CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1129 din 02 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

Măndiţa - fata din Ceruri
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

“Odată ce ai încercat zborul, vei păşi pentru totdeauna pe pământ cu ochii ridicaţi spre cer, acolo unde ai fost şi vei dori mereu să te întorci” ne reaminteşte Leonardo da Vinci. De fapt, ce pot vorbele să spună despre măreţia şi frumuseţea celui mai mare vis al omenirii - zborul?  

Cine nu a auzit de profesionalismul, dăruirea şi eroismul piloţilor militari români care au luptat în Primul Război, dar şi în cel de-al Doilea Război Mondial. Cine nu a auzit de sacrificiul ostaşilor români care au luptat în cele Două Războaie Mondiale, atât pe frontul de Răsărit, cât şi pe cel din Apus. Pe lângă aceşti bravi ostaşi care au impresionat o lume întreagă cu dăruirea, curajul şi spiritul de sacrificiu, au fost şi câteva femei curajoase care au pus înaintea lor, mai mult decât orice dragostea faţă de ţară, faţă de semenii lor.  

Printre aceste doamne ale curajului, ale nobleţii şi generozităţii s-a numărat şi tânăra aviatoare Smaranda Brăescu, prima paraşutistă româncă cu brevet internaţional şi prima femeie pilot din România. Brevetul internaţional l-a obţinut în Germania, la 20 iulie 1928. În anul 1931, tânăra paraşutistă obţine recordul mondial feminin la saltul cu paraşuta , iar în 1932, recordul mondial absolut, la Sacramento, în SUA. Astfel, devine prima aviatoare străină brevetată ca pilot pe celebrul aeroport Roosevelt Aviation Field, în urma absolvirii cursurilor faimoasei Şcoli de Pilotaj americane. La sosirea în ţară, la Constanta, apoi în Gara de Nord, la Bucureşti, e întâmpinată cu mult entuziasm. Regele Carol al II-lea o decorează cu a doua baretă la “Crucea de aur” a Virtuţii Aeronautice. “Ştiu cât te-ai zbătut ş tot ce ai suferit. Meritul îţi este cu atât mai mare!”, îi spune regele.  

Aviatoarea Smaranda Brăescu s-a născut la 21 mai 1897, în satul Hănţeşti, comuna Buciumeni, din judeţul Covurlui (interbelic), ulterior judeţul Tutova (interbelic), actual în judeţul Galaţi. Între anii 1924 – 1928 a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din Bucureşti, secţia de Artă Decorativă şi ceramică. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost activă ca pilot în „Escadrila Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit şi apoi pe frontul de Vest, în cadrul Escadrilei nr. 13, cunoscută în istorie sub denumirea “Escadrila Albă”, în Transilvania, Ungaria şi Cehoslovacia, fiind decorată cu crucea „Regina Maria”, clasa III, în anul 1943.  

După terminarea războiului, asistă neputincioasă la distrugerea, de către Armata Roşie, a elitei aviaţiei româneşti. Avionul îi fusese rechiziţionat în timpul războiului. Prietenii ei dispar, încet, unul câte unul. Smaranda este căutată peste tot de securitate. Singură, bolnavă de cancer, obosită de hăituirea securităţii, călugăriţa zburătoare şi-a dăruit sufletul în mâinile Domnului, în ziua fatidică de 2 februarie 1948, între zidurile reci ale Spitalului din Cluj. Maria Popescu, un nume obişnuit, împrumutat. Aşa scrie pe crucea de la căpătâiul mormântului din Cimitirul Central Cluj-Napoca.  

Astăzi, 2 februarie 2014, se împlinesc 66 de ani de când Smaranda Brăescu – prima femeie pilot şi prima femeie paraşutistă din România – a plecat în ultimul său zbor către Escadrila din Ceruri. Un destin al unei fete cu visuri îndrăzneţe, curajoase, încărcat de glorie şi acoperit cu flori avea să se sfârşească într-un mod atât de dramatic. O fată, Măndiţa, cum era alintată în familie, s-a stins la numai 45 de ani. A zburat la Cer. Trist, foarte trist, dar adevărat. A rămas doar amintirea unei fete fără mormânt – Măndiţa, fata din Ceruri.  

Acum, în acest ceas, să-i dedicăm fiecare un gând de bun rămas: Smaranda, veşnică să-ţi fie pomenirea din neam în neam! Amin!  

Comandor (r) Ştefan Popa  

Referinţă Bibliografică:
Măndiţa - fata din Ceruri / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1129, Anul IV, 02 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!