AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Eugen Evu         Publicat în: Ediţia nr. 228 din 16 august 2011        Toate Articolele Autorului

LUSTRAŢIE IN MEMORIAM
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
"Am convingerea că a fost victima unor tenebroase conspiraţii ale forţelor contra/revoluţionare regrupate ocult”. 
  
Victor FRUNZĂ 
  
1935-2007 
  
Victor Frunză (n. 8 iunie 1935, comuna Dumitreşti, judeţul Râmnicu-Sărat; d. 27 iulie 2007, Aarhus, Danemarca) a fost un scriitor, dizident şi jurnalist român.  
  
A canditat pentru preşedinţia Uniunii Scriitorilor din România, fiind al cincilea, prin voturi, după Nicolae Manolescu, Nicolae Breban şi Cezar Ivănescu.(n.red). A fost senator în Parlamentul României şi fondator al Alianţeri Civice, al unui Fond Victor Frunză ( documentar şi prin donaţii”, etc. 
  
Biografie 
  
Victor Frunză s-a născut la 8 iunie 1935, în comuna Dumitreşti, pe atunci jud. Râmnicu-Sărat. A urmat facultatea de ziaristică din Bucureşti (1952-1953) şi facultatea de ziaristică a Universităţii "Lomonosov"din Moscova (1953-1958). A lucrat ca redactor şi realizator de emisiuni culturale la Radiodifuziunea Română (1958-1978), apoi la Televiziunea Română (1968-1971). A fost profesor de jurnalism audio-vizual la facultatea de ziaristică în cadrul Academiei "Ştefan Gheorghiu", Bucureşti. 
  
Disidenţa şi emigraţia 
  
În 1978 publică prin intermediul agenţiei de ştiri Reuters o scrisoare critică la adresa regimului de dictatură din R.S.R.. Anchetat şi expulzat din ţară în 1980, se stabileşte, împreună cu soţia şi fiul său, la Århus, Danemarca. Înfiinţează editura “Nord”, care din 1989 va avea denumirea “Victor Frunză – EVF”. Editează revista de studii asupra fenomenului politic românesc : “Alergătorul de la Marathon”. Publică o seamă de lucrări politice şi istorice, între care eseurile consacrate drepturilor şi libertăţilor omului, “Pentru drepturile omului în România”, Danemarca, 1982, şi ampla lucrare istorică consacrată comunismului românesc “Istoria P.C.R.”, Danemarca, 1984. 
  
La începutul anului 1981 Securitatea avea intenţia să-l asasineze şi pe el, alături de Emil Georgescu, care lucra la Europa Liberă. 
  
Opera literară si istorică 
  
După 1989, revine în ţară, unde tipăreşte o ediţie jubiliară a poeziilor lui Mihai Eminescu. Pe lângă publicaţiile editoriale amintite mai sus, este autorul unor volume de versuri (cum ar fi “Globul din stânga”, 1968), proză (“Privegheaţi lângă privighetori”, 1971),proză turistică ("Muzeu Sentimental", 1974) teatru (“Marea gară nouă”, 1974), istorie (“Istoria stalinismului în România”, 1990, “Istoria comunismului în România”, 2000). Cea mai recentă apariţie editorială: “Destinul unui condamnat la moarte: Pamfil Şeicaru” (EVF, 2001). În "Alergătorul de la Marathon"mai publicase texte referitoare la Pamfil Şeicaru. 
  
Scrieri 
  
• Istoria Partidului Comunist Român, Editura Nord, Aarhus, Danemarca, 1984 
  
• Istoria stalinismului in România, Editiara Humanitas, 1990 (Lucrarea reprezintă ediţia a II-a a cărtii Istoria Partidului Comunist Român, aparută în limba româna, în editura Nord din Aarhus, Danemarca, in 1984) 
  
Victor Frunză la Biblioteca Congresului SUA 
  
• Biblioteca Congresului SUA 
  
Afilieri 
  
Este membru fondator al Alianţei Civice (1990), membru în Consiliul Naţional (din 1995), membru al Senatului AC (2000). 
  
Sfârşitul vieţii 
  
În ultimii ani ai vieţii Victor Frunză a participat la numeroase colocvii, conferinţe şi simpozioane literare sau istorice, printre care "Şcoala de vară"a Memorialul victimelor comunismului de la Sighet. A ajutat numeroşi tineri autori, cercetători sau publicişti să se lanseze, primindu-i şi sfătuindu-i "părinteşte"în biroul editurii sale din Calea Moşilor. Urna cu cenuşa lui Victor Frunză a fost adusă luni, 1 octombrie 2007, în ţară de familia sa. Soţia marelui ziarist, Natela, şi fiul său, Dan Galaction, au transportat urna la Râmnicu-Sărat, unde sâmbătă, 6 octombrie a avut loc o slujbă de pomenire, după care cenuşa a fost răspândită în apele râului Râmnicu Sărat. Scriitorul Dumitru Ion Dincă, unul dintre executorii testamentari ai lui Victor Frunză, a declarat că "cea din urmă dorinţă a marelui ziarist şi dizident politic a fost ca cenuşa să revină în locurile de unde şi-a tras seva". 
  
Note şi referinţe 
  
1. Relatarea lui Radu Dochioiu, alias Rudy Rusch, România Liberă, 20 noiembrie 2007 
  
2. Marian Popa. Dicţionar de literatură română contemporană., B., Albatros, 1977, p.229 
  
3. Istoria stalinismului in România 
  
Post scriptum: Subsemnatul Eugen Evu, căruia, pentru cartea “ Psihoteca”, a fost laureat de editura Rafet, moştenită de la Victor Frunză, la Concursul internaţional “ Titel Constantinescu”, cu Premiul ce-i poartă numele,mă simt motivate a include aceste pagini de la Wikipedia liberă. În 1990, urmare unui gest al dsale, ca fondator al unei fundaţii de ajutor către România. Chemându-mă la Bucureşti, am fost împreună cu poetul hunedorean şi redactor al meu la un ziar şi prima revistă literară “ Kilometrul zero”, poetul Ovidiu Băjan,( emigrat în Germania, Irlanda şi Franţa) de unde am ridicat prin trimitere din Danemarca, editura Aahrus, logistică şi materiale necesare activităţii noastre culturale din Hunedoara.  
  
Sprijinul acordat, onoranta corespondenţă, cooperantă, au contribuit la editarea revistei de Cutură şi Artă “ ProVincia Corvina”. 
  
Am fost, deasemeni, la îndemnul lui Laurenţiu Ulici, membru fondator al Alianţei Civice. Îmi amintesc că la Adunarea generală de alegeri unde a candidat şi el, programul – pliant propus şi expus în cuvântul său, a ajuns călcat în picioare pe culuarele etajului 2 de la Universitate, pare-se nefiind dorit de nucleul dur- “ aripa bătrână”, al celor din Asociaţia Bucureşti, datorită probabil măsurilor radicale ce le propunea – îndeosebi o Lege a lustraţiei.Adaug acestea în semn de omagiu. Am convingerea că a fost victima unor tenebroase consopiraţii ale forţelor contrarevoluţionare regrupate ocult. 
  
* Mulţumesc Juriului care mi-a oferit, de două ori onorant Premiul Victor Frunză, editându-mi cartea Psihoteca, vol 1 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
LUSTRAŢIE IN MEMORIAM / Eugen Evu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 228, Anul I, 16 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Eugen Evu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Evu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!