CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Marturii >  


Autor: Ioan Kallo         Publicat în: Ediţia nr. 55 din 24 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

Mă numesc Ianoş
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mă numesc Ianoş, şi sunt alcoolic. M-am născut la Cluj-Napoca în urmă cu 57 de ani, într-o familie de muncitori cu multă credinţă în Dumnezeu, care s-au străduit să ne dea, mie şi fraţilor mei, educaţia bunului simţ. 
  
S-a întâmplat însă că la vârsta de 11 ani am gustat prima dată din alcool şi... mi-a plăcut gustul lui. Şi lui îi va fi plăcut de mine, căci nu mi-a mai dat pace şi nu ne-am mai putut despărţi... La vârsta de 16 ani şi jumătate am început să lucrez şi am câştigat primii mei bani. Ceva mai târziu, la 22 de ani, am avut un eşec în dragoste. Mi-am pierdut, atunci, toată speranţa în viaţă şi mi-am căutat refugiu printre prietenii de pahar. Apoi am cunoscut o altă fată şi, la vârsta de 27 de ani, m-am căsătorit, dar şi această relaţie a eşuat, finalizându-se cu un divorţ. Pe urmă, mi-am pierdut casa, vânzând-o, iar banii obţinuţi pe ea s-au dus, în cea mai mare parte, pe băutură. Ajunsesem dependent de alcool, iar beţiile mele deveniseră „notorii”. Locuiam acum cu mama, dar, din cauza scandalurilor provocate de mine „cu regularitate”, mama m-a dat afară din casă, mutându-mă cu fratele meu – care şi el era alcoolic. Aveam 35 de ani. Viaţa mea a devenit şi mai dezordonată. 
  
De la 16 ani şi jumătate – de când am început să muncesc – şi până la vârsta de 45 de ani, din cauza alcoolului care de mult mă stăpânea, mi-am pierdut 15 locuri de muncă. 
  
În urma unei viroze respiratorii netratate la timp, am ajuns la Sanatoriul din Săvădisla, unde am stat internat până la vârsta de 51 de ani. 
  
În anul 2002, prin intermediul programului „Sf. Dimitrie Basarabov”, am luat contact cu un grup de Alcoolici Anonimi (AA), pe care am început să-l frecventez. În anul 2005 cei din conducerea programului au reuşit să mă ajute să părăsesc Sanatoriul din Săvădisla, mutându-mă în Cluj-Napoca, într-o casă în care erau găzduiţi mai mulţi alcoolici. Am stat acolo 11 luni. Apoi, tot conducerea Programului „Sf. Dimitrie Basarabov” m-a recomandat Uniunii Creştine din România, în vederea cazării mele în Centrul de reintegrare socio-profesională a persoanelor fără adăpost şi dependente de alcool „Sfântul Ioan al lui Dumnezeu”. 
  
După ce am fost admis în Centrul „Sfântul Ioan al lui Dumnezeu”, în colaborare şi cu ajutorul Uniunii Creştine din România, a Programului „Sf. Dimitrie Basarabov”, a „Preventisului” şi al Agenţiei Naţionale Antidrog, am reuşit să-mi păstrez până în ziua de azi abstinenţa în ce priveşte consumul de alcool, m-am înscris şi am finalizat cursul de consiliere în adicţii – prin intermediul căruia acum sunt voluntar în oraşul Beclean la ONG-ul „Identitatea”, conducând grupurile de tratament. În cadrul programului „Sf. Dimitrie Basarabov” mă deplasez regulat în diferite instituţii (precum Sanatoriul din Borşa, Săvădisla, Penitenciarul Gherla) pentru a transmite mesajul de eliberare de sub dominaţia alcoolului şi a altor substanţe celor dependenţi de ele sau cu risc de a ajunge dependenţi. Eu sunt un exemplu concret şi mesajul meu că abstinenţa este posibilă şi că e singura salvare este mai convingător. Eu nu sunt un „teoretician”. Sunt un practicant al abstinenţei alcoolice. Sunt unul de-ai lor, care a reuşit să treacă de barieră – de bariera propriei voinţe. 
  
În urma ajutorului primit de la UCR şi de la diversele persoane juridice şi fizice, în momentul de faţă locuiesc într-o locuinţă luată cu chirie împreună cu un coleg (fost alcoolic), sunt implicat în diverse activităţi de caritate, sociale, recreative şi culturale, am reuşit să-mi fac noi relaţii sociale, să mă simt util şi chiar valoros şi, nu în ultimul rând, pot spune că sunt fericit. 
  
Iată, de-atunci, de la 11 ani, pornind, practic, direct din copilărie, am parcurs, până azi, 46 de ani. Nu am ştiut că în momentul în care am pus prima dată mâna pe pahar mă aflam într-o răscruce şi nici nu m-am gândit pe ce drum o iau. Părea o potecă pitorească, dar curând am avut parte de incredibile şi greu de descris poticniri şi trântiri la pământ. Am străbătut apoi bezna unui tunel. Când am zărit în capătul lui lumina, am ştiut-o preţui şi am ştiut că trebuie să mă îndrept spre ea. Când am ajuns în lumină, am hotărât să dau din ea şi altora. 
  
Sunt mândru că Dumnezeu mi-a încredinţat un asemenea destin şi-I mulţumesc pentru toţi anii mei. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mă numesc Ianoş / Ioan Kallo : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 55, Anul I, 24 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ioan Kallo : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Kallo
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!