AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Dalelina John         Publicat în: Ediţia nr. 672 din 02 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Man of the year
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Într-un sistem politic actual deja fracturat apar nu întamplător filme cu tematică. Apropiatele alegeri de pretutindeni fac ca povestea din filmul ,, Man of the year”(2006) să devină atat de reală şi să se transforme într- o satiră împotriva corupţiei şi a comunităţii politice. Robin Williams joacă rolul lui Tob Dobbs (personajul principal) în stilul său caracteristic de comedie usturătoare , dinamică si talk show. 
  
Ce este de remarcat din film că în America dezbaterile sunt privite încă ca o confruntare ideologică deschisă. Măcar de ochii lumii această punere în scenă reanimează ideea că politica este o artă şi nu o ştiinţă(care are tehnici de constangeri sociale). Acum numai există inovaţie şi oratorie ci doar elemente programatice şi organizate. Ideea din film este despre cum poate ajunge un cetăţean onest în postura de şef de stat (chiar daca pare utopie) dintr-o eroare a unui sistem de vot electronic abia introdus (şi pe la noi se tot discută introducerea sa). Greu de crezut şi reacţia personajului care realizează că nu e menit să facă compromisuri şi nici să devină” sforar şef ”, chiar şi cand acesta se consideră capabil să facă şi lucruri minunate pentru oamenii care-l votaseră. 
  
Dezbaterile în sine ne învaţă să ascultăm şi să vorbim. Se utilizează reguli standard de dialog, se face apel la rationamente logice (cu dovezile aferente) şi abordarea se face pe idei(nu pe oameni -la noi atacul la persoană e regulă). În Romania n-am văzut asemenea confruntari ideologice, consolidate de documentare şi educatie. Atracţia occidentală înseamnă că dacă s-au preluat unele forme de dezbatere acestea nu se potrivesc culturii noastre autohtone. 
  
Tob Dobbs (personajul principal) devine ”Man of the year” prin atitudinea sa eliberatoare, satirică şi determinarea în alegerea sa. În acest sens şi Gandhi şi-a explicat filozofia şi modul de viaţă în autobiografia sa: „Când mă cuprinde disperarea, îmi amintesc că, de-a lungul istoriei, calea adevărului şi iubirii a învins mereu. Au existat tirani şi criminali şi, pentru un timp, păreau de neînvins dar, în cele din urmă, au căzut, întotdeauna.” 
  
În aplicarea acestor principii, Gandhi nu a dat înapoi de la a le duce către cele mai logice extreme, închipuindu-şi o lume în care chiar guvernul, poliţia şi armata erau non-violente. Totuşi, Gandhi era conştient că acest nivel de non-violenţă cere credinţă şi curaj incredibile, pe care a realizat că nu toată lumea le posedă. De aceea a sugerat că nu toată lumea trebuie să ţină cu încăpăţinare de non-violenţă, mai ales dacă aceasta este folosită ca scuză pentru laşitate: „Cred”, scria el, „că acolo unde singura alegere este între laşitate şi violenţă, eu aş sugera violenţa”(http://ro.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi). 
  
Referinţă Bibliografică:
Man of the year / Dalelina John : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 672, Anul II, 02 noiembrie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Dalelina John : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dalelina John
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!