CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Lirica exenţială a lui Mihai Pleş, cronică de Mircea Daroşi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Mircea Daroşi 
  
Lirica existenţială a lui Mihai Pleş 
  
Rămas în manuscris, pentru că poetul năsăudean Mihai Pleş trecuse prea devreme la cele veşnice, volumul intitulat,, Turnul Abel'' este o completare a celui dintâi numit simbolic,, Psalmi curbi''.Amândouă au conotaţii biblice, dar sunt puternic ancorate în realităţile cotidiene. Poezia sa este filtrată printr-o experienţă de viaţă ale cărei forme inedite le surprinde în stilul său personal. Este un poet modern prin forţa cuvântului, un excelent artizan al subtilităţii şi ingeniozităţii El se impune ca un artist fin, îndrăzneţ şi original.Se opreşte asupra zonelor de interferenţă ale vieţii, dar şi asupra lucrurilor mărunte, uneori chiar banale, pentru care găseşte interogaţii retorice : ,, Fă-mă să înţeleg totuşi/ de ce preţul de fiecare dată/ sunt eu'', sau ,, chiar şi de jos/ poţi arunca/ ceva/ înnebunitor şi rece/ privirea''. 
  
Profunzimea liricii sale se află în problematica existenţială.Tot ceea ce atinge poetul, ce vede, ce îşi aminteşte, devine poezie pusă sub semnul unei viziuni filozofice : ,,nebunia ce ţi se aruncă/ în spate/ e de fapt neputinţa altora/ de-a înţelege că tu/ vezi''.  
  
Sobru şi sever cu verbul său, Mihai Pleş este un reflexiv, mereu în căutarea metaforei care îl consacră ca un poet cu accentul grav al marilor arderi pe altarul cuvântului. Este un sentimental aflat într-un joc al iubirii : ,, Când iubeşti/ nu pui niciodată condiţii/ o faci simplu/ ca şi când ai iubi''. 
  
Explorând realul în ipostazele existenţiale, el coboară în subteranul sufletului : ,,Cobor tot mai des/ în adânc/ adâncul fără scăpare/ acolo unde se întâmplă/ şi/ se desface totul''.Mihai Pleş nu este un inovator, ci pur şi simplu un creator în deplinul înţeles al cuvântului.Construieşte într-o arhitectură artistică modele moralizatoare, contemplă lumea şi caută răspunsuri pentru însănătoşirea ei, condamnă nedreptatea şi tragismul ei ,, timp blestemat şi curb/ lentilă enormă / a miopiei noastre/ prin care/ vedem translucid/ începutul/ adică/ cuvântul''. Este un sever martor al timpului său pe care îl judecă. 
  
Însetat de absolut, poetul îl caută pe Dumnezeu ca pe o dovadă, o certitudine a perfecţiunii.Atmosfera biblică, ideea timpului, a morţii, a reîntoarcerii în lut, sunt câteva din motivele creaţiei sale artistice. Mereu apelează la Abel, fapt pentru care şi volumul îi poartă numele, punând în valoare cele mai reprezentative reflecţii : ,,Abel/ ne-ai învăţat un lucru trist/ nu mai ajunge să fii bun/ sunt/ prea mulţi fraţii tăi flămânzi/ de ură'', iar ca o consolare a trecerii rituale, el găseşte acest tainic răspuns : Fii sigur/ Că o să încăpem toţi/ pământul nu e niciodată prea plin/ cu / câte o mână afară/ mângâind cerul''. 
  
Poetul năsăudean este însă şi un melancolic însingurat care priveşte viaţa prin oglinzi paralele :,, anul acesta / am uitat de salcâmi / am nins întruna / îngropând amintiri/ fidelitatea timpului alb/ e senină/ ceva însă/ topeşte zăpada''Crezul său existenţial este unul încărcat de semnificaţii : ,,am ars/ în plină lumină/ am ars precum/ o lumânare/ în altar/ fără tăria de a mă stinge/ până la capăt/ ca lucrul ce/ o singură dată îl ai''. 
  
Mihai Pleş este un poet care îşi moaie pana în cerneala sufletului şi în libertatea expresiei, căreia îi dă frâu liber, fără precepte convenţionale, construind o frază scurtă , frumos închegată, cu multe intercalări, dar şi cu reale valenţe metaforice : ,,norii/ oameni plecaţi care plâng''. Se simte destul de pregnant accentul aforistic al versurilor sale, dar şi tendinţa de condensarea imaginii artistice care îi dau un caracter de autenticitate.Întâlnim în acest volum structuri de o certă valoare artistică precum : ,,mă dor rădăcinile/ de atâta pământ'', sau ,,nu se poate întoarce/ decât cel ce-a plecat'' 
  
Cele treizeci şi două de poeme cuprinse în acest volum sunt un veritabil testament poetic al lui Mihai Pleş prin care cititorul poate afla marile sale arderi lăuntrice. 
  
Mircea Daroşi 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Lirica exenţială a lui Mihai Pleş, cronică de Mircea Daroşi / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1028, Anul III, 24 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!