AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Paul Gheorghiu         Publicat în: Ediţia nr. 1150 din 23 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

Lume multă, câtă frunză câtă iarbă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

De unde atâta agitaţie pe stradă? Mai mult chiar, agitaţia tinde către o formă de ură colectivă, ca să nu zic de nebunie. Fiecare individ este agitat, nervos şi mânios, pe toţi cei din jur. Fie că este pieton sau şofer, individul, în special cel din metropolă, se regăseşte mereu în postura de războinic, el singur împotriva tuturor. Numai că aici nu este vorba de singur individ împotriva tuturor, ci mai degrabă împotriva oricărui alt individ din jur.  

Încercând să găsesc argumente logice sau eventuale justificări pentru un astfel de comportament, stau uneori şi mă gândesc, dacă nu cumva acest număr mare de indivizi pe metru pătrat este cauza tuturor acestor porniri animalice şi primitive. Imediat îmi vine în minte următorul exemplu: să închidem într-o cameră de câţiva metri pătraţi, vreo douăzeci de persoane, fiecăreia dintre acestea revenindu-i un spaţiu foarte mic, pentru desfăşurarea activităţii. În scurt timp, vor începe scandaluri între indivizi. Acum, să mai complicăm un pic situaţia: după o zi în care cei douăzeci de indivizi nu au primit mâncare, aceştia vor primi două pâini. Situaţia devine şi mai tensionată, lupta pentru supravieţuire îşi va spune cuvântul, iar aceasta va fi facută cu orice preţ. Acum, nu se mai pune problema diplomaţiei, ci toată situaţia va decurge către un conflict deschis între cei captivi, într-un fel animalic.Nu aş dori să duc exemplul la extrem, considerând că aceştia nu vor mai primi hrană nici în următoarele zile, deznodământul situaţiei fiind greu de intuit.  

Dacă la scară micro, situaţia se arată aşa cum am prezentat-o mai sus, la scară macro, situaţia suferă complicaţii majore, iar rezultatul acestor complicaţii îl putem observa zilnic, în orice loc aglomerat al oricărei metropole. Cum nivelul de educaţie şi legile stricte ar fi fost singurele care ar mai fi atenuat efectele acestei aglomeraţii, este foarte greu de imaginat o ameliorare a acestei stări de fapt în anii ce vor urma.  

Poate că îndepărtarea omului de natură a avut o importantă influenţă în amplificarea gradului de agitaţie citadin, poate că alimentaţia bazată în mare parte pe compuşi artificiali, stilul de viaţă trepidant şi în viteză, goana după bani şi îmbogăţire, goana după celebritate şi superioritate ieftină în faţa celorlalţi, toate acestea cumulate sau în parte, au reuşit să modeleze trăsăturile indivizilor citadini, de cele mai multe ori, în adevarate brute ce se consideră oameni civilizaţi. Ei se consideră civilizaţi doar pentru că vieţuiesc în buricul oraşului, în plină “civilizaţie”, aşa cum o numesc ei, însă această etichetă va rămâne întodeauna doar la nivel… declarativ.  

Iată cum acest cuvânt „civilizaţie”, devine o sabie cu două tăişuri, mânuită cu inconştienţa unui copil într-o aglomeraţie de adulţi.  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Lume multă, câtă frunză câtă iarbă / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1150, Anul IV, 23 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!