AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1044 din 09 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

LUCRĂRI MINIERE SPECIALE ÎN MINERIT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

LUCRĂRI MINIERE SPECIALE ÎN MINERIT  

 

Dacă galeriile şi suitorii sunt lucrări obişnuite în minerit, există şi lucrări miniere speciale. Cele mai neobişnuite lucrări miniere speciale sunt lucrările pentru turnuri de puţuri din subteran. Când m-am transferat la mina Haneş, primul loc de muncă a fost săparea planului înclinat care avea să asigure trecerea cablului pentru colivia puţului. Până la ora respectivă puţul era deservit de o maşină de extracţie provizorie care nu putea să ducă colivia decât până la orizontul -80 metri, dar puţul se adâncea şi era necesară o maşină de extracţie mult mai puternică care să aibă un tambur mult mai mare pentru a ajunge şi la -200 metri adâncime. Norocul pentru marea excavaţie a fost că era plasată în roca dură a muntelui şi nu necesita susţinere în lemn sau alte materiale. Desigur că după terminarea construcţiei pentru siguranţa exploatării necesita să fie susţinută în beton. Am lucrat la acest obiectiv timp de o lună, dar în luna următoare am fost trimişi la săparea jompului şi staţiei de pompe pentru evacuarea apei din subteran de la nivelul cel mai de jos la acea dată -120 metri. Trebuie să precizez că la mina Haneş orizonturile era plasate din 40 în 40 metri pe verticală. De la orizontul -80 metri la noul loc de muncă trebuia să coborâm pe scări. Evacuarea materialului excavat se realiza în totalitate manual şi implica o mare forţă de muncă, căci trebuia ca obişnuitul troc în care încărcam materialul îl dădeam din mână în mână până ajungea în vagonet.  

Ajuns la mina din Moldova Nouă ca miner nu am avut ocazia să particip la astfel de lucrări speciale. Dar ajuns maistru miner am avut în subordine lucrări speciale, fiindcă am lucrat câţiva ani buni la sectorul de investiţii. Primele astfel de lucrări au fost rampele de încărcare automată a vagonetelor la Puţul Principal al Minei Centrale Suvarov care urma să fie dat în folosinţă pentru a mări capacitatea de producţie din subteran. O altă lucrare a fost staţia Trafo de la orizontul -150 metri care urma să adăpostească instalaţiile electrice necesare bunei funcţionări ale mai multor utilaje electrice, precum transportul cu locomotive electrice, a ventilatoarelor pentru aerajul minei cât şi a staţiei de pompare a apelor reziduale din mină care se construia la orizontul -200 metri. Cele mai mari probleme le-am întâmpinat la săparea staţiei trafo de la orizonul -150 metri, deoarece era necesară betonarea concomitent cu săparea, aceasta în condiţiile în care camerele respective erau mult mai mari decât o galerie obişnuită, sau chiar decât dimensiunile unui tunel C.F.R.  

La aceste lucrări speciale erau repartizate brigăzile conduse de mineri cu experienţă, iar mina nu ducea lipsă de astfel de mineri. Aveam să mă întâlnesc cu mineri cu care lucrasem la Baia de Arieş, dar şi cu mineri veniţi de la alte mine, dar care erau localnici. Voi aminti pe minerul Arcadie CAZACU, cât şi brigadierul miner Ion CÂRPEANU, aceştia fiind foarte stăpâni pe meseria de miner, ceea ce dădea multă siguranţă atât subordonaţilor dar şi conducătorilor tehnici.  

La sectorul Investiţii am avut ca şi conducători tehnici pe; Ioan BAR Şef de sector, inginerul Constantin ALBU, maistrul principal miner Carol TOLVAI. Toate aceste lucrări trebuiau date în folosinţă la termene precise, pentru ca scoaterea minereului de cupru la suprafaţă, conform planului de exploatare stabilit de conducerea ministerului şi a Întreprinderii Miniere Moldova Nouă să nu aibă nici o întârziere. Întreprinderea Minieră Moldova Nouă era în plină ascensiune în acei ani a deceniului opt din secolul XX.  

Lucrările de betonare ale acestor lucrări era asigurată de brigăzi specializate conduse de mineri cu experienţă precum Petru MOCRIŞ.  

 

Referinţă Bibliografică:
LUCRĂRI MINIERE SPECIALE ÎN MINERIT / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1044, Anul III, 09 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!