AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  LUPUL SUR (partea a-II-a)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Bunicul meu era pădurar şi vânător! De fapt, era şi „descântător”, căci primise harul de a vindeca oamenii şi animalele. Era un "şaman" vestit în sat...dar şi în localităţile din jur. Mama mea, care era şi ea „descântătoare”, îmi povestea că bunicul Marin înţelegea graiul animalelor, dar eu, pe atunci, nu credeam că este posibil aşa ceva. Eram o copilă zburdalnică, mereu pusă pe şotii. Nici cu gândul nu gândeam că, eu însămi, într-o bună zi, voi ajunge o „descântătoare".
Când am crescut mai mare- eram de-acuma la liceu- l-am întrebat pe bunicu, cum de-a putut să vâneze o asemenea frumuseţe de lup?! Bunicul a rămas pe gânduri, surprins de întrebarea mea. El uitase ce povestise într-o noapte de iarnă cu lună plină. De atunci, m-a frământat soarta Lupului Sur... Învăţasem la istorie despre daci, despre steagul lor cu cap de lup şi trup de şarpe, care scotea un şuierat înspăimântător atunci când era purtat în luptă. Derutată, l-am întrebat pe bunicu:
- Dacă iubeşti şi vindeci animalele, cum ai putut să vânezi Lupul Sur, simbolul strămoşilor noştri daci?
Pe faţa blândă şi oacheşă a bunicului, s-a prelins atunci, o lacrimă, mare cât o boabă de mărgăritar. Îl iubeam tare mult şi m-am mâhnit când l-am văzut trist; i-am mângâiat faţa, mustaţa şi părul nins de ani. Bunicul m-a luat pe după umeri şi mi-a explicat cum s-au petrecut lucrurile:
- În vestiţii Codrii ai Vlăsiei locuia Lupul Sur împreună cu clanul său pe care îl proteja şi-l conducea cu înţelepciune. Niciodată, haitele conduse de el n-au făcut rău oamenilor... însă oamenii le-au făcut mult rău acestora. Aşa se face că, un om rău şi viclean, le-a întins capcane în care au căzut mulţi.
În haită se afla un lup tânăr ce urma să-l înlocuiască la cârmuire pe cel bătrân. Lupul cel tânăr, îşi însuşise toate învăţăturile de la bătrânul Lup Sur... Ştia cum să conducă haita şi cum s-o apere de primejdii şi capcane.
Într-o zi de iarnă, bunicul l-a întâlnit pe Lupul Sur care i-a „vorbit”… Ştia că bunicul era „solomonar” şi că înţelege limba fiarelor. Având un spirit neînfricat- bunicul trecuse prin cele două războaie mondiale- Lupul l-a ales pe el să-i curme suferinţele bătrâneţii, spunându-i ce să facă …aşa se explică faptul, că tovarăşul de vânătoare al bunicului, a căzut în mijlocul lupilor şi n-a fost sfâşiat de aceaştia.
Lupul Sur i-a vorbit bunicului de vremurile care vor veni, de frica ce-i va cuprinde pe oameni, de laşitatea şi răutatea ce vor prinde rădăcini în sufletele lor. El l-a rugat ca, după moarte, să-i expună trupul şi să dăruiască câte o părticică din el, fiecărui om care va dori aceasta. Oamenii locului, ştiau că puteau să-şi vindece frica, prin afumarea cu păr de lup sau prin purtarea unui oscior ca talisman. Bunicul săvârşise tot ceea ce i-a cerut Lupul Sur. Localnicii din Purani de Videle, au vorbit multă vreme despre sacrificiul Lupului şi darurile sale tămăduitoare. Ani în şir, localitatea, a fost ferită de nenorociri. Totul a durat până ce întâmplarea s-a uitat, iar sătenii timpurilor noastre au ignorat jertfa Lui.
Am transcris această poveste, cu gândul ca Spiritul Lupului Sur să se reîntoarcă pe meleagurile noastre, pentru ca oamenii să-şi recapete curajul şi bucuria de a trăi, să reînvie bunătatea, iertarea şi compasiunea, în inimile lor.
De-a lungul timpului, Spiritul Lupului Sur m-a ajut să răzbat prin viaţă... Şi ştiţi de ce? Pentru că am descoperit în sufletul meu... "Lupul Sur".
 

Referinţă Bibliografică:
LUPUL SUR (partea a-II-a) / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 720, Anul II, 20 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!