CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 941 din 29 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

libertate versus anarhie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

ne întrebăm adesea de unde venim şi încotro mergem. dar nu vine nimeni să ne servească răspunsuri la tavă. şi cu toate astea, mai bine să scormonim decât să ne lamentăm. copiii noştri se nasc curaţi ca nişte îngeri dar sfârşesc cu caracterele contorsionate de noi, oamenii maturi. poartă cu ei stigmatul unei nedreptăţi dar şi al unei neputinţe pe care le secotesc nedrepte. caută fericire dar întâmpină suferinţă. şi cu cât învaţă mai mult, ajung să constate că ştiu mai puţin. că tot ce au învăţat la şcoală seamănă cu o poveste frumoasă, prea frumoasă ca să fie adevărată. copiii noştri au ajuns să ne taxeze de generaţie depăşită. toată lumea oferă reţete dar niciuna nu ni se mai potriveşte. toată lumea se pricepe la fotbal, la politică dar nu mai pune nimeni umărul să scoată carul din noroi. toată lumea dă sfaturi cum să fie scoasă ţara din criză dar s-o facă întotdeauna alţii. un fel de passe-partout într-o lume cu toate uşile lăsate vraişte. un fel de haină plină cu paiete strălucitoare dar cu care nu ai curajul să ieşi pe stradă. mentorii noştri îşi pierd timpul căutând cuvinte frumoase în nişte dicţionare vechi de care nu mai are nimeni nevoie.  

toată lumea aruncă cu noroi iar noroiul cade întotdeauna la loc. am ajuns să ne sborşim unii la alţii, în loc să ne uităm mai simplu într-o oglindă. fiecare Marie poartă altă pălărie. sub fiecare fes cloceşte alt interes. fiecare face ce vrea fiindcă nu mai avem prinţipuri. libertate versus anarhie. avem voie să cântăm ce vrem dar de dansat dansăm numai pe melodii străine. istoria e un fel de paradă a modei din care n-am învăţat nimic. înainte de 89 alerga miliţia pe stradă tinerii ca să-i încadreze în câmpul muncii şi să le ofere calificare la locul de muncă. după doi ani de producţie, primeai şi locuinţă gratuită. nu existau şomeri. şi noi am considerat că nu e bine. atunci nu existau droguri. acum se vând aproape cu protecţie garantată. lumea nu ştia ce înseamnă trafic de carne vie. acum am învăţat pe pielea noastră dar ne costă. filme porno şi casete murdare nu erau decât dincolo. acum sunt şi la noi! drogurile erau atunci apanajul unei lumi decadente în occidentul capitalist şi erau înfierate la învăţământul politic dar noi eram naivi şi nu ne venea să credem. nimeni nu cerea permis de armă, acum ni se dă cu ghiotura şi vedem cât sunt ele de „binefăcătoare” într-o societate modernă! e drept că multă lume se făcea că munceşte şi ei, comuniştii, se făceau că ne plătesc. aveam salarii mici dar în termeni reali, nu stăm mult mai strălucit astăzi! nici atunci nu erau toate rele, dar mai ales azi constatăm că nu sunt (deloc) toate bune! lăsăm deoparte cuvintele frumoase ca să constatăm că un salariat este tratat la fel de arbitrar oriunde în lume. democraţia este o vorbă goală, bună numai pentru naivii incoruptibili. dulăii şi căţeluşii nu vor sta niciodată la aceeaşi masă.chiar dacă se organizează în sindicate, între lupi şi miei, argumentul convingător rămâne întotdeauna forţa. aproape toată lumea munceşte iar ţara nu are bani să plătească salariile. liderii noştri se consideră fericiţi când contractează câte un nou împrumut. pe spinarea cui, că toate împrumuturile se dau cu dobândă? ştie cineva câte miliarde plătim anual numai cu titlu de dobândă?! înainte de 89 nu aveam un standard high level dar ţara nu avea nici un dolar datorie. decembrie 89 a găsit vistieria full! România avea a cincea flotă comercială din lume! azi, ce să mai vorbim?... economia creştea în medie cu 8-10 la sută anual dar fuseseră şi ani cu 16 şi 12 la sută. astăzi vedem cu toţii cum stăm. evoluţia are legile ei neştiute. înainte trăgeam la un singur car. acum tragem la mai multe simultan. şi vom continua să tragem din ce în ce mai greu dacă nu-şi va face fiecare datoria onest. dacă nu vom învăţa exact ce trebuie din trecutul nostru bimilenar: cinste, curăţenie sufletească, iubire faţă de aproapele şi de Dumnezeu. lumea nu se schimbă nici cu ordonanţe de urgenţă, nici cu decrete sau ordine de sus. dacă eu nu încep cu mine, dacă fiecare nu-şi va curăţa sufletul său de tot ce-l întinează din lumea aceasta, nimic nu se va schimba! dixit!  

Referinţă Bibliografică:
libertate versus anarhie / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 941, Anul III, 29 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!