AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ligya Diaconescu Marin         Publicat în: Ediţia nr. 601 din 23 august 2012        Toate Articolele Autorului

Ligya DIACONESCU-MARIN - TAINA SCRISULUI (31) - SCRIU DE CÂND MĂ ŞTIU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Graţie bunicii dinspre mamă, de la poalele Ceahlăului, din Durău, o minunată povestitoare, dascăl iubit şi adorată de nepoţi, în special de năzdrăvana de mine - cea mai mică dintre aceştia -, am prins gustul poeziilor şi al poveştilor nemuritoare încă din leagăn. Iubita mea bunică, Silvia, mă legăna cântându-mi pe versurile lui Eminescu şi pe... povestirile lui Creangă! Da, pe povestirile lui Creangă, pentru că doar aşa puteam adormi, visând probabil minunile copilăriei, zâne şi feţi frumoşi, în timp ce „buna mea” cocea în cuptorul din curte poale-n brâu, gustoase, pufoase, aromate, pline de dragoste, cântate şi... povestite.  
 
Pentru că şi la înfulecatul plăcintelor, să fi tot avut vreo doi anişori şi jumătate, mâncam cu descântecele bunicii, biata de ea... Obosită, în arşiţa verii, lângă cuptor, trebuia să-mi ticluiască o nouă poveste, despre brânzoaice şi zâna acestora şi când continuarea nu era pe placul meu, plânsetele şi bocetele mele de prunc răsfăţat, o întrerupeau. Iar dânsa, „buna-bunelor”, mă întreba cu smerenie: „Dar cum a fost? Spune tu mai departe şi iart-o pe bunica, e bătrână, pesemne că a uitat!" Şi continuam eu cu zâne supărate, zmei păzitori ai poalelor în brâu, cu feţi frumoşi stăpâni ai cuptorului fermecat...  
 
La trei ani am scris prima poezioară: „Băiatul stă la geamul mic/ Priveşte-n depărtare/ El vede un brotac pitic/ Şi un cocoş mai mare”. Cu câtă bucurie aşternea biata mea bunică, versurile pe hârtie să nu se piardă! Mai târziu, în şcoala generală, eseurile, compunerile mele, erau premiate, concursuri câştigate... În clasa a şasea am înfiinţat primul cenaclu al elevilor din şcoală. Scriam acolo poezii despre frumuseţile naturii descoperite în tabere: marea fermecată, soarele nemuritor, Sfinxul, Delta.  
 
În liceu, îndrăgostită fiind, am scris, credeam eu, primele poezii adevărate, pline de trăire şi primul roman, „Selena", închinat tinereţii. Am înfiinţat revista liceului „Nicolae Bălcescu” din Râmnicu Vâlcea şi am dat naştere cenaclului literar „Ramuri", cu o intensă activitate, plină de pasiunea tinereţii, premii, vise, frumuseţe, lipsa de griji şi... nemurirea veşnică a acelei vârste. Am realizat primul volum de versuri „Sărutul iubirii”.  
 
În studenţie am organizat excursii culturale... În autocar recitam din versurile noastre şi citeam proza imortalizată prin intense trăiri cum numai la acea vârstă o puteam face... Plecând din minunatul târg al Ieşilor la bojdeuca lui Creangă din Humuleşti, parcă reînviau personajele scrierilor lui când apăream noi... ca nişte continuatori în nemurire. La Ipoteşti, în amintirile marelui Eminescu, sau pe dealul pe care a urcat Ciprian Porumbescu la vârsta pe care o aveam noi atunci, binecuvantaţii ani ai tinereţii, recitam versuri proprii pe muzica sa, făceam ca luna să danseze, susurul apelor să stea pe loc, păsărelele să ne acompanieze cu drag, prietenia şi iubirea de frumos... să triumfe!  
 
Scriu şi acum, public mai mult, dar cu o altfel de dragoste de viaţă! Mă straduiesc să imortalizez în mănunchiuri, spre nemurire, scrierile celor dragi, colaboratori, prieteni, iubitori ai frumosului, truditori într-ale minunilor scrisului, cele mai frumoase versuri şi poveşti, fragmente de roman, pentru că... pesemne, Dumnezeu a hotărât asta într-un plan al Său!  
 
Am înfiinţat o revistă internaţională, cu redacţii şi subredacţii în mai toate zonele lumii, „STARPRESS” (www.valcea-turism.ro), cu colaboratori minunaţi, majoritatea truditori ai scrisului. Public scrierile românilor de pretutindeni... citite cu mult drag, pentru că fiecare scriitor are cititorii săi. Am reunit în „Antologia scriitorilor români din întreaga lume - STARPRESS 2011”, opere ale scriitorilor din întreaga lume, în limbile română şi engleză, pentru a crea o punte de legatură între scriitorii de limba română şi cei de limba engleză, pentru a se cunoaşte mai bine într-ale scrisului. Doar trăim cu toţii sub acelaşi soare, gândim la fel, ne exprimăm sentimentele prin cele mai frumoase cuvinte, fiind aleşi de Dumnezeu pentru asta. Bucurându-se de un real succes în întreaga lume, cu lansări în toate continentele, după un an am realizat o a doua ediţie: „Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume - STARPRESS 2012”, tot ediţie bilingvă, dar română-franceză. În prezent lucrăm la cea de-a treia ediţie, în română-germană, „STARPRESS 2013”.  
 
Am reuşit să organizez „Concursul internaţional de poezie şi proză pentru românii din întreaga lume”, ediţia „STARPRESS 2008”, ediţia „STARPRESS 2010” şi ediţia „STARPRESS 2012”. Anul acesta, numai la secţiunea „PROZĂ” am reuşit să reunesc 8457 (optmiipatrusutecincizecişişapte) de concurenţi de pe toate continentele! Câştigatori fiind 150. Câştigători de fapt suntem noi, pentru că am adunat în buchetele creaţiilor literare ale acestora întreaga minune a lumii. Toţi concurenţii şi-au trimis trăirile lor în culori diverse, prin simţăminte aşternute pe hârtie. Suflete privilegiate! Căci doar cei ce au harul scrisului au acea trăire în plus... creaţia!  
 
Să încercăm să alungăm orgoliile şi să ne dăm mâna într-ale creaţiei, să ne întâlnim des şi să ne reunim sub cupola scrisului, indiferent dacă vieţuim în România, America, Israel, Germania, Canada, Spania, Franţa, Japonia, India, etc. Şi chiar şi online. Şi astfel devenim mai frumoşi, mai bogaţi, mai buni!  
 
Scriu de când mă ştiu! Îi caut pe cei asemeni mie, pentru că nu pot trăi singură într-ale scrisului. Mă hrănesc din scrierile lor, îmbălsămându-mi sufletul cu bucuria creaţiei acestora. Le împărtăşesc din scrierile mele, reunindu-ne prin scris într-o Odă a Bucuriei! Noi suntem aleşii! Lăsăm în urmă... nemurirea noastră!  
 
Ligya DIACONESCU-MARIN  
Râmnicu Vâlcea  
13 august 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ligya DIACONESCU-MARIN - TAINA SCRISULUI (31) - SCRIU DE CÂND MĂ ŞTIU / Ligya Diaconescu Marin : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 601, Anul II, 23 august 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ligya Diaconescu Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ligya Diaconescu Marin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!