CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Recomanda >  


Autor: Liana Saxone Horodi         Publicat în: Ediţia nr. 726 din 26 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Liana SAXONE-HORODI - UN NOU ROMAN AL SCRIITOAREI MADELEINE DAVIDSOHN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anul acesta a apărut la Editura „VREMEA” din Bucureşti, un nou roman al scriitoarei Madeleine Davidsohn: „Învaţă-mă să trăiesc”. Volumul s-a născut într-o „zodie norocoasă”, botezul având loc, în luna noiembrie a.c., la Târgul de Carte Gaudeamus şi apoi la Librăria Sadoveanu. Lume multă, atrasă de numele autoarei, deja cunoscut publicului bucureştean şi, de prezentarea grafică a cărţii, una din cele mai reuşite care mi-a fost dat să văd în ultimii ani. Aplauzele la scenă deschisă pentru reuşita grafică, pe care o subliniez din „deformaţie profesională”, i se cuvin tinerei graficiene Şlomit Davidsohn, soţia lui Lary, fiul cel mare al Madei şi al lui Sergiu Davidsohn. După cum vedeţi, totul rămâne în familie.  
 
Când am auzit că subiectul cărţii este legat de holocaust eram destul de îngrijorată. Ani de zile s-a scris atât de mult despre aceste vremuri, încât nu-mi mai puteam imagina ce s-ar mai putea aduce ceva nou. Am luat în mână cartea şi am întors-o pe toate părţile, găsind răspunsul dat pe coperta a patra de însăşi autoarea romanului: „Ani de zile m-a urmărit ideea că trebuie să scriu acest roman. Despre holocaust şi ororile acestei perioade există nenumărate cărţi. Reintegrarea supravieţuitorilor în societatea din care au fost alungaţi, ostracizaţi, condamnaţi la moarte, de fapt o problemă la fel de majoră, a fost abordată mult mai puţin în literatura actuală. Romanul Invaţă-mă să trăiesc îşi propune tocmai această temă”. De fapt Mada (cum o strigăm noi pe autoare), a dorit să dedice această carte de ficţiune părinţilor şi surorii ei, care au supravieţuit holocaustului.  
 
Mărturisesc că de câte ori incep să citesc o proză scrisă de Mada nu o pot lăsa din mână până nu o termin. De data aceasta, la un moment dat, după atâtea întâmplări stranii ca un joc al destinului, nu m-am mai putut abţine şi am sărit pagini să văd cum se termină naraţiunea. Apoi m-am căit şi, disciplinată, am revenit acolo unde pusesem semnul de carte. Nu poţi să nu urmăreşti mersul acţiunii scris cu atâta talent, nu ai voie să pierzi nici-o secvenţă. Este un roman de acţiune, cu o arhitectură narativă care pur şi simplu captivează.  
 
Nu am de gând să povestesc nimic din acţiunea romanului, vreau să stârnesc curiozitatea cititorilor şi să vă asigur că merită să citiţi cartea.  
 
Dacă această carte a reuşit să mă îndepărteze de şevalet şi să mă reaşez la computer pentru a scrie, înseamnă că am fost captată cu adevărat de lectura cărţii. Nu-s critic literar, sunt un simplu cititor, emoţionat de lectura unui roman adevărat, aşa cum se scria pe vremuri.  
 
Revin la coperta a patra şi citez câteva rânduri scrise de autoare, despre personajul principal: „Aron, personajul acestei cărţi, reuşeşte să găsească undeva, în străfundul sufletului său, puterea de a-şi încropi din cioburile unei existenţe care părea fără sens şi fără speranţe un nou viitor”.  
 
Mi-aş permite să adaug că paginile în care apar ţiganii sunt magistrale. În orice caz imaginaţia autoarei este uimitoare. O realizare epică excepţională. Nu pierdeţi ocazia să citiţi „Invaţă-mă să trăiesc ”!  
 
Liana HORODI-SAXONE  
Haifa, israel  
20 decembrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Liana SAXONE-HORODI - UN NOU ROMAN AL SCRIITOAREI MADELEINE DAVIDSOHN / Liana Saxone Horodi : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 726, Anul II, 26 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Liana Saxone Horodi : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liana Saxone Horodi
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!