şi le vând, noi facem manglă de melodie şi potriveală de vorbe. 
  
- Antinotişti ! Afoni, antitenori antipatici. 
  
- Sforţoşi de coarde vocale şi instrumentale. 
  
- Scremut de voce în gâjâit de băşcălie. 
  
- Spaima poeziei şi armoniei. 
  
- Tam-tam pentru absenteişti. 
  
- Tratament antinevralgic la mediocri.  
  
Final cu sărăcie de melos, cu bogăţie de zgomot şi maraton. 
  
Cuvinte înghesuite pe o limbă peltică. 
  
Vorbe şchiopătate cu mână-ntinsă, picioare-n dambla şi frunte lipită cu bani. 
  
- Cânt scos din ureche bleagă în desiş de urechi fără pretenţii. 
  
Ioan MUŢIU 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Manele de IOAN MUŢIU / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 297, Anul I, 24 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!