CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Aurel Avram Stănescu         Publicat în: Ediţia nr. 357 din 23 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

 „DOLOR” de Angela Nache-Mamier (Suferinţele altruistului). Liviu Oifileanu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Apărută la Editura Clapas din Franţa în anul 2007, cu prefaţa a doi scriitori din Montpellier – Anne şi Frederic Miquel, cartea de poeme „Dolor” a poetei Angela Nache-Mamier se poate înscrie cu uşurinţă în „căsuţa mendeleeviană” a literaturii de atitudine socială, a luptei pentru adevăr în genul cunoscutelor trasee deschise de un George Coşbuc sau Octavian Goga în poezia română a primului sfert din secolul 20, cu inerente schimbări de macaz dată fiind tema inedită asupra căreia poeta bate monedă nouă: viaţa nomazilor de etnie romă în mileniul III. 
  
Un scurt-metraj cu imagini „de la locul faptei”, unde ţiganii pot fi văzuţi cerşind, născându-şi plozii în boscheţii de la periferia marilor oraşe europene. Din prefaţă reiese ca deranjant un lucru, anume imaginea de veşnic „popor sărac”, atribuită spaţiului românesc. Dacă ne uităm însă înapoi în istorie, vom putea afla cu uşurinţă că poporul român a fost adus în starea asta de colonizatorii săi cu ajutorul parveniţilor politici şi economici. Comunismul nu s-a născut în România, iar suferinţele românilor pe timpul dictaturii ceauşiste nu sunt bancuri pentru serate dansante. Poporul român, nu este neamul romilor, chiar dacă aceştia sunt cetăţeni români, aşa cum poate deveni un marocan cetăţean francez. Şi poporul român nu a ocupat nici un teritoriu pentru a-l învăţa cu forţa limba franceză ... asta ca o paranteză. 
  
Deschiderea graniţelor în urma căderii regimurilor totalitare din estul Europei a favorizat emigrarea a sute de mii de oameni înspre ţările ei înstărite, în căutarea unei vieţi mai bune. Puţini au reuşit să încropească un rost, chiar şi dintre celelalte etnii „ieşite la plimbare în lume”. De romi s-a ales praful. Vechile prejudecăţi puse pe seama isteţimii lor diabolice în arta furtişagului, tronează încă alături de stigmatul mizeriei în mintea cetăţeanului european, obişnuit să comunice mai adânc cu un patruped decât cu o persoană de etnie romă. Concluzia tristă că omul modern nu s-a revoluţionat în interior e clară.  
  
Un poem poartă drept titlu numele unui tânăr scriitor de 37 de ani – Paul Grigore, asasinat de Securitatea regimului ceauşist; sub un alt titlu ca „examene la oral (20 de ani după Ceauşescu)” autoarea descrie modul care francezii o interpelează în legătură cu perioada comunistă nevenindu-le a crede oroarea pe care poporul român a trăit-o nu departe de ei. 
  
Fiind alcătuită în mod bilingv - în franceză şi română, poemele cărţii de faţă sunt considerate de prefaţatorii antenumiţi ca uşor laconice dar de o mare putere expresivă şi, într-adevăr, poeta expiază artistic prin actul rememorării suferinţele trăite în România, ţara ei natală, şi încă o dată prin aducere-aminte, în Franţa drept ţară de adopţie. 
  
Cât timp discriminările de orice soi fac victime chiar şi în ţările aşa-zis elevate precum Anglia, Franţa şi Germania, mai putem adăuga pe lista neagră a subjugării moderne a omului de către om componenta cu adevărat diabolică a xenofobiei: ura faţă de străini în numele apărării vestigiilor culturale autohtone, a limbii civilizate şi a obiceiurilor culturale care, chipurile, ar avea de suferit în urma interacţiunilor cu o etnie „sălbatică” aşa cum este văzut poporul răspândit al romilor; de fapt, e o altă faţetă a doctrinei „rasei pure”, atât de ingenios elaborată de Hitler şi continuată într-un mod pervers chiar astăzi, printr-o epurare „de la sine”; nefiind cooptaţi în nici un sistem, romii sunt siliţi să se închisteze în vechile obiceiuri chiar în momentul prielnic în care ei au reuşit să se civilizeze.  
  
Lupta pe care o duc anumite foruri şi organizaţii în numele binelui lor este lipsită de interes pentru sistemele politice capitaliste, în care primează standardul calităţii şi al lucrurilor şlefuite chiar cu preţul vieţii.  
  
Omul politic de astăzi e duplicitar, interesat de sine, trăitor pentru sine şi chiar religia la care face apel în preajma alegerilor, înfăţişându-se spăşit în mijlocul credincioşilor-sadea e o rampă electorală ... Prin contrast, „Dolor” reprezintă experienţa poetei Angela Nache-Mamier în mijlocul unor oameni „care vin şi din ţara ei”, e un recviem lângă urechea omului modern - animal pervers , întrucât omul evului mediu sau al renaşterii îşi arătau clar poziţia de pro sau versus cutare lucru, adică era dintr-o bucată. Dar aceste comentarii pot fi verificate prin lectura utilă a unei cărţi reuşite, prin modul ei de abordare al relaţiilor umane în spiritul unui creştinism aplicat. 
  
Liviu OFILEANU 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
„DOLOR” de Angela Nache-Mamier (Suferinţele altruistului). Liviu Oifileanu / Aurel Avram Stănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 357, Anul I, 23 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Aurel Avram Stănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Avram Stănescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!