CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 428 din 03 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Mama
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mama 
  
Chipul sfânt din icoana sufletului tău poartă un nume: mama. Privirea aceea blândă, care te mângâie mereu, acele braţe încărcate de dragoste care te îmbrăţişează în orice zi. Zâmbetul de primăvară ce-ţi înseninează zilele încărcate de nori, oaza de linişte, înţelegere şi prima picătură de înţelepciune picurată în sufletul tău de copil. 
  
Primele jaloane ale vieţii tale se sprijină de cuvintele sale. Ea ştie să strângă în sacul inimii lacrimi scurse ale ochilor şi să spele cu ele tot greul de care în viaţă, poate, te izbeşti. Când apa ochilor săi este liniştită, vei şti că totul este bine, dar... atunci când se tulbură, ceva nu este în regulă, fiindcă mama simte cel mai bine asta. Ea aude şi mugurul verde al ierbii ce creşte pentru copilul său! Bunătatea, candoarea, blândeţea le citeşti în portretul mamei, iar freamătul său îţi atinge paşii de departe. Gândul său veghează asupra ta permanent şi împleteşte ghirlande din flori de noroc pe care ţi le înşiră la gât sub formă de coliere strălucitoare. 
  
Mama merge desculţă pe spini pentru tine, păşeşte mereu înaintea ta ca să culeagă durerea şi să semene în loc iubirea.Vei şti mereu că cei doi ochi care te veghează din umbră sunt ai ei, căci în sufletul său cuvântul dragoste este scris cu chipul tău. Şi-ar da viaţa pentru tine şi fericirea ta, iar dacă visele sale n-au avut sorţi de izbândă, sacrificiul de sine al mamei îţi va încărca viaţa de speranţă. Nu va dezerta niciodată din datoria sa de părinte, va lupta ca tu să ai tot ce-i mai bun şi mai frumos pe lume. Iubirea unei mame nu poate fi falsificată. Mama va ţese cea mai strălucitoare pânză din stropii de fericire pe care i-ai semănat în viaţa sa, şi-o va întinde înaintea pasului tău. 
  
Pentru tine va îngenunchea de câte ori viaţa i-o va cere, chiar îngerii se pleacă înaintea sufletului ei! Şi dacă durerea e prea mare o va absorbi în inima sa, ba chiar îşi va lua încă o pereche de ochi ca să plângă în locul tău. Dacă vei pleca departe într-o zi, dorul îi va smulge neîncetat lacrimi, chiar dacă ţi-a spus că este puternică precum stânca. Inima îi este fragilă, când comoara vieţii ei, adică tu, ai fi în pericol şi rugăciuni şoptite în fiecare clipă vor curge de pe buzele ei pentru tine. Îşi va încătuşa dorul în colivia sufletului şi va aştepta să te întorci. Chiar dacă ştie că nu poţi veni acasă într-o zi, ea oricum, cu mâna streaşină la ochi va privi în depărtare şi va spera că gândul ei te poate aduce acasă să-i alini dorul, să te laşi din nou legănat de farmecul poveştilor sale când îţi va depăna amintirile neşterse din memorie de pe vremea copilăriei. 
  
Niciodată nu va trage draperia peste gândurile cu tine, ci le va stropi permanent cu florile iubirii sale nemărginite, le va preţui precum un giuvaer scump. Iar dacă cumva teama te cuprinde, ea este acolo, este luceafărul din noapte care te priveşte, ca să-ţi dea curaj şi să caute răspunsuri la întrebările care te macină. Împletitura şoaptelor ei vor şterge cu blândeţea lor zbuciumul fiinţei tale. Căci mama va şti mereu să pună virgula acolo unde tu blochezi şi închizi poate capitole. Ea naşte speranţa din abisuri închise sub pleoapele tale şi-ţi redeschide filele sufletului pe care tu scrii: renunţare. 
  
Mama este cel mai frumos basm al vieţii unui om, este definiţia fiinţei umane. Fără iubirea mamei, un copil se va asfixia emoţional, îşi va pierde reperele şi direcţia în viaţă. Iar dacă se întâmplă să răzbească fără iubirea maternă, în sufletul său, acel om va ascunde paliere goale. Fiindcă doar platoşul unei mame poate apăra şi vindeca. 
  
Mama îţi arată din nou linia orizontului spre care trebuie să priveşti, culege lacrimile norilor şi le ascunde înlăuntrul său dacă rătăceşti cumva nordul busolei din cauza lor. Îţi ia mâna în palma sa şi îţi conduce paşii pe cărarea ce-o rătăciseşi. 
  
Te ajută să te înalţi din nou la steaua aceea de pe cer, înscrisă cu dorinţele tale, şi face din ea clopot de cristal ce-l scutură deasupra creştetului tău, pentru că... eşti frunza copacului vieţii sale pe care trebuie să o apere de furtuni. Şi care nu trebuie ascunsă de umbre adânci, dar nici atinsă de raze prea puternice de soare. 
  
Cornelia Vîju 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mama / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 428, Anul II, 03 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!