CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Marturii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 474 din 18 aprilie 2012        Toate Articolele Autorului

Lumina Învierii simbol al Sfintei Treimi pogorâtă în noi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lumina Învierii simbol al Sfintei Treimi coborâtă în noi 
  
Încă de când eram copil, deşi era interzis să mergem la Biserică, totuşi mă duceam împreună cu mama, făcând în aşa fel să nu fiu observat, pe motiv că dacă eram văzut riscam să fiu exmatriculat din şcoală. Tata nu mergea, altfel era dat afară din servici. 
  
Astfel se împleteau două emoţii: una a frumuseţii slujbei şi al melosului din versurile “Hristos a Înviat! “, şi alta al fricii pentru a nu fiu văzut.Aceste două emoţii se împleteau într-un sentiment inefabil pe care îl simt şi astăzi după mai bine de şaizeci de ani. 
  
În Săptămâna Mare, din anul acesta, după ce am fost la denia “Celor 12 Evanghelii” şi la “Prohod”, când am dat ocol Bisericii din cartierul clujan în care locuiesc, trecând pe sub giulgiu, simbolizând trupul lui Iisus, am aşteptat cu emoţie “Învierea” din noaptea de sâmbătă spre Duminică. 
  
După ce am terminat toate pregătirile pentru ziua de Paşti, împreună cu soţia mea, poeta Titina Nica Ţene, pe la ora 23 am plecat spre Biserică.Dinspre difuzoarele instalate afară răzbăteau peste tot cartierul cântece religioase. Mergând, un fior mi-a străbătut întreg corpul.Imagini şi amintiri din copilărie îmi reveneau în memorie ca secvenţele unui film, având ca fond muzical aceste impresionante cântece. Mi-am zis în gând: iată câ în noaptea Învierii, renaşte şi în gând o parte din viaţa trăită. 
  
Până a ajunge la Biserică pe fondul amintirilor ce năvăleau în memorie am început să compun o poezie. Am să o redau mai jos. 
  
Ajunşi la Biserică, am constatat că nu se putea intra. Mulţimea se aşezase în faţa intrării. Am rămas şi noi afară. Când în difuzoare preotul a zis ”Veniţi de luaţi Lumină! “, un freamăt a cuprins masa de credincioşi. Freamătul semăna, parcă, cu emoţia mea din copilărie. Cu lumânările aprinse, ferind flacăra cu palma mâinii să nu se stingă, am ascultat Slujba Învierii şi cîntecul “ Hristos a Înviat!“ 
  
Toată acea atmosferă mă înfiora. Parcă simţeam că Sfânta Treime pogorâse în mine. Iar eu meşteşugeam poemul în gând. Să fi fost înspiraţia venită de la Lumina Dumnezeiască, simbolul Sfintei Treimi?  
  
După Slujba Învierii am luat într-o cană anafură, amestecată cu vin alb, care i se mai spune „Paşti”, ce reprezintă trupul şi sângele Domnului.Ajunşi acasă am plimbat lumânarea aprinsă prin toate camerele şi după ce am stins-o am aşezato cu grije la Icoană. În tot acest timp memoria “ frământa“ versurile şi strofele pe care le compuneam. Creaţia mea a fost întreruptă de telefoanele fiilor mei , istoricul şi scriitorul dr. Ionuţ Ţene şi Florin Ţene, producător la o Televiziune din Cluj, pentru a ne ura “Sărbători fericite” şi tradiţionalul “Hristos a Înviat!”În prima zi de Paşti m-am aşezat la calculator şi am scris din memorie poemul ”Lumină pentru mama “, pe care îl redau mai jos. 
  
Când scriu aceste rânduri mă gândesc la cititorii mei , cărora la spun ”Hristos a Înviat “, inclusiv scriitorului de talent şi ziaristului Menuţ Maximinian, pentru care am o deosebită stimă. 
  
Lumină pentru Mama 
  
În fiecare zi îţi aprind din inimă lumina, 
  
Lumânare, mamă, pentru sufletu-ţi umil, 
  
De am greşit ,îmi port şi-acuma vina 
  
furnicilor strivite sub călcâiul de copil. 
  
Îmi port crucea plecării mele din sat, 
  
Alergând după fluturi sub cerul depărtării, 
  
Iar dacă,uneori,am căzut în păcat, 
  
Îţi cer iertare, mamă, la ceasul înserării. 
  
Îmi aprinzi zorii luminii ce n-o vezi, 
  
Eu,lumânării zilei mă închin sfios, 
  
De Sus,ştiu,tu prin lume mă urmezi 
  
Şi mă-ndrepţi cu sfaturi când fac ceva pe dos. 
  
Iubire şi cald era mamă lângă tine 
  
În universul casei în amintire rămas, 
  
Dar o chemare încolţea, pe-atunci,în mine, 
  
Destinul îmi pregătise-un Pegas... 
  
De-atunci colind prin păduri înşelătoare 
  
Tezaur de invidie, ură şi venin. 
  
Am mai venit la casa albastră pe-o cărare 
  
Iar tu în ochi aveai lumină mai puţin 
  
Aşteptai tăcută cu fruntea de fereastră 
  
Aveai în ochi aşchii de întuneric 
  
Iar gându-ţi trimis spre mine-pasăre măiastră 
  
Doar el mă cuprindea în mieziul sferic. 
  
O iubire de tine îmi intă-n sânge mamă 
  
Cu ghiocei, muşcate şi miros de pelin, 
  
Dojeana-ţi blândă aş lua-o acum în seamă 
  
Şi m-aş întoarce acasă pe urme de senin. 
  
Un dor îmi coboară în inimă de casă 
  
De truda tatei, a ta şi de înserate mângâieri, 
  
Însă urma voastră de aer rămasă 
  
Când o ating se preface-n ieri 
  
În fiecare zi îţi aprind din inmă lumina, 
  
Lumânare, mamă, pentru sufletu-ţi umil, 
  
De am greşit, îmi port şi-acuma vina 
  
Furnicilor strivite sub călcâiul de copil. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
Membru corespondent al Academiei Română Americană 
  
Preşedintele Ligi Scriitorilor Români 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Lumina Învierii simbol al Sfintei Treimi pogorâtă în noi / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 474, Anul II, 18 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!