AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 728 din 28 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Lumini pe pânza timpului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Geo Călugăru 
  
„LUMINI PE PÂNZA TIMPULUI” 
  
De Gheorghe Puiu Răducan, Editura Detectiv, 2012, Bucureşti 
  
Deşi, într-o oarecare măsură, titlul acestei cărţi pare tern, în realitate este unul inspirat şi cu o anume simbolistică. 
  
Nu poţi să nu te întrebi, avându-l sub priviri, cine sunt şi ce reprezintă aceste lumini? Ce înţeles are această alăturare a cuvintelor „pânza” şi „timpul”?  
  
Să le decriptăm pe rând: „Luminile” sunt acele personalităţi, acei copii ai lui Dumnezeu, despre care Mihai Eminescu ne atenţiona că ei „caută în lume şi în vreme adevăr”; fiinţă umană, sub a cărei frunte „viitorul şi trecutul se încheagă”. 
  
Realist şi vizionar, în acelaşi timp, Eminescu pune, incredibil de corect în ecuaţie, elementele ce alcătuiesc destinul acestor „Lumini pe Pânza Timpului”: „Ce-o să-i pese soartei oarbe ce vor ei sau ce gândesc? ... Fericească-l scriitorii, toată lumea recunoască-l .../ Ce-o să aibă din acestea pentru el, bătrânul dascăl?/ Nemurire, se va zice.” 
  
Apoi, cu admiraţie şi compătimire pentru soarta lor, Eminescu dezvăluie taina acelor înfăptuiri, care-i fac, cu adevărat, nemuritori: „Este drept că viaţa-ntreagă,/ Ca şi iedera de-un arbor, de-o idee i se leagă.” (M. Eminescu, Scrisoarea I) 
  
Titlul acestei cărţi mă trimite cu gândul la cuvintele lui George Călinescu despre Eminescu, scrise în ianuarie 1965 în „Cronica Optimistului” din revista „Contemporanul”. „Un geniu este, de plânge sau râde, un gânditor care lasă o dâră sonoră de foc pe traiectoria lui cosmică, dând o lecţie de construcţie umanităţii”. 
  
Ca să putem răspunde la prima întrebare este necesară existenţa unor elemente-suport în care „luminile” să se nască, să crească şi să dea rod. 
  
Ele există şi sunt darul lui Dumnezeu făcut oamenilor. 
  
Este vorba de „pânză”, în înţeles de mediul social-uman cu tot ceeea ce implică structura lui, şi „timpul”, noţiune, concept abstract şi totuşi, deşi infinit, constituit din fără număr finituri, care-s vieţile noastre, măsurabile în anii vieţuirii fiecăruia dintre noi şi nu numai. 
  
Graţie darului lui Dumnezeu de a fi capabili de creaţie, la fel ca şi cel care i-a creat, o parte dintre oameni devin „lumini”, călăuze pentru ceilalţi, marea majoritate, pe calea spre ei înşişi, spre Dumnezeu şi spre semenii lor, întru înfăptuirea armoniei sociale. 
  
Această dimensiune definitorie, ca să se realizeze, are nevoie de timp, care, trecând din infinit, în finit, la individul uman, capătă o anumită concreteţe, prin faptul de a fi măsurat şi folosit, pentru făptuiri concrete, de către om şi, care, în raport cu valoarea în sine şi cea de întrebuinţare a lor conferă statutul de „lumini”, unora dintre ei. 
  
Prin urmare, nu întâmplător scriitorul Puiu Răducan s-a hotărât să realizeze o asemenea carte şi să-i dea, după cum cred că am demonstrat, un titlu cât se poate de inspirat. 
  
Referindu-ne strict la carte, vom face câteva precizări: „Pânza” o reprezintă societatea românească de azi, aşa cum se înfăţişează ea, cu luminile şi umbrele ei, acestea din urmă, încă prea multe şi agresive, estompând o parte din puritatea strălucirii luminilor. 
  
„Timpul” – un segment din infinitatea ce-l defineşte, şi anume, început de secol al mileniului trei iar foarte exact, anul de graţie 2012, ultima lună a sa, decembrie. 
  
Deşi nu-l cunosc pe autor, bucurându-mă de şansa de a-l cunoaşte astăzi 7 decembrie 2012, intuiţia, în care cred şi, care m-a ajutat de multe ori în viaţă, îmi şopteşte că, pe întreaga durată a scrierii acestei cărţi, acesta a trăit el însuşi, sublimul fiinţei sale (actul de creaţie) ca să înţeleagă şi, după cum vă veţi da seama, citind cartea, a înţeles sublimul clipei „luminilor de pe pânza timpului”, despre care a scris în aceasta. 
  
După o acoladă atât de amplă, pe care, îngăduiţi-mi , să o socotesc necesară, să numim, acele „lumini de pânza timpului”, asupra cărora s-a oprit, cu har şi inspiraţie autorul. 
  
Dar înainte de aceasta, câteva consideraţii, ce ţin de modul de a gândi substanţa cărţii pe care le-am deprins în urma parcurgerii celor existente între coperţile acesteia. 
  
Cartea la care mă refer reuneşte specialişti ai diferitelor domenii, unii neaduşi mereu în atenţie de mass media, de televiziune, cu alte cuvinte, mai puţini vizibili, aceasta neânsemnând că sunt mai puţini valoroşi. 
  
O altă constatare, autorul are ca scop al acestei cărţi, să pună în circulaţie idei, valabile nu numai acum, ci şi pentru lumea de mâine. 
  
În carte, dacă o parcurgem cu atenţie, depistăm repere ale formării treptate ale naturii interioare, a naturii din noi, care ne dăruieşte calm, înţelegere, echilibru şi forţa de a învinge orice obstacol, material sau spiritual, aflat în faţa noastră. 
  
Este vorba de personalitîţi care au făcut şi fac cinste ţării prin activitatea lor profesională, prin realizări, carieră, devotament, prin numele transformat în renume. 
  
Sunt luminile, acele lumini pe pânza timpului, care dau un rost, prin gandurile şi ideile lor, înspşi existenţei noastre. 
  
Şi nu-s puţine, peste o sută, mai exact 109. 
  
Este vorba de George Anca – indianist, acad. Mihai Cimpoi, Marcel Dumitru Ciucă, Daniel Corbu, Nicolae Dabija, Theodor Damian, Ioan Soare, Al. Popescu Mihăeşti, Doru Moţoc, Ilie Gorjan, Leonida Lari, Vasile Militaru, Eugen Negrici, acad. Gheorghe Păun, Ioan Es Pop, acad. D.R. Popescu, Paula Romanescu, Emilian Frâncu – primarul Râmnicului, acad. Valeriu Matei, acad. Eugen Simion, acad. Vasile Tărâţeanu, Grigore Vieru, Dorel Vişan etc. 
  
Emoţionant cuvântul de întâmpinare a a cărţii şi autorului, Î.P.S Gherasim Cristea – Arhiepiscop al Râmnicului: „Felicităm pe autor, Gheorghe Puiu Răducan, pentru iniţiativa de a identifica aceste lumini, după cum îi place să le numească, rugându-l pe Preamilostivul Dumnezeu să ne învrednicească de lumina cea neânserată a împărăţiei Sale”. 
  
Dacă aţi observat din citarea celor câteva nume din 109 conţinute în carte, este de lăudat ambiţia şi reuşita autorului de a acoperi mai toate zonele ţării, „malurile Oltului” sau „Argeşului, ale Dunării, Prutului, ale Tisei (oare cine mai pomenea in poeziile sale despre Tisa?), ale Dâmboviţei, Vedei sau Someşului, Valea Şasei sau Olteţului, dar şi de dincolo de fruntariile ţării”, oameni cu suflete curate ca ale apelor care izvorăsc din munţi împreună cu faptele lor dăinuitoare în eternitate. 
  
Fiecare personalitate este însoţită de date bibliografice, opera în diversivitatea sa, înfăptuirii culturale notorii, referinţe critice din spaţiul naţional şi internaţional, toate la un loc, dând în mare măsură calibrul valoric al fiecărei personalităţi evocate. 
  
Scriitorului Gheorghe Puiu Răducan, autorul cărţii „Lumini pe Pânza Timpului”: 
  
„Lumini pe Pânza Timpului” ni-s călăuze 
  
Prin Labirintul vieţii spre propriu-ne destin, 
  
În vremurile-acestea triste şi confuze, 
  
Când a trăi înseamnă durere şi suspin. 
  
Geo Călugăru  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Lumini pe pânza timpului / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 728, Anul II, 28 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!