AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 996 din 22 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

LUPTA CU VISUL, ÎNTR-O CRONICĂ DE EXCEPŢIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Nuntirile lirice în Univers  

Între poezie şi vis  

Motto:....parcă s-ar fi schimbat în  

cuvânt(...)..aşa de adânc mă doare  

/ Universul ( Lupta cu visul)  

Cât o artă poetică valorează, în volumul Nunta Cuvintelor, poezia “Lupta cu visul” în care poetul „nuntirilor lirice”, N.N Negulescu investeşte cuvântul poetic cu o semioză infinită, cu o multiplicare infinită a semnificaţiilor metaforice care îşi au originea în vis, mai exact, în spaţiul oniric, interior, al sufletului poetic: “....parc-aş fi schimbat în cuvânt /firul infinit al ierbii / aşa de adânc mă doare /Universul.”  

Ca şi la Eminescu, la poetul modern al infinirii, Nicolae N.Negulescu, limbajul poetic se”cunună”, ca într-o nuntă lirică, cu limbajul visului.Referindu-se la această nuntire onirică, criticul George Călinescu afirma: ”când Eminescu face versuri, el a şi început, figurat vorbind, să doarmă, să pătrundă în acea lume bolborosită a sunetelor auzite dinlăuntru.”( G. Călinescu, Opera lui Mihai Eminescu, ed. Minerva,Bucureşti,1986)  

Astfel, versul are o formă spirituală, în accepţia dată de Benedetto Croce care, în studiul Poezia ( editura Univers,Bucureşti, 1972,p.32), îl numea”acţiunea ascunsă” a „poeziei din adânc”, a „poeziei eterne care în finit cuprinde infinitul”. Ca proiecţie a gândirii, ca „formă internă”care transcende starea crepusculară a orizontului interior ( “Până şi în aceste mari depărtări/ de culoarea amurgului/sufletul tău exilat miroase a stele” Sufletul exilat ) pentru a ajunge la claritatea vizuală a textului scris, gândirea este „casă” a formei , este locul de adăpost al „etimonului spiritual” al formei poeziei.  

Se stabileşte o identitate între gândire şi formă, în accepţia pe care o dă Henri Focillon: ”Nu poate fi vorba despre un antagonism între gândire şi formă; lumea formelor, pe plan spiritual, este identică, în esenţă, cu lumea formelor, între spaţiu şi materie. Caracterul specific al spiritului este acela de a se descrie permanent pe sine însuşi. Este un desen ce se face şi desface mereu, iar activitatea sa, în acest sens, este o activitate artistică. Ca şi artistul, el prelucrează natura, folosind datele pe care i le transmite impetuos din interior viaţa psihică, dobândindu-le neîncetat pentru a le transforma în materia sa specifică, spirituală, pentru a le forma. ”( Henri Focillon Viaţa formelor, Editura Meridiane, Bucureşti, 1977, p.8)  

În Universul poetic „ se cunună” forma cu fondul, le signifiant ci signifie, rezultînd, la nivel lingvistic „semnul”: Ce să faceţi voi cu mine / plin de semne de ruine / golit până în mistere / între gemenele sfere? Îmi dezbrac rănitul eu / Sub Talpa Lui Dumnezeu! / Vino fiu al firii-nalte / rouă-a visurilor de carte / la Temple sub diademe / ai altare cu poeme!  

( La Temple sub diademe )  

Poate că în numele nostalgiei paradisului pierdut, poetul N.N.Negulescu creează un univers compensativ înlocuind ordinea istorică şi cosmică printr-o ordine a poeziei care codifică universul într-un”Templu”, cu „visuri de carte”, „cu altare cu poeme”. Ca tipar formal, cartea, ca şi poemul reprezintă un echivalent al universului platonician concentrat în jurul unui punct („sub talpa lui Dumnezeu”) din care „fiul firii-nalte” înalţă axa semiozei infinite ca o coloană de lumină.: „şi eu sui din stea în stea raza inimii” ( Spre Împărăţia luminii).  

Conform viziunii platoniciene, cosmosul e un corp perfect , o sferă închisă care conţine mai multe sfere concentrice, axa sferelor concentrice fiind coloana de lumină: „ce să faceţi voi cu mine / (...) / / între gemenele sfere?  

Asistăm la „taina cununiei” dintre Dumnezeu-Cuvântul şi „cuvântul zburător” al poeziei : ”Dumnezeu nu este ascuns / în fiecare cuvânt zburător / trăieşte o Lume a Lui de tăceri de geneză / limpede...” / Eu le-am înţeles evlavia / înfrăţit cu toate vârstele / Prin ochii scăpărători / ai vieţii / celor / şapte / universuri.”  

( Prin ochii scăpărători)  

Vorbele poetice sunt „nuntite” cu lumina universului: .../ mi s-au oprit vorbele / de praf luminos/ în fereastra Universului  

(În fereastra universului)  

În „văzduhul semnelor” ( Formă şi viziune poetică ) are loc „nunta în spirale” care adună în mrejele ei misterele cosmosului. La poetul Infinirii, N.N.Negulescu,. arta poetică se dovedeşte a fi „geneză cosmică” a poemelor din altarul „jertfei pentru creaţie”( “...aşa de adânc mă doare Universul” ) din Templul Artei.  

( În văzduhul semnelor ) : ” luna /.../ face-n ceruri semne ”( Trezit în adevăr); Când pentru mine / s-a făcut împărat sufletul / am risipit / norii lumii / spălând cuvint / în focul plânsului / pentru zidirea / templelor.  

( Pentru zidirea templelor)  

Cu fiecare vers pe care îl scrie, poetul moare câte puţin, iar actul creator presupune lumina celestă a „stelelor mii” din balada Mioriţa, ( Şi la nunta mea/ A căzuto stea...”) căci ”sufletul exilat”, ”sufletul împărat”(Pentru zidirea templelor) al poetului se jertfeşte pentru creaţia ca Templu: „ ... Când deschid piatra / cu flacăra privirilor / Pământu-mi spune alergând: / Până şi în aceste mari depărtări/ de culoarea amurgului/ sufletul tău exilat/ miroase a stele)  

( Sufletul exilat)  

SINTAGMA „NUNTA CUVINTELOR” îşi poate găsi o ultimă semnificaţie: are loc ”cununia” , în planul sacru al scriiturii, a celor trei limbi în care sunt traduse cuvintele poetice, a unei „Sfinte Treimi”care-şi schimbă „forma” (română, engleză, franceză), dar îşi păstrează fondul - „actul creator este epifanie a harului divin, amintind nunta noetică, dintre Dumnezeu-Mirele şi sufletul-Mireasă, din „Cântarea Cântărilor”.  

 

Autor,  

Cristina Maria NECULA  

Referinţă Bibliografică:
LUPTA CU VISUL, ÎNTR-O CRONICĂ DE EXCEPŢIE / Marian Malciu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 996, Anul III, 22 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!