CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Lucas Aristodemou         Publicat în: Ediţia nr. 1153 din 26 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

Loucas ARISTODEMOU - DESPRE CARTEA „CIPRU, COROLĂ DE LUMINĂ VIE”, AUTOR GEORGETA RESTEMAN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Am fost curios să văd cum percepe un străin, dar mai ales un român, ţara mea!”  
 
Să te pronunţi asupra unei cărţi despre ţara ta, nu e un lucru deloc uşor, mai ales când autorul ei este o doamnă pe care ai avut ocazia să o cunoşti şi să-i apreciezi nu numai latura spirituală - calitatea de scriitor şi poet, dar şi aceea de om! Pe lângă asta trebuie să mărturisesc că este pentru prima dată când mi se oferă o asemenea ocazie, pe care am acceptat-o cu plăcere, constituind totodată şi o provocare purtătoare de energie pozitivă, aşa cum îmi place mie, în general, să mă manifest.  
 
Doamna Georgeta Minodora Resteman are o impresionantă capacitate de a analiza în profunzime a ceea ce vede. O sensibilitate de a transforma totul, chiar şi cel mai ordinar fapt, într-o poezie. Lecturând cartea ei despre Cipru dar şi multe dintre poeziile scrise de ea - care mi-au oferit marea plăcere să călătoresc prin universul literar românesc, după mulţi ani -, eu nu pot să o văd altfel decât ca pe o pictoriţă căreia nu-i poate scăpa de înfrumuseţare nici cel mai mic amănunt.  
 
Am avut norocul să o cunosc într-o seară plăcută, în vara anului 2013 în casa unor prieteni, Andreas, cipriot, şi Geta, soţia lui româncă. În seara aceea am povestit multe, mi-am amintit de perioada în care eu îmi făcusem studiile universitare, şi mai apoi doctorale, la Politehnica din Bucureşti (1966-1977). Atunci Doamna Georgeta Minodora Resteman a avut bunăvoinţa să-mi înmâneze cartea ei „CIPRU - Corolă de lumină vie”, în limba română.  
 
În seara acea am ajuns acasă, târziu dar nu am putut rezista tentaţiei de a deschide cartea şi a parcurge cuprinsul şi primele pagini. Eram curios să văd, sumar, cam cum poate vedea un străin şi mai ales un român, ţara mea. A doua zi, deşi aveam deja o carte începută şi neterminată, am lăsat-o la o parte şi am luat în mâna cartea doamnei Georgeta Minodora Resteman.  
 
Mintea mea nu a întârziat să lege acest fapt de o amintire din anii petrecuţi în România şi prima legătură a făcut-o cu o plăcută surpriză avută, la rândul meu, frecventând Biblioteca Naţională a României din Piaţa Palatului, unde ajungeam destul de des în timpul studiilor universitare. Mi-am adus aminte de cartea de poezii a poetului cipriot Theodosis Pierides, cu titlul „Un poet străin se plimbă prin Bucureşti” -legătura fiind firească şi pornită din aceeaşi curiozitate de a afla cum a văzut şi a descris un cipriot prin intermediul sensibilităţii poetice, Bucureştiul.  
 
Rugămintea doamnei Georgeta Minodora Resteman, era clară: să citesc cartea şi să-mi spun părerea despre ea din punctul de vederea al unui cipriot care înţelege şi vorbeşte limba romană. Prima impresie creată nu a fost atât caracterul ei de reportaj, nici de călătorie, nici chiar cel de istorie. Prima şi predominanta impresie care a durat de la început până la capăt a fost cea transmisă prin culoare, de albul pământului, de albastrul cerului şi mai ales de lumina arzătoare a soarelui, toate - caracteristici ale acestui colţ de lume mediteranean – dându-ţi senzaţia aceea de lumină „VIE”, cum autoarea, în stil poetic, a rezumat-o.  
 
Pe tot parcursul cărţii am simţit dorinţa ardentă a vizitatorului acestui “petic de pământ”, de a-l parcurge cu maximă atenţie şi, mai ales, de-a nu-i scăpa nici un detaliu de culoare, de lumină, de cultură, de tradiţie şi de-a “sorbi”, în toate sensurile posibile, tot ce se întindea în jurul ei. Pe undeva am vizionat un om „îmbătat” de toată realitatea ce se desfăşura în locurile pe care le-a vizitat.  
 
La mine au trecut pe plan secundar elementele de perfecţiune ale unei cărţi în sine. Dar am recunoscut că, prin “beţia” autoarei de a nu scăpa nici măcar o picătură din “vinul” oferit de peisaj, de istorie, de cultură, de viaţă, de mentalitate, de cultură - deosebită de cea cu care ea era o obişnuită, au căpătat dimensiuni minore orice mici carenţe care ar putea apărea, inevitabil, în structurarea unei cărţi.  
 
M-a impresionat însă, la grad superior, bunăvoinţa şi interesul sferic şi integral al autoarei de a lega omul acestor locuri şi viaţa lui pământeană de creaţiile lui, de evoluţia lui „VIE”, evoluţie dezlănţuită într-o adevărată revărsare de dragoste omenească, din antichitate până în zilele noastre.  
 
Impresionant este efortul Georgetei Resteman de a integra în viaţa cipriotă şi viaţa marii comunităţii româneşti care trăieşte şi munceşte în Cipru. Ea nu numai că s-a aflat lângă românii de aici, dar a participat la activităţile lor, încercând să-i ajute în diverse moduri; pentru mine, rol primordial are efortul autoarei de a deschide şi îmbogăţi viaţa spirituală a românilor din Cipru, orientarea spre cultură prin intermediul lecturii – aducând în Cipru 1300 de volume de carte în limba română, donate de către scriitori din ţara-mamă, fapt ce a dus la înfiinţarea de mini-biblioteci româneşti în trei oraşe cipriote (Pafos, Limassol, Nicosia).  
 
Cu plăcere am aceptat rugămintea doamnei Georgeta Resteman de a reciti cartea ei după efectuarea unor corecturi, sugerate chiar de mine după prima lectură, în scopul de a clarifica unele aspecte pe care autoarea, din cauza faptului că s-a folosit doar de surse documentare aflate la îndemâna oricărui vizitator al Ciprului, fără a avea un consultant local. Chiar mai mult, cu sinceritate spun că am considerat-o ca fiind o onoare recitirea, ca apoi să-mi spun din nou părerea. Lectura nu a fost deloc dificilă, fiindcă doamna Resteman, caracterizată printr-o sensibilitate de fără sfârşit, a avut grijă să mi-o ofere într-o formă uşor de citit.  
 
Multe ar mai fi de spus despre cartea această frumoasă a doamnei Georgeta Minodora Resteman, dar nu intenţionez să epuizez acum şi aici comentariul şi nici să fiu exhaustiv asupra conţinutului ei. Las plăcerea de a descoperi conţinutul acestei scrieri de suflet cititorului care va avea norocul să ţină în mână această carte şi să se bucure de plăcerea de a o savura până la capăt, pentru că eu o recomand cu toată căldura şi sinceritatea.  
 
Dr. Loucas ARISTODEMOU  
Nicosia, Cipru  
20 februarie 2014  
---------------------------------  
 
ARISTODEMOU Loucas (Dr. Ing) este Preşedintele Organizaţiei pentru Protecţia Consumatorului din Cipru. Între anii 1966-1977 îşi face studiile universitare si apoi doctorale în România, la Politehnica din Bucureşti. Vorbeşte (şi scrie) perfect în limba română, este un bun prieten al României şi al românilor, amintindu-şi cu plăcere de perioada studiilor. (Rexlibris Media Group)  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Loucas ARISTODEMOU - DESPRE CARTEA „CIPRU, COROLĂ DE LUMINĂ VIE”, AUTOR GEORGETA RESTEMAN / Lucas Aristodemou : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1153, Anul IV, 26 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Lucas Aristodemou : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lucas Aristodemou
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!