AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 660 din 21 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Magda Simionescu-
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE 
  
Magda Simionescu 
  
“Toamna iubirilor ... în mai “ 
  
Am primit de la poeta Magda Simionescu din Braşov volumul de versuri “Toamna iubirilor ... în mai “, apărut la Editura Pastel, 2012, cu dedicaţia:”Domnului Ţene, cu cel mai frumos sentiment de poet şi cu toate urările de bine, 14.oct.2012“, volumul cuprinzând 95 de poezii, cu o prefaţă semnată de prof.Stelian Răducanu. 
  
Poeta obsedată de scurgerea timpului face din confesia lirică bazată pe un scenariu liric interesant ce exprimă stările sufleteşti ale autoarei.Încă din titlu Magda Simionescu sugerează bucuria roadelor vârstei care simte iubirea ca în tinereţe:”Adu, Doamne, primăvara,/Să-mi răsară-n suflet flori,/ C-au umplut spinii cărarea “.(Adu, Doamne, primăvara ).Descoperim o conerenţă a versurilor frisonate permanent de starea de criză, resimţită acut, aproape visceral. De aici provine şi confesiunea frenetică, în fapt o explozie a interiorităţii sub forma retoricii impetuase: “Femeie, mamă, e cuvântul sfânt,/Lăcaş de prunci, de rod, de bucurii,/ E sensul vieţii noastre pe pământ,/ Ce lumea poartă către veşnicii“.( Femeia). 
  
Imaginaţia poetei se abstractizează mult şi se eliberează de obsesiile materialităţii tulburi atunci când : “O lună rece printre crengi/ Priveşte uneori pe geam,/Când nopţile-s atâta se lungi/ Şi fulgii se aştern noian “.(Poem final ). 
  
Cartea închipuie o primăvară târzie fantezistă, uneori abstrusă, care e o formă eufemistică a crizei vârstei, cu viziuni nostalgice despre bucurii şi amintiri plăcute, metafizice, cu proiecţii ample în care spiritual şi material sunt reînviate: “Norii fug, când împreună/ Calea străbatem în doi,/ De te-ai rătăci ... aiurea/ Te-aş adduce înapoi.“( Poema ochilor verzi). 
  
Poezia doamnei Magda Simionescu are o mare disponabilitate asociativă, în recuzita lirică se strâng imagini de o varietate deosebită topite în fluenţe aproape epopeice. Fiinţa este conectată la universal trăirilor sale, simţurile proliferează într-o sinestezie a naturii. Poemul e construit polifonic iar în melodicitatea lui interioară consună ritmurile fiinţei şi ale naturii, sugerând o renaştere a spiritului în viziuniu, de natură semănătoristă, în care descifrăm şi sugestii ale benedicţiunii.Lumea astfel întruchipată, prin fuziunea umanului cu efluviile trăirilor, pare un tablou de Grigorescu. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Magda Simionescu- Toamna iubirilor...în mai / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 660, Anul II, 21 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!