CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 834 din 13 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

Lumina Sfântului Mormânt (II)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
2. Ceremonia 
  
Pregătirile pentru întâmpinarea sfintei Lumini încep de vineri seara când, după prohodul Domnului, pe Mormânt se aşează vată. Patriarhul Ierusalimului este controlat de către un reprezentant al autorităţii israeliene, un altul al comunităţii palestiniene şi un turc, după care este sigilat care se conving că nu are asupra lui mijloace de aprins. 
  
Slujba începe la mietul nopţii şi are trei părţi: Litia, intrarea Patriarhului în Sfântul Mormânt după care urmează rugăciunile Patriarhului pentru venirea Sfintei Lumini. Sfântul Mormânt este înconjurat de trei ori. Cântările religioase ating sufletele care vibrează de bucurie şi emoţie.  
  
Solemnitatea acestor clipe nu se poate descrie.  
  
La venirea patriarhului şi a soborului de prelaţi, Prapurii merg înaintea lui ca întâistătător al Bisericii. 
  
Odată intrat în Sfântul Mormânt îngenunchează şi se roagă.  
  
Iată ce a declarat Patriarhul Ierusalimului, Diodor, la una din vizitele canonice efectuate în România la invitaţia Prea Fericitului Părinte Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Iustin, între 15-26 iunie 1986: ,,Intru în Mormânt şi îngenunchez cu frică sfântă în faţa locului unde a zăcut trupul lui Hristos după moarte şi de unde a înviat. Rugăciunea în Sfântul Mormânt este pentru mine un moment foarte sfânt, într-un loc foarte sfânt. De aici a înviat cu slavă Domnul şi de aici Şi-a răspândit Lumina în lume”. 
  
Toate luminile sunt stinse, există numai câteva ferestruici prin care pătrunde foarte puţină lumină de afară.  
  
Aşteptarea este plină de încordare şi fiecare dintre credincioşi se gândeşte la fericirea de a fi prezent la această clipă solemnă. Nu este un show mediatic. Este un eveniment unic.  
  
Patriarhul se roagă până la apariţia Sfintei Lumini care coboară de fiecare dată în alt fel: ca o rouă strălucitoare, ca un nor alb, ca o flacără lină, ca un foc alb, ca o lumină difuză, ca un nor de scântei, ca un porumbel, ca un fulger, etc. şi este văzută de întreaga asistenţă care izbucneşte dintr-odată în strigăte de bucurie, amestecate cu lacrimi, în toate limbile pământului. Oamenii, care nu se cunosc între ei, se îmbrăşează cu bucurie sfântă.  
  
Şi Sfânta Lumină coboară ca mărturie a Învierii Domnului, nu pentru cei care cred ci pentru cei care nu cred. 
  
Dar cei care nu cred, nu participă. De ce să se zdruncine opiniile lor?  
  
Opinii care nici măcar nu sunt ale lor ci ale duhurilor întunericului care se luptă contra adevărului. Negarea adevărului s-a lovit întotdeauna de evidenţa realităţii. Şi cu toate astea nu dau înapoi. 
  
În prezenţa noastră se duce un război cu dimensiuni cosmice, pe viaţă şi pe moarte. Un război la care noi nu vrem să luăm aminte. Nu pe viaţa şi moartea din această lume, ci pe viaţa şi pe moartea pentru veşnicie! 
  
Cum s-ar fi bucurat spiritul păgân dacă o singură dată Lumina Sfântă ar înceta să se mai coboare pe pământ sau dacă s-ar fi descoperit că este vorba de o mistificare!!! 
  
Dar Dumnezeu trimite această făclie divină, să se unească la modul propriu, aici pe pământ, cu cea a credincioşilor care aşteaptă a doua Sa venire.  
  
Cine îşi acoperă ochii sau îşi înfundă urechile cum face struţul care îşi bagă capul în nisip, poate să spună că n-a văzut sau n-a auzit ce se întâmplă dar asta nu opreşte adevărul să se afirme. Ignoră evenimentul ca pe o binevenită circumstanţă salvatoare.  
  
După ce a aprins vata, patriarhul aprinde şi lumânările şi, la ieşirea din mormânt, trece printre rândurile de credincioşi şi o oferă tuturor celor prezenţi:  
  
El ţine în mâini două torţe cu câte 33 de lumînări aprinse, numărul anilor pământeşti ai Mântuitorului la începerea propovăduirii printre noi, oamenii. 
  
Mulţi dintre credincioşi poartă şi ei mănunchiuri asemănătoare. 
  
- Hristos a înviat! Veniţi de luaţi lumină! 
  
Instantaneu, din mii de piepturi se declanşează o furtună de strigăte de entuziasm, amestecate cu lacrimi de bucurie.  
  
Şi fiecare limbă mărturiseşte Învierea Domnului. Nu este nevoie de nici un translator. Oamenii se îmbrăţişează, se sărută, deşi nu se cunosc, împărtăşindu-şi aceeaşi bucurie creştină.  
  
O descătuşare colectivă fără oprelişti, aproape de nedescris. Manifestare la care nu îi este dat omului să participe de prea multe ori în viaţă. 
  
Dumnezeu a trimis din cer lumina sfântă ca semn al Învierii Sale şi oamenii se bucură că au fost martori. La întoarcere vor face cunoscută mărturia şi rudelor, prietenilor, tuturor celor pe care îi interesează subiectul acesta.  
  
Dumnezeu nu ne-a uitat deşi credinţa noastră nu devine, din păcate, din ce în ce mai puternică. 
  
Lumina neaprinsă de mână omenească se coboară din cer în văzul tuturor, de regulă între 12.30 şi 14.30, e de natură imaterială şi în primele minute nu arde. Oamenii îşi trec mâinile prin flacără sau o plimbă pe propria faţă. Apoi începe să capete consistenţă materială după legile lumii noastre, se încălzeşte şi începe să ardă ca o flacără obişnuită. 
  
O grandioasă confirmare cerească a faptului că ortodoxia este singura păstrătoare a tradiţiilor nealterate ale învăţăturii dumnezeieşti, ea coborându-se numai la datele Paştelui ortodox şi numai în Biserica ortodoxă! 
  
Pelerini şi localnici fac fotografii de zor şi filmează. Sunt prezente televiziunile care au obţinut acreditare şi transmit imagini care fac înconjurul planetei. 
  
Biserica catolică obişnuieşte să ia lumină nu direct de la Patriarh ci puţin mai târziu de la policandrele din Biserică. 
  
3.Veniţi de luaţi Lumină! 
  
Binefăcătoare şi lăudabilă iniţiativa Bisericii Ortodoxe Române care aduce în fiecare an de Înviere Lumina Sfântă cu un avion special până la Bucureşti şi apoi cu alte avioane este re-trimisă către oraşele care au aeroporturi, de unde este preluată de preoţi pentru localităţile cele mai apropiate.  
  
Astfel că la miezul nopţii când se cântă: ,,Veniţi de luaţi lumină!” ei au nespusa bucurie de a şti că aceasta a fost trimisă din cer, de Însuşi Domnul Iisus Hristos a cărui Înviere o prăznuiesc. 
  
Fie ca această taină unică a coborârii Luminii la Sfântul Mormânt al Domnului, să ducă la unirea oamenilor, în special a credincioşilor, că pentru aceasta S-a jertfit de bunăvoie pe cruce Domnul nostru, a murit şi a înviat!  
  
Şi glasurile credincioşilor unite cu cele ale îngerilor se aud şi pe pământ dar şi în ceruri cântând: HRISTOS A ÎNVIAT! 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Lumina Sfântului Mormânt (II) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 834, Anul III, 13 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!