CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Ion Ionescu Bucovu         Publicat în: Ediţia nr. 973 din 30 august 2013        Toate Articolele Autorului

LIMBA ROMÂNĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

LIMBA ROMÂNA  

 

În haosul lumii de astăzi limba română a devenit o târfă pe care o tăvăleşte fiecare cum vrea.  

Noi, românii, nu am avut catedrale sau castele împărăteşti ca statele din Vest, catedrala noastră, un fel de catedrală a neamului, a fost limba română, răsărită din suferinţa poporului român, din doină şi dor.  

Frumuseţea şi bogăţia acestei limbi a fost cântată de poeţi şi scriitori şi lăudată de lingvişti. Nici o altă limbă n-are bogăţia sinonimică pe care o are limba română.  

Dar am văzut că din zi în zi limba noastră se manelizează, ca de altfel întreaga viaţă, sub tăfălugul indolenţei care caracterizează viaţa noastră de azi.  

Ziare, televiziuni, oameni politici, netul, nu mai ţin seamă de câteva reguli elementare ale limbii şi, pentru ,,a epata”, o folosesc ca pe o bagatelă.  

Poporul nostru a trecut prin istorie greu, dar a reuşit să salveze de la pieire limba. Am stat sub turci, dar limba nu s-a turcit, sub fanarioţi, dar limba nu s-a grecizat, sub ruşi, dar limba nu s-a rusificat, am avut influenţe franceze, dar limba nu s-a franţuzizat,a luat de la fiecare ce i-a trebuit şi şi-a văzut mai înainte de treabă. Dacă ţinem seamă de ultimele teorii, precum limba noastră este limba matcă a Europei, trebuie să avem un plus de orgoliu şi să fim atenti la viitorul ei.  

Am văzut ziarişti care în loc să servească limba română, îşi servesc patronii care-i plătesc. O crainică de la o televiziune a răţoit limba prin tonul strident şi certăreţ pe care-l imprimă unei discuţii. Cuvintele limbii noastre sunt dulci, se spun pe un ton potolit. Parc-am fi nişte ţaţe care se ceartă printre gard. Un altul scoate din mâlul limbii cuvântul urât, alături cu pornografia, şi-i dă drumul în văzul lumii, ca şi cum şi-ar dezveli dedesupturile. Alţii, trecând ocazional prin Occident, vin cu aere şi accente străine, stâlcind cuvintele româneşti sau înlocuindu-le cu neologisme neasimilate, inutile, făcând din limbă o păsărească neînţeleasă de românul de rând.  

Şi ce e mai tragic, sunt oameni care s-au cocoţat în vârful piramidei sociale care n-au habar de regulule elementare (din clasele I-IV) de ortografie si de punctuaţie, devenind modele pentru majoritate. Am văzut un inginer care se lăuda cu realizările din profesia lui care scria cu nişte greşeli de ortografie impardonabile. Am văzut profesori de limba română tineri care fac greşeli mai mari ca elevii lor.  

Şcoala nu mai e şcoală, facultatea nu mai e facultate şi nici Academia nu mai e Academie. Toate au devenit nişte fabrici de diplome pe bandă rulantă.  

Oameni buni, înainte de a deveni ceva în viaţă trebuie să ne însuşim limba noastră. Un om care nu ştie să scrie şi să vorbească corect limba, nu va deveni niciodata un bun profesionist. El va deveni ridicol, un personaj caragealesc, atunci când va ieşi în faţă şi-şi va debita cacofoniile.  

Primul examen al vieţii ar trebui să fie la limba română. Cultivare limbii trebuie să înceapă cu grădiniţa şi să nu se termine niciodată.  

Scoala trebuie să-şi revizuiască programele, accentuând pe latura practica a limbii. Nu trebuie să scoată limbuţi şi agramaţi. Iar Academia trebuie să vegheze prin reguli si legi la corectitudinea limbii.  

Altfel…  

 

Ion Ionescu-Bucovu 30 august 2013  

 

Referinţă Bibliografică:
LIMBA ROMÂNĂ / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 973, Anul III, 30 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!