CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Loredana Balthazar         Publicat în: Ediţia nr. 958 din 15 august 2013        Toate Articolele Autorului

Loredana BALTHAZAR - INTERVIU CU SOPRANA MIRELA UNGUREANU-BISER
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La Bucureşti m-am întâlnit cu o artistă din America, soprana Mirela Ungureanu-Biser care mi-a vorbit pe scurt despre renumitul regizor american Bernard Uzan.  
 
Loredana BALTHAZAR: Ştiu că ai avut ocazia să-l cunoşti personal pe marele regizor american Bernard Uzan în „Pescuitorii de perle” de G. Bizet la Opera din Charlotte, USA. Cum se comportă cu artistii?  
 
Mirela UNGUREANU-BISER: Da, este adevărat. Ştiu că mulţi artişti din domeniul operei îşi doresc colaborarea cu el, însă eu am avut acest noroc! Bernard Uzan este un regizor care m-a impresionat profund cu energia şi felul lui de a lucra în scenă. Cerea de la tot ansamblul concentrare şi deasemenea multă energie. Este un regizor care te inspiră, dar în acelaşi timp te lasă să-ţi dezvolţi rolul şi din imaginaţia ta. Fiind născut în Tunisia, iar mai apoi trăind mult timp la Paris, cunoaşte foarte bine literatura franceză şi prin asta, prin viziunea sa pur franceză, a reuşit foarte mult să inspire ansamblul artistic.  
 
Loredana BALTHAZAR: Ai afirmat acum caţiva ani în Ziarul „The Alternative” din Canada, că în zilele noastre artiştii de operă au înţeles că trebuie să fie deopotriva şi buni actori. Cum ţi s-a părut montarea acestei opere: în stil clasic sau modern?  
 
Mirela UNGUREANU-BISER: A fost o combinaţie interesantă între clasic şi modern în sensul că artiştii au fost îmbrăcaţi în costume clasice cerute de epoca în care s-a scris opera, însă decorul a rămas acelaşi de la început până la sfârşit prioiectând imagini computerizate pe parcursul operei: plaja, focul, palmierii, etc. în funcţie de mesajul operei.  
 
Loredana BALTHAZAR: Regizorii de operă caută mereu experimente noi. Ce ţi s-a părut interesant în concepţia regizorală a lui Bernard Uzan?  
 
Mirela UNGUREANU-BISER: Bernard Uzan este un iubitor de frumos şi a căutat tot timpul ca spectacolul să aibă un aspect plăcut. A fost foarte atent ca toţi artiştii să se vadă pe scenă. Au fost însă şi multe momente unde a împărţit ansamblul artistic cântându-se atât pe scenă cât şi şi din spatele acesteia (culise).  
 
Loredana BALTHAZAR: Cum te-ai simţit în prezenta lui la repetiţii? Cum erau repetitiile, grele şi lungi?  
 
Mirela UNGUREANU-BISER: Bernard Uzan este un om cu o mare experienţă, ştie să creeze o atmosferă foarte lejeră la repetiţii. Trebuie să îţi spun că este extraordinar de ocupat, de aceea timpul nu i-a permis să stea decât două din cele trei săptămâni de repetiţii, rămânând în continuare să fie suplinit de asistenta lui. Însă lipsa timpului nu a însemnat ca repetiţiile să se prelungească mai mult decât era scris în programul nostru. Trebuie să precizez că el fiind un regizor foarte pregătit şi eficient şi-a împărţit foarte bine orele de repetiţii. O altă latură deosebită este felul lui de a lucra cu artişti de orice nivel, având mereu răbdare... şi un umor care îl caracterizează, explicând un lucru de mai multe ori dacă era nevoie.  
 
Loredana BALTHAZAR: Cum a fost primită regia operei de către public şi de critică?  
 
Mirela UNGUREANU-BISER: Senzaţional! Când s-a ridicat prima dată cortina şi publicul a văzut templu din Bahamas pus în scenă extrem de realist, cu plaja şi luna care se reflecta în ocean proiectacte pe fundal, au strigat „bravo“! De obicei se strigă „bravo“ la sfârşitul ariilor, dar de data aceasta a fost complet altfel. Critica a scris că a fost cel mai frumos spectacol care s-a văzut până acum la Opera din Charlotte, iar ca regizor şi scenograf, francezul Bernard Uzan, a ales decoruri magnifice cu proecţii ultra-realiste.  
 
Loredana BALTHAZAR: În finalul interviului doresc să te întreb cât de important crezi că este rolul regizorului la scena?  
 
Mirela UNGUREANU-BISER: Regizorul este foarte important deoarece rolul lui este să inspire tot ansamblul artistic, iar dacă un regizor nu ţi-a dat de gândit din punct de vedere artistic după prima repetitie, nu este un regizor foarte bun. De fapt eu mă bucur când regizorul mă lasă într-o nebuloasă la început. Ce înseamna asta pentru mine? Consider că îmi oferă un alt punct de vedere decât al meu când e vorba de rol, că vrea să îmi dea ceva nou de gândit lăsându-mă să redescopăr rolul înca o dată.  
 
Loredana BALTHAZAR: Mulţumesc pentru interviul foarte interesant acordat şi poate o să te vedem şi pe scenele din România împărtăşindu-ne din experienţa ta americană.  
 
Mirela UNGUREANU-BISER: Şi eu îţi mulţumesc la rândul meu. Desigur dacă timpul îmi va permite voi veni cu bucurie. Sper ca ocazia să se ivească cât de curând.  
 
Loredana BALTHAZAR  
membra a Uniunii muzicologilor-Bucuresti  
iunie 2013, Bucureşti  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Loredana BALTHAZAR - INTERVIU CU SOPRANA MIRELA UNGUREANU-BISER / Loredana Balthazar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 958, Anul III, 15 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Loredana Balthazar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Loredana Balthazar
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!