CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Gelu Arcadie Murariu         Publicat în: Ediţia nr. 37 din 06 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

Magarusul - sau despre handicapuri interioare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Am citit, cu câţiva ani în urmă, o ilustraţie mai veche, reluată de John Killinger din Atlantic Monthly, despre zilele marilor ranch-uri de vite din vestul Americii.  

Un armăsar tânăr, încă neîmblânzit, era înhămat împreună cu un măgar, anume antrenat în acest scop, apoi li se dădea drumul în largul păşunilor publice. Izbind cu copitele, nechezând sălbatic, cabrându-se în salturi spectaculoase, armăsarul trăgea pe măgăruş grăpiş după el, aruncându-l în toate părţile, ca pe o traistă cu grăunţe. În scurtă vreme, cei doi bidivii dispăreau dincolo de orizont, părând a se întoarce împreună la starea de sălbăticie. Rătăceau aşa zile în şir, de credeai că n-ai să-i mai vezi niciodată.  

Dar nu se întâmpla aşa. În cele din urmă, cei doi verişori cabalini se întorceau la fermă. Undeva departe, pe întinsul imensei ”open range” americane, armăsarul se epuiza, zbătându-se să scape de povara măgărească, ce-i frâna avântul spre libertate. Era tocmai momentul aşteptat de dispreţuitul dobitoc. Şi, fără a mai pierde vremea, acesta lua conducerea şi se pornea agale la drum, înapoi spre ranch, urmat fără împotrivire de armăsarul proaspăt biruit.  

Comentariul care înoţea ilustraţia suna cam aşa: bătăliile sunt câştigate de cei hotărâţi, nu de cei indignaţi; de cei dedicaţi, nu de cei puternici.  

Este loc, însă, pentru o aplicabilitate mai largă a pildei, decât pare la prima vedere. Vieţuiesc şi în fiinţa ta (şi a mea) cele două dobitoace din ilustraţia de mai sus. Poate că nu sunt încă înhămate împreună, dar vor fi; e doar o chestiune de timp. De îndată ce devii conştient de tendinţele sălbatice ale firii vechi, de dorul după aşa-zisa ”libertate” şi setea după ”independenţă” (personificate prin armăsar), de îndată ce iei decizia să-l îmblânzeşti pe inorog, iese la lumină şi umilul purtător de poveri – măgăruşul. Curând va fi uitată vremea în care te cabrai la cea mai mică împotrivire şi nechezai ameninţător la vederea frâului şi a zăbalei.  

Măgăruşul a trăit la ferma fiinţei tale, bine merçi, de multă vreme, numai că n-ai ştiut de ce, oricât ai căutat un răspuns şi oricât te-ai certat cu Dumnezeu, cerându-i socoteală de prezenţa lui. Măgăruşul este handicapul pe care-l porţi în trup, în suflet, sau în familie, ca pe un jug apăsător, care-ţi îngrădeşte libertatea de mişcare. Măgăruşul este ”ţepuşul” tău pesonal, ”custom made” anume pentru tine, care contra-balansează excesele firii rebele, de armăsar neîmblânzit, le ţine în frâu şi este menit a le supune, dacă îţi propui ca scop stăpânirea asupra lor. Altfel, toată suferinţa va fi în zadar.  

 

Referinţă Bibliografică:
Magarusul - sau despre handicapuri interioare / Gelu Arcadie Murariu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 37, Anul I, 06 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Gelu Arcadie Murariu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gelu Arcadie Murariu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!