CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1104 din 08 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Lucian Bolcaş. Pierderile, ca alternativă câştigătoare a vieţii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Aplicarea stricto-sensu a noţiunii de rigurozitate în analiza biografiei unei personalităţi cum este Lucian Bolcaş ar trebui să înlăture congruentele unei creionări afective, asertorice, care se pretează într-un eseu, în favoarea simplităţii descriptive, dar bazate pe termenii exactităţii: data, locul, fapta! O astfel de biografie trebuie să se configureze într-o schemă cu punct şi virgulă contrapuse oricărei figuri de stil. Aceasta, nu din altă consideraţie mai temeinică decât teama scăpării vreunei enunţări false, faţă de care senatorul Lucian Bolcaş şi avocat totodată, ar răspunde cu două, trei metafore controlate, în măsură să clarifice faptul că între adjectivul şi predicatul vieţii, legătura e făcută de conştiinţă, iar o deplasare de la acest raport poate duce la o eşuare în propria umilire.  

Inteligenţa decidabilă între inteligenţă şi inteligenţă e singura valabilitate a unei conversaţii cu senatorul Lucian Bolcaş care impune prin prestaţia conversaţiei sale, regula că nu are ce discuta cu omul prost! Acesta, fie îşi răceşte gura degeaba, fie îşi elucidează o vulnerabilitate la nivelul acumulărilor cerebrale! Pe senatorul Lucian Bolcaş, de multe ori, mai bine îl asculţi şi taci.  

S-au rostit în ce îl priveşte, atâtea propoziţii care indică în mai mică sau mai mare măsură proporţiile normative ale logicii. Adevărul sau neadevărul l-au raportat pe senatorul Lucian Bolcaş la realitate sau la teorii speculative. Ceea ce îl caracterizează preponderent este neocolirea confruntărilor cu adversarii de principii care exagerează deosebirile dintre opinii şi războaie, uneori confundându-le prin urcarea primelor la înverşunarea celorlalte. Calm şi inteligent, răspunde opiniei cu opinia şi războiului tot cu opinia, ca totală şi unică măsură. Exponentele armelor sale sunt opinia şi numai opinia, întotdeauna la rang de inteligenţă. Nu aplică absolutizant decât adevărul acoperit de dovadă, în expunerea propriilor opinii, nu e stăruitor în a apăra adevăruri ipotetice, ci doar adevăruri dacă nu demonstrate, demonstrabile. Prin urmare nu se încaieră în luptele spuselor care bat câmpii.  

Instanţa de legitimitate clădită din faptele proprii renovează de fiecare dată orice încercare de ştirbire a biografiei sale şi anulează ipoteticul sau contorsiunile biografice. S-a spus, de pildă, că este antisemit, pe când evreii au spus că nu este. Cum poate fi antisemit dacă nu s-a exprimat sau nu a acţionat împotriva evreilor (cum să fie focul împotriva lutului, când de fapt îl întăreşte, pe ceară topind-o ?) ?! Cu toate acestea, încă este catalogat ca antisemit de către cei complăcuţi în manipulare şi structurile făurite de manipulare. Evreii, prin vocile legitime, cele mai avizate, ale comunităţii lor din România nu au a-i reproşa ceva lui Lucian Bolcaş, în schimb au adversarii binelui ţăriii care aruncă invective fără legătură cu problema antisemitismului ci cu faţeta politicii de încremenire a dictaturii în România.  

A fost nominalizat pentru rangul de judecător al Curţii Constituţionale a României dar a trebuit să răspundă la grandoarea decadenţei şi mişeliei politice din concepţiile şi practica unora, cu onoarea retragerii. A fost de părere că implicaţia sa pe un zgomot al fricii de lege şi dreptate ar teoretiza luptele împotriva numirii sale dar şi împotriva susţinătorilor săi ceea ce ar prelungi agitaţia de pe scena politică românească, şi aşa febrilă în momentul acela şi acesta.  

Dacă avem în vedere judecăţile dominante în prezent, în spatele maselor zpăcite dinspre vârf înspre talpă, pasul senatorului Lucian Bolcaş este de fapt nu un pas înapoi ci un pas pe loc, deoarece nu a plecat nicăieri şi, deşi nu-şi poate oferi contribuţia sa pentru ţară de la demnitatea instituţională de judecător al Curţii Constituţionale, o face în continuare de jos, din mijlocul oamenilor, articulând nişte discursuri publice care incită la poziţia în picioare şi de veghe!  

Poate că totuşi, cândva, se vor răscroi vremurile la matcă iar locul la Curtea Constituţională a României, al senatorului şi avocatului Lucian Bolcaş, va rămâne în aşteptare. În picioare şi în veghe, până atunci...!  

Oricum, azi, fără a submina în vreun fel compatibilitatea senatorului Toni Greblă, promovat în demnitatea de judecător la Curtea Constituţională, în locul senatorului Lucian Bolcaş, renunţarea acestuia la numire, după plecarea la CEDO a judecătoarei Iulia Motoc, este o pierdere pentru România! Mereu, pierderile ni se oferă ca alternativă câştigătoare a vieţii noastre, în România!  

(Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Lucian Bolcaş. Pierderile, ca alternativă câştigătoare a vieţii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1104, Anul IV, 08 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!