CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comunicate >  


Autor: Loredana Tudor Tomescu         Publicat în: Ediţia nr. 800 din 10 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Loredana TUDOR-TOMESCU - LANSAREA ANTOLOGIEI DE POEZIE ROMÂNEASCĂ „TESTAMENT – ANTHOLOGY OF MODERN ROMANIAN VERSE” LA SYDNEY
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Nu-i aşa că, dacă ţi-aş săruta talpa piciorului, ai şchiopăta puţin, de teamă să nu-mi striveşti sărutul?”... Poate poezia ultra vizuală a lui Nichita Stănescu să încapă, confortabil şi plenar, în spaţiul de mult prea multe ori îngust al traducerii într-o altă limbă? Traducerea lui în peste 20 de limbi ne arată că da. Dar poezia Anei Blandiana? Dar a lui Nicolae Labis sau Mircea Cărtărescu, a Magdei Isanos sau a Doinei Uricariu? Dar dialogul cu Dumnezeu al întemniţatului de către „fraţii săi” - poezia lui Radu Gyr?  
 
O nouă antologie de poezie românească, conţinând poeme semnate de cei menţionaţi mai sus, precum şi de Bacovia, Minulescu, Blaga, Alecsandri, Coşbuc, Arghezi, Macedonski, obligatoriu Eminescu, St. Augustin Doinaş, Marin Sorescu, Nora Iuga, Cezar Ivanescu, Ileana Malancioru, Grigore Vieru (şi încă) şi se adăugă unei serii (sărace, totuşi, ceea ce o face cu atât mai binevenită pe cea în discuţie) de antologii de poezie românească. În total, 80 de poeme şi 57 de poeţi.  
 
De data aceasta este vorba de un demers editorial de traduceri venit din afară României, sub semnătură lui Daniel Ioniţă, relocat de mulţi ani în Australia, la Sydney, unde s-a specializat în Organisational Improvement, cu arie de acoperire pe mai multe industrii, profil cu care conturează şi o frumoasă cariera pedagogică la University of Technology, Sydney.  
 
„Testament” este titlul antologiei în cauză, publicat de Editura Minerva şi care, după un circuit de lansări în ţară, în cursul anului trecut, într-un cadru fastuos al artelor creionat de participarea unor actori, muzicieni, literaţi renumiţi, din spaţiul artelor româneşti, iată că a avut şi la Sydney lansarea ediţiei bilingve, cu o frumoasă prefaţă semnată de renumitul critic Alex Ştefănescu, ceea ce constituie în sine un indiscutabil gir valoric. Varianta autraliană a evenimentului a avut loc la librăria Gleeboks din Glebe, Sydney.  
 
Mergând pe principiul lansării-spectacol din România, şi de data aceasta lansarea s-a încadrat perfect în definiţia a ceea ce înseamnă cu adevărat „eveniment”. Cartea beneficiat de prezentare din partea câtorva personalitati, atât din cadrul comunităţii române, cât şi din partea australiană. Consulul General al României la Sydney, dl Floricel Mocanu, scriitoarea Mihaela Cristescu, Associate professor Daniel Reynaud, Eva Foster, Tudor Bucea şi, bineînţeles, autorul, au avut ceva de spus despre carte, despre demersul acesta editorial în sine, despre literatura română în general, cu accent pe poezie. Un recital de muzică şi poezie cu Tug Dumbly (poet) Anikiko şi Daniel Reynauld, în reprize, a interferat fericit cu speech-urile celor mai sus amintiţi, în spiritul bunei înţelegeri dintotdeauna dintre vers şi cântec.  
 
Loredana TUDOR-TOMESCU  
Creative Director  
Romanian Australian Cultural Society “Southern Cross” Inc.  
Sydney, New South Wales, Australia  
10 martie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Loredana TUDOR-TOMESCU - LANSAREA ANTOLOGIEI DE POEZIE ROMÂNEASCĂ „TESTAMENT – ANTHOLOGY OF MODERN ROMANIAN VERSE” LA SYDNEY / Loredana Tudor Tomescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 800, Anul III, 10 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Loredana Tudor Tomescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Loredana Tudor Tomescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!